20 Септември 2019петък09:32 ч.

Скрижалите на Джорджия

Мистерии

Скрижалите на Джорджия оглавяват топ 5 на земните загадки

Класацията е на британската асоциация "Нестандартна планета"

/ брой: 22

автор:Зора Богданова

visibility 1446

Британската асоциация "Нестандартна планета", чиято централа е в Ливърпул, обяви топ 5 на най-загадъчните места в света. "В нашата класация няма да видите нито египетските пирамиди, нито статуите на Великденския остров, нито Стоунхендж - в нея сме включили мистерии, за които не е говорено, писано и показвано на път и под път", каза Натаниъл Донован, президент на асоциацията.

На пето място е Кахокия - индианско селище в американския щат Илинойс. То е основано през 650 г. Съдейки по сложната му инфраструктура, по всяка вероятност било обитавано от процъфтяващо общество, което в пика на развитието си наброявало 40 000 души. Селището е разположено на няколко хълмчета с височина около 30 м, площта му е 8800 декара. При археологически разкопки в него е открит много точен дървен слънчев календар, наречен woodhenge, който отчитал не само дните и месеците, но и слънцестоянията и равноденствията. Голямата загадка на Кахокия е кое съвременно индианско племе произхожда от това място, кой (какво) е заставил(о) тези хора да се откажат от родното си селище и къде са отишли всички те. Предполага се, че природните ресурси били изчерпани поради промяна на климатичните условия и индианците останали без препитание. 

Четвъртото място в споменатата класация е за Нюгрейндж - най-старото и най-известното доисторическо съоръжение в Ирландия. Построено е от пръст, камък, дърво и глина приблизително в 3100 г. пр.Хр., т.е. 1000 г. преди египетските пирамиди. Състои се от дълъг коридор, водещ до напречна зала, вероятно гробница. Съоръжението е напълно водонепропускливо. Най-удивителното е, че входът на гробницата е разположен спрямо нашата звезда така, че при зимното слънцестоене слънчевите лъчи уцелват миниатюрния отвор на тунелче с дължина 18 см, през което минават, за да осветят пода на централната зала в съоръжението. Пълна мистерия е как древните строители са изчислили съвсем точно размера на споменатия мъничък отвор и местоположението на тунелчето. Загадка е и причината за изграждането на Нюгрейндж, както и ролята на Слънцето в него. 

Подводната пирамида Йонагуни е на трето място в топ 5. От всички известни археологически паметници в Япония нито един не е толкова загадъчен както това подводно скално образование недалече от остров Йонагуни, най-южния от групата острови Рюкю. То е досущ като пирамидите в древния Шумер. Геометричната му форма е твърде правилна, а изработката - твърде прецизна, за да е творение на природата. Поради това специалистите смятат, че е сътворено от човешка ръка. 

Едно от най-тайнствените места в Германия е Гозекският кръг, който съставителите на класацията поставят на второ място. Това съоръжение датира от 4900 г.пр.Хр. и е изградено от пръст, баластра и дървени стобори. Астрономи и археолози твърдят, че е древен слънчев или лунен календар, състоящ се от кръгли канавки, обкръжени от дървени стобори. Точното му предназначение до този момент не е ясно. Тъй като в древността  култът към Слънцето бил широко разпространен в Европа, Гозекският кръг навярно бил използван не само като календар, а и във важен и засега неизвестен ритуал. 

Първото място в топ 5 на британската асоциация "Нестандартна планета" е за една от най-големите мистерии в света - скрижалите на Джорджия. Това е монумент, изграден от четири монолитни гранитни плочи, ориентирани по четирите географски посоки, в американския щат Джорджия. На плочите са гравирани на осем езика (английски, испански, руски, китайски, арабски, хинди, иврит, суахили) десет "заповеди" за "Новата Ера на Разума". Никой не знае кой е авторът им. Ето ги.

1. Поддържайте човечеството под 500 милиона във вечен баланс с природата.

2. Регулирайте раждаемостта мъдро Ц с цел подобряване на стандарта на живот и неговото многообразие.

3. Обединете човечеството с един жив нов език.

4. Направлявайте страстта, вярата и традицията с търпение и разум.

5. Защитавайте хората и нациите със справедливи закони и съдилища.

6. Нека всички народи разрешават вътрешните си дела самостоятелно.

7. Избягвайте дребни закони и безполезни държавни служители.

8. Балансирайте личните права със социалните задължения.

9. Ценете преди всичко истината, красотата и любовта и търсете хармония с безкрайността.

10. Не бъдете рак на земята Ц оставете място за природата.

На една от плочите има карта на район от Вселената, където са изобразени две слънца, около които кръжат единайсет планети. 

Ако всичко това не е мистерия, здраве му кажете...

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 181

Четирима се обадили "отгоре" за сваляне на Великова от ефир

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 181

Пуснаха Джок Полфрийман предсрочно от затвора

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Системите на НАП били надграждани зле

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 134

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 111

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 62

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ