20 Януари 2021сряда03:31 ч.

S&P потвърди рейтинга ни, но с едно наум за политическата криза

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 557

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд пуърс" (Standard & Poor's) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Като цяло перспективата пред рейтинга остава стабилна, се посочва в доклад.

В него обаче се обръща внимание на политическите предизвикателства пред страната. Агенцията отчита факта, че 2020 г. мина под знака на антиправителствени протести, които разтърсиха страната. Затова и фокусира вниманието върху предстоящия парламентарен вот през март 2021 г. Според S&P при липса на голяма политическа промяна пейзажът ще остане фрагментиран и ще се затрудни формирането на жизнеспособна правителствена коалиция, а това може да доведе до повторни избори. "Във всеки случай очакваме процесът на вземане на политически решения да се усложни", прогнозират от S&P.

Агенцията също така е смекчила прогнозата си за икономическия спад на България през 2020 г. Свиването на БВП е ревизирано до минус 4,5% спрямо минус 6,5%, каквито бяха очакванията на S&P през май. Бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства, се посочва в обобщения доклад.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг, ако възстановяването на българската икономика бъде придружено с по-бърза фискална консолидация и подобрение във външните баланси, надхвърлящи очакванията на агенцията. Сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, са задълбочаване на икономическия спад или забавяне на възстановяването, които ще доведат до по-продължителна фискална консолидация и нарастване на публичния дълг през следващите 2 години.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ