02 Юни 2023петък10:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

След четвърт век

/ брой: 128

автор:Евгени Гаврилов

visibility 46

Евгени ГАВРИЛОВ


Около политическата криза някак встрани остана четвъртвековният юбилей на валутния борд у нас. 

Той бе въведен на 1 юли 1997 г. В страната бушуваше невиждана финансова криза. Тогава месечната инфлация удари 242,4% през февруари. Банките масово фалираха. Левът се обезцени драстично и, ако в началото на 1996 г. един долар струваше 70 лв., курсът удари 3000 лв. през зимата на 1997 г. В резултат от това реалните пенсии станаха 2 долара, а заплатите - 3 долара. Държавата си отиваше. Тогава се появи Майкъл Деплер, ръководител на първи европейски отдел на МВФ, който бе моторът за въвеждане на борда у нас като единственото възможно спасение. В този смисъл появилите се по-късно твърдения, че негов баща е Стив Ханке, са дълбоко неверни.

Но, стига спомени, въпреки че 25 години не са малък период. Още повече, че през времето на т.нар. преход валутният борд може би е една от малкото теми, по които в обществото имаше пълен консенсус. Това бе една от най-големите и успешни реформи, която позволи страната ни да се измъкне от финансовото блато. На първо място, с фиксирането на валутния курс бордът донесе финансова стабилност. Днес тя се приема като даденост, но много лесно забравихме времената, в които обменните бюра по три пъти на ден пренареждаха таблата.

Разбира се, паричният съвет (другото има на борда) има и негативи. Основният е, че страната ни се лиши от самостоятелна монетарна политика.

Своеобразният юбилей на валутния борд почти съвпада с друго важно събитие. На 10 юли стават две години от престоя на България в т.нар. чакалня на еврозоната. На практика тогава отпада поредната нормативна пречка пред приемането на еврото. Засега намеренията са това да стане от началото на 2024 г., но дали ще се случи зависи от много неща. Тепърва предстоят още дебати, предстоят промени в Закона за БНБ, предстои да покрием и числовите критерии за приемането на еврото. Защото инфлацията в последния момент може да се окаже проблем. Според социологическите проучвания у нас има доста противници на единната валута, но рано или късно тя ще замени лева, защото така е предвидено в договора за присъединяване на страната към ЕС. И само бордът може да помогне това да стане плавно и безпроблемно.

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ