21 Февруари 2020петък00:10 ч.

Знание

Сонда търси спомени от Марс за бъдещето на Земята

/ брой: 233

автор:Зорница Веселинова

visibility 961

Началото на най-значимото научно събитие на годината - кацането на американската сонда InSight на Марс (26.11.) бе блестящо. То има продължение. През следващите 728 денонощия уникалните уреди на космическия апарат трябва да се справят с важни задачи, включващи изследвания на сеизмологичните, термичните, геодезичните и климатичните особености на Червената планета. Очакванията на учените са резултатите от изследванията да отговорят на ключови въпроси за

  образуването на планетите

от Слънчевата система с твърда повърхност - Земята, Марс, Венера и Меркурий, преди повече от 4 милиарда години.
InSight е първата земна сонда, която ще пробие марсианската повърхност на дълбочина 5 метра - предшественичките й разровиха само най-горния пласт с дебелина 5-6 сантиметра.  За целта инженери от Германската космическа агенция създадоха роботизиран термичен "свредел", който е без аналог в света. Той ще пробива в продължение на часове, не на дни, както правиха "колегите" му, инсталирани на други сонди. 
Специалисти от Френската космическа агенция пък конструираха

свръхчувствителен сеизмометър

който ще регистрира дори най-леките трусове, най-слабите полюшвания (сеизмологичната дейност на съседната планета е твърде мижава).
Климатична лаборатория, дело на испански учени, ще измерва температурата на разредената марсианска атмосфера, на повърхностния слой и на дълбочина 5 метра.
На борда на сондата има и уреди, които ще проучват еволюцията на Марс - от момента, когато съществува като екзопланета, досега.
Заедно с InSight от космодрума Ванденберг на 5.5.2018 бяха изстреляни и

два миниатюрни сателита

с едно и също название - Mars Cube One. Те летяха до Марс заедно със сондата и предаваха на наземния център информацията за отделянето на спускаемия модул, "гмурването" му в марсианската атмосфера и кацането на планетата. Това бе първият тест на миниатюрната технология CubeSat, която ще се използва в бъдещи мисии.
Защо е целият този зор, който струва на НАСА 830 млн. долара? На кого са притрябвали резултатите от споменатите и други изследвания, възложени на апаратурата в спускаемия модул на InSight?
За съжаление повечето предишни мисии до Марс - американски, руски, европейски и др. -

приключиха с провал

А резултатите от успешните са противоречиви. Според някои на Червената планета никога не е имало условия за възникване на живот (не непременно разумен!). Според други е точно обратното. Междувременно на съседката бе открита вода - едно от условията за наличие на живи организми. Впоследствие бе установено, че там има и метан - химично съединение, което се получава и вследствие на човешката дейност. Но най-важното е, че Марс е единствената планета от земната група, на която може да възникне живот. Меркурий е твърде близо до Слънцето, там температурата е ужасяващо висока. А Венера е с плътна и много отровна атмосфера.
Доста учени предполагат, че в далечното минало на Марс е имало живот. Но нещо се е случило и планетата се е превърнала в сегашното мъртвило. InSight вероятно ще повдигне поне малко завесата на тази загадка. С други думи, ще търси спомени от Марс за бъдещето на Земята.НАСА оглежда тайнствени обекти
на Червената планета

Специалисти от НАСА намекнаха, че една от задачите на InSight е да проучи някои загадъчни обекти на Марс, разположени близо до мястото, където кацна.
Преди време американската сонда Mars Ulysses предаде на наземния център сензационни фотографии. На тях учените видяха 7 области с особен температурен режим и различен, чудноват ландшафт. Те са категорични: релефните аномалии са пещери и нищо друго. По-внимателният поглед към снимките, извършен със съдействието на рентгенови уреди, сочи, че наистина става дума за пещери. Те са кръгли: диаметрите им са от 100 до 300 м, а дълбочината - 70-80 м. Изследователите предполагат, че ако на Червената планета съществуват живи организми, те биха се съхранили тъкмо в пещерите - там навярно има вода, вредната слънчева радиация не може да проникне, микрометеоритите и частиците от космическия вятър - също.
Предполага се, че InSight "ще хвърли око" и на т.нар. Сфинкс - релефно образувание, напомнящо човешко лице. Дължината от брадичката до носа му е 1,5 км, ширината от скула до скула - 1,2 км, а височината от повърхността до върха на носа - 0,4 км. Това е струпване на скали, чиито очертания са причудлива комбинация от светлини и сенки, смятат някои астрофизици. Други са на противоположното мнение. Кой - крив, кой - прав, никой не знае.

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 153

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 206

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 512

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 90

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 102

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 85

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ