20 Февруари 2020четвъртък20:52 ч.

Позиция

След тях и потоп

Финансовата "люлка" на кабинета "Борисов"

/ брой: 37

автор:Петър Герасимов

visibility 1392

Аналите на историята са съхранили прословутата реплика на маркиза дьо Помпадур, с която - след катастрофална военна загуба на некадърното си протеже маршал дьо Субиз - утешава своя любовник, френския крал Луи ХV - "След нас и потоп". Сетих се за тези думи, поразен от размаха на кабинета "Борисов" в търсене на нови и нови заеми (доста големи за скромните мащаби на страната ни). Прави впечатление амплитудата на финансовите колебания: по време на предишния екип на Бойко Борисов небезизвестният Симеон Дянков така стягаше паричния "колан", че на бедния народ му бяха изхвръкнали очите; сега, при втория си правителствен кабинет, ГЕРБ са се заели с нова роля - на кредитополучател-отличник.
Съдете сами - само преди броени седмици няколко милиарда евро заеми попиха в пресъхналата Българска земя, били нужни за погасяване на стари кредити и за преодоляване на кризата с печално известната КТБ. Сега отново засукват ръкави - подготвя се теглене на нови осем милиарда евро, или 16 милиарда левчета. Пак за стари кредити, пак за неотложни нужди... И - ликуй, народе! - одрипавелите ни пенсионери ще получат по някоя и друга десетачка великденска премия. Така де, от пристигащите 16 млрд. нов заем може да има 30-40 милиона и за тия досадни бабички и дядовци, които цял живот са се трудили, ама не за НАТО и не за ЕС.
Но, да оставим сантименталните отклонения и да се вгледаме по-сериозно във фактите и цифрите. И така, след 45 години социализъм държавата има натрупани дългове от 8,7 милиарда долара. "Сериозна" сума, като се има предвид, че само оръжейният бизнес е носил тогава чиста печалба от над два милиарда долара годишно - т.е. подобен заем е било възможно да се ликвидира за броени години.
А какво е положението сега? Oбщата задлъжнялост на българската икономика - на бизнеса, държавата и населението - възлиза на близо 62 млрд. лв. (около 32 млрд.евро, по данни на Министерството на финансите за м.г.).
За нашата страна този показател отговаря на  79% от БВП при праг от 35 на сто от БВП според критериите на ЕС. Ниска приходност, минимални чужди инвестиции, сериозна безработица - това са все фактори, които клатят заплашително финансово-икономическата лодка на малка България. При това положение Дянковата песен за България като отличник с най-малък държавен дълг започва да звучи малко фалшиво. Особено в момента, когато правителството се кани да хвърли зад червената линия на държавната задлъжнялост още дванайсетина милиарда евро.
Известно е, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България - по данни от края на м.г. е около 53,7 милиарда долара (40 милиарда евро). Сравнете тази цифра с показателите на Холандия, държава с територия 41 528 кв.км (над два пъти по-малка от страната ни), с малко над 16 милиона население, която за м.г. има само... 853,5 милиарда долара БВП - близо шестнайсет пъти (Да!) по-голям от нашия. И България, с тази четирийсетачка в протрития си държавен джоб, е тръгнала да търси огромни кредити, които нито може да върне, нито може да управлява, и които  сигурно ще я завлекат в блатото на южните ни комшии.
А може би кабинетът Борисов е решил да си осигури още няколко годинки комфорт, пък после - ако ще и потоп, както казала преди векове красивата метреса на Луи ХV. Какво пък - и отличник по заемите е титла, както отличник по икономиите. Да му мислим ние, които живеем покрай тези отличници.
 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ