07 Август 2020петък20:55 ч.

"Пейзаж" - река (Край Казанлък), 1928 г.

Палитра

Скитникът самотник Константин Щъркелов

130 години от рождението на художника чества СГХГ

/ брой: 59

автор:Надежда Ушева

visibility 1014

Въпреки забранения достъп в условията на пандемия, екипът на Софийската градска художествена галерия е подготвил голяма представителна изложба на Константин Щъркелов по повод 130 години от рождението му. В две от залите са подредени хронологично негови масла, акварели и рисунки. Експозицията ще продължи до 14 юни. Като изказваме дълбоко съжаление за форсмажорната ситуация и забраната за посещение в галерията, се надяваме, че тя ще привлече заслужено вниманието на широката публика веднага след прекратяването на забраната, отбелязва Петър Димов, пиар на СГХГ.  

Изложбата представя живота и творчеството на Щъркелов чрез архивните материали - снимки, лични дневници, писма на негови съвременници, документи, статии и отзиви във вестници и списания, и не на последно място чрез произведенията, създадени през различните периоди. Еспозицията включва над 300 творби, обхващащи цялостното творчество на художника. Едни от големите масиви с негови картини се намират в Централния държавен архив, Националната художествена галерия, Националния военноисторически музей. По-малки по обем, но важни за изследването, са произведенията в художествените галерии и музеи в София и страната - Софийската градска художествена галерия, ГХГ Пловдив, ХГ "Борис Георгиев" във Варна, ХГ "Димитър Добрович" в Сливен, ХГ в Добрич и др. 

Друга важна част от произведения се показват за първи път или са представяни рядко. Това са творбите от Художествения фонд на Държавния културен институт към министъра на външните работи, част от колекциите на дипломатическите мисии в Анкара, Белград, Берлин, Братислава и представителните пространства на министерството в София, колекцията на Българската народна банка и др. Частните сбирки, представени от аукционна къща "Енакор", галерия "Лоранъ", както и наследници и отделни собственици на произведения на Щъркелов допълват юбилейната ретроспективна изложба.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 172

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 476

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 949

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ