23 Септември 2021четвъртък03:40 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

След Студената - Ледена война?

С всеки изминал ден се засилва опасността безлюдната снежна територия на Арктика да се превърне в повод за нов световен конфликт

/ брой: 155

автор:Петър Герасимов

visibility 1959

Малко география

Арктика, от гръцки "арктос" - мечка, наричана още Северна полярна област, е огромна територия от 27 милиона кв. км, включваща краищата на материците Евразия и Северна Америка, почти целия Северен ледовит океан, а също така и прилежащите части на Атлантическия и Тихия океан. На юг Арктика граничи с руската тундра. От тази впечатляваща площ почти 15 милиона кв. км са вода и 12 - суша.
В безбрежния бял континент живеят няколко етноса - саами (лапландци), якути, ненци, коми, чукчи, ескимоси: население от около два милиона души. Тук е територията на белите мечки, на северните елени и няколко вида студоустойчиви птици като сибирското бяло-оранжево врабче. За сметка на това морската флора и фауна са доста разнообразни. Температурата варира от -40 до +10 градуса през лятото, продължаващо средно две-три седмици.
Според проведени досега геоложки изследвания в Арктика се крият залежи на нефт и газ два и половина пъти повече от всички други ресурси по земното кълбо. Под арктическите ледове има никел, мед, желязо, злато, диаманти и какво ли още не.
Тази враждебна и леденостудена територия за първи път е покорена през 1909 г. от американеца Пири - първият човек, стъпил на Северния полюс. В зоната на Северния ледовит океан през определени месеци на годината действа Северният морски път - по него се преминава изключително с водачеството на руски атомни ледоразбивачи.
От няколко години вече - в резултат на глобалното затопляне, ледената "шапка" на Арктика намалява, което автоматично повдига въпроса: чии ще бъдат новопоявилите се сухоземни територии? Този въпрос е съвсем достатъчен, за да започне нов етап от световната

"Борба за мир"

Официална Москва приема документ, наречен "Основи на държавната политика на Русия в Арктика". Специална океаноложка експедиция подготвя и осъществява забиването на флаг с двуглавия руски орел на дъното на океана - в точка, приблизително отговаряща на Северния полюс. Формират се "арктически" армейски военни подразделения; оформя се военноинженерна инфраструктура в този регион на планетата.

Безбрежните ледени територии на Арктика крият залежи на нефт и газ два и половина пъти повече от всички други ресурси по земното кълбо


Западът не се бави с отговора си: някои експерти (а и политици) от Вашингтон заявяват открито, че Арктика е "ново стратегическо поле за военни сблъсъци". От 2007 г. редовно се провеждат съвместни учения на няколко натовски държави (Дания, Канада, САЩ) под кодовото название "Нанук опърейъшън". Две години по-късно НАТО организира учението "Точна стрела", а след още години - "Студен отговор", с участието на 16 000 военни от 15 държави.
Очевидно затоплянето на климата води и до истинско нагорещяване на военните страсти. Иначе преди появата на този климатичен феномен разговорите около Арктика имат чисто научен, изследователски характер. И все пак политиците имат едно на ум. След поредица дву- и многостранни срещи и разговори, през 1996 г. в Отава (Канада) се учредява Арктически съвет на осемте държави, граничещи със Северната полярна област: Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция, САЩ. Съветът се ръководи на ротационен принцип - на всеки две години представител на една от страните учредителки заема председателския пост. В началото никой не проявява особен интерес към този "Съвет на мечката". На практика Арктика в ония години е едно "голямо бяло нищо" - безбрежни ледени простори, шепа хора, облечени целите в кожи, и съответните бели мечки - символът на Севера.

Руският флаг на дъното на океана, забит в точка, приблизително отговаряща на Северния полюс


И изведнъж, с началото на бързото топене на арктическите ледове, над петнайсет страни проявяват жив, да не кажа натрапчив, интерес към работата на Арктическия съвет. Те подават заявления за членство като "наблюдатели", като няколко от тях се водят с особен статут - това са Европейският съюз, Китай, Италия, Япония, Южна Корея. Разбира се, не минава без участието и внимателното око на "наблюдателите" от Германия, Франция, Великобритания.
Очевидно наближава времето за разпределение на

огромна географска "баница"

- далеч по-голяма от територията на САЩ, Китай, от площта на "великите сили" от Европа и съизмерима само с територията на Русия. Пак подчертавам, че става въпрос за девствена територия с огромни природни ресурси. Човек трябва да има силно развито въображение, за да си представи размера на апетитите към "територията на мечката", готвеща се да свали леденобялата си козина. Никой не се интересува, че под топящите се ледове ще се покажат голи скали и мъртва земя. Въпросът е какво има под тях!
На фона на съществуващата ресурсна криза в глобален мащаб, на почти изчерпаните от човешката алчност природни изкопаеми в обитаваните региони, девствената недокосната територия на Арктика очевидно събужда огромен интерес. А при противопоставянето Изток - Запад, Север - Юг, при този глад за ресурси въпросният интерес може да доведе до жесток сблъсък, до нова световна война. Защото не става дума за завладяване на една малка колония в Африка или Централна Америка, а за територия, почти равна на площта на Русия.
Дано здравият разум надделее...
 

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ