20 Януари 2021сряда02:31 ч.

Няколко думи

SOS за книгата!

/ брой: 231

автор:Велиана Христова

visibility 734

С 30 на сто са намалели продажбите на книги през тази вирусна година, като април и май спадът е стигал до 70%, сочи анкета на асоциацията "Българска книга". В същото време хората, затворени вкъщи, четат повече и, установявайки това, библиотека във Велинград дори разнася книги по домовете. ДДС върху продажбите на книги падна на 9% едва сега (в Европа е от години дори по-нисък), въртят се призиви да четем повече. Но замисля ли се някой как се издават тези книги?

По-малките издателства издъхват. Общо 72% се крепят, а цели 18 на сто са буквално смачкани. Защото всъщност ДДС е намален не за книгоиздаването, а за продажбите на книги. Печатници, хартия, консумативи, набористи, редактори, коректори, дизайнери - това са основните разходи, а как да ги поеме едно издателство с оборотни пари на нула, спонсори се появяват евентуално само на приятелски начала с някой автор.

Конкурсите на Министерството на културата са с мизерни траншове, с неясно назначени комисии от оценители. Едва 18% от издателите са усетили някаква полза от тия 100 хиляди лева, планирани според Боил Банов за програма "Помощ за книгата" тази година. Библиотеките нямат пари за обновяване на фондовете си, уж щели да им дадат 2 млн. лв. А българските писатели? 

Нека направят едно проучване с какви средства живеят писателите ни днес... А не като след кончината на Христо Фотев да установяват, че поетът е живял в мизерия!

Книжният бранш е верига от дейности - от автора през издателя до разпространителя и търговеца. От всички тези етапи зависи дали до читателя ще стигне храна за душата. Как да издаваш, като не знаеш дали ще се продаде книгата и ще има ли поне някаква възвръщаемост? Да вземем дори само това, че преди във всеки квартал имаше книжарница, а сега колко са останали? Дори в София има само 3-4 известни книжарници, а прословутият базар на площад "Славейков" никой не знае кога и дали ще бъде възобновен. Книжарниците за 30 години изчезнаха - като кината. Преди дни имаше призиви: не затваряйте книжарниците, те са не по-малко важни от бакалиите.

Ами държавата? Книгата е нейна последна грижа. Къде са механизмите за подпомагане на книгоиздаването в кризата? В бюджета на МК общо за "развитието на българската култура и изкуства, на българския книжен сектор, библиотеки и читалища" до 2023 г. са замръзнали едни 9 млн. лв. за всичко това!

Като загинат издателите, влекат след себе си печатниците, след тях - търговците. И най-вече - загива поколението, отучено и ненаучено да чете. Ясно е: едно общество илитерат е примитивна общност, подвластна на всякакви лъжи и управленски манипулации.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ