24 Февруари 2020понеделник17:25 ч.

Спасител(к)ите на плажа, или професионализъм и сексапил в едно

Често се шегуват с тях, че шортите или банските им не са абсолютно същите, както на героите от известния сериал

/ брой: 170

автор:Альона Нейкова

visibility 4054

Повечето хора асоциират морето с блажена почивка, горещ пясък, безкрайна водна шир, шоколадов тен, красиви стройни (и не чак толкова) тела и абсолютно безгрижие... Много често за последното допринася почти целодневното (от 9 до 18 ч.) присъствие на плажа на снажни момчета и момичета, облечени в червени шорти и алени бански.
"Някои смятат, че най-добрият начин да се запознаят с нас е да симулират, че потъват", споделят спасителите на един от централните плажове по Българското Черноморие на юг от Бургас. Те пожелаха да останат анонимни и отказаха да бъдат снимани, тъй като и без това не страдат от липса на внимание от страна на млади момичета и дори от по-зрели дами. "Все пак най-важното е какво всъщност вършим на плажа. Трябва не да се изтъкваме кои сме и как изглеждаме, а по възможно най-добрия начин да си свършим работата - да окажем помощ при водни инциденти с цел предпазване от удавяне", твърдят спасителите.

Те разказват за какви ли не "хитри" трикове, които прилагат плажуващите, за да се запознаят с облечените в червени шорти професионалисти. Минават десетки пъти покрай поста им, питат за тяхното работно време под предлог, че искат да знаят до колко часа могат да разчитат на помощта им при нужда, оплакват се от "ухапвания" на медузи или от "настъпване" на счупени миди... В началото за някои това може и да изглежда доста забавно. Но много бързо омръзва и започва не само да дразни спасителите и да опъва нервите им, но и да пречи на тяхната работа. Особено когато трябва да разпознаят "лъжливото овчарче" във водата и да реагират адекватно на закачките от рода "Няма ли да помогнете на приятелката ми?! Онази, по монокини. Изглежда, че потъва... "По-лошо от това е, когато от играчка става плачка и започнат наистина да се давят. Тогава вече на никой не е до шеги", казват спасителите.
Разгарът на плажния сезон е от средата на юни до края на август. Но не само тогава, а и преди и след това те с повишено внимание следят никой да не напуска зоната за плуване, ограничена от яркожълтите или оранжеви шамандури, наблюдават да не се обърнат водните колела, да не скачат наемателите от тях, както и да не се отдалечават прекалено навътре в морето... Когато забележат нещо подобно, спасителите предупреждават нарушителите със звуков сигнал (всеки от тях има свирка като на футболните съдии). А ако и това не помогне, с лодки ги настигат и се опитват да ги вразумят. Обикновено почти всички проявяват разбиране и се връщат в разрешените за плуване зони. Останалите - в повечето случаи това са куражлии, "подкрепени" от поетия алкохол, биват заплашвани с полиция. "Но и с тях успяваме да се справим най-често сами", споделят спасителите.
Те наричат работата си не толкова сложна, колкото отговорна. За да бъдат наети да следят за безопасността на плажуващите, момчетата и момичетата минават специални курсове по водно спасяване към Българския червен кръст. Едно от най-важните изисквания за подобно обучение е те да могат да плуват не само добре, но и бързо. Специалният тренинг за оказване на първа медицинска помощ на пострадалите при инциденти в морето е задължителен. Не на последно място по важност е и умението на спасителите да предвиждат и предотвратяват опасни ситуации във водата.
Такъв инстинкт е присъщ най-вече на представителките на нежния пол. Дамите-спасителки по нищо не отстъпват на мъжете, въпреки че мнозина и до ден днешен трудно си представят жените в тази роля. Често обаче някои почитатели на известния сериал "Спасители на плажа" ги сравняват с Памела Андерсън и Ерика Елениак. "По-отраканите не пропускат да се пошегуват, че банският ни не е същият като техния, или трябва да си сложим няколко кубика силикон, та съвсем да заприличаме на тях", споделят нашите спасителки.
Те като че ли имат вроден усет и за изгубилите се на плажа деца. Често интелигентните малчугани сами търсят спасителите и изчакват да бъдат "намерени" от безотговорните си майки и татковци именно край поста им. Някои се сещат едва след час-два, че отрочетата им не са в морето или не си строят пясъчни замъци край него. Случва се децата да се отдалечат на цели 2-3 километра от чадъра на родителите си. "Важното е бързо да намерят нас, а не някои недобронамерени възрастни", смятат спасителите.
Според тях едни от най-разпространените фактори, заради които може да се стигне до нещастни случаи във водата, е пренебрегването на предупредителните знаци - зелените, жълтите и червените флагчета, както и ограничителните шамандури. Не бива да се разчита изцяло и на надуваемите дюшеци, матраци или пояси, да се употребяват алкохолни напитки (сред тях е и бирата!) и да се изпускат от очи децата. Разбира се, основната задача на плажните спасители е да предотвратяват нещастните случаи във водата, както и да предупреждават за евентуалните опасности в морето. А почиващите, ако не могат да им помогнат, добре е поне да не ги разсейват и да не им пречат.

Червеният бански на Памела Андерсън

Кариерата на Памела Андерсън бележи звезден възход именно след участието на актрисата в придобилия световна популярност сериал "Спасители на плажа". Суперуспешната сага, създадена от Дейвид Хаселхоф през 1989 г., е включена в Книгата на рекордите Гинес като телевизионно шоу с най-многобройна аудитория в света. Приключенията на спасителите до 1999 г. в рамките на 11 сезона са следили повече от 1 милиард зрители.
В телевизонния сериал Памела Андерсън изигра ролята на една от професионалистките, патрулиращи по плажа и бреговата ивица, облечени в секси червени бански. Екзотичната визия на Памела, прочута и със силиконовите си форми, бе допълнена и от режисьорския акцент върху босите й крака. Самата актриса често споделя, че дори истинските спасителки не са ходили толкова упорито и навсякъде без сандали, но с професионалните буйове и в униформените си алени "плажни костюми", както героите от сериала.
В реалния живот обаче Памела Андерсън  предпочита да е облечена с бял бански, който смята, че подчертава красотата на русата й коса. Именно с такива тоалети тя се е снимала и за многобройните корици на еротичното списание "Плейбой".

Курсове за правоспособност у нас

Професията спасител се смята за една от най-отговорните и опасни, обаче дори този факт не намалява нейната привлекателност за хиляди мъже и жени в цял свят.
За квалификационната степен "Воден спасител на открити водни площи и море" от областните съвети на Българския червен кръст у нас се организират курсове за правоспособност. Кандидатите трябва да са над 18-годишна възраст, за по-младите е необходимо писмено съгласие на родителите или попечителите. Сред изискванията е и успешно завършен курс за спасители на плувен басейн. Необходимо е да бъде представено и медицинско свидетелство, удостоверяващо физическа пригодност за занимания с плуване и гмуркане. Трябва да бъде направена и индивидуална застраховка "Злополука" за времетраенето на курса. Кандидатите за спасители полагат специални изпити - 100 метра, които трябва да преплуват в свободен стил за 1.50 мин., както и 25 метра бруст (без време).
След успешно преминаване на курса за "Воден спасител на открити водни площи и море" те получават свидетелство за квалификационната степен. Документът за правоспособност дава възможност за професионална работа след представяне на заверен талон за текущата година.

Полезни препоръки

За да бъдат емоциите край водата само приятни, от Водноспасителната служба към Българския червен кръст препоръчват:
- Преди да тръгнете на почивка край морето или вътрешните водоеми на страната, консултирайте се с личния си лекар.
- Къпете се и плувайте само в охраняеми от Водноспасителната служба плажове.
- Спазвайте сигнализацията и указанията на спасителите.
- Научете децата си да плуват. Това е най-добрата профилактика срещу удавянето.
- Никога не влизайте навътре в морето сами.
Имайте предвид, че освен по Черноморието ни във вътрешността на България можете да се къпете безопасно само на още 4 места - на язовири, регламентирани и обезопасени. Повече за тези места, за резултатите от експертните проби за чистотата на водите за къпане, както и отзиви на потребители на съответните плажове можете да научите и предварително чрез уеб страниците на Европийския съюз. Откакто е негова членка, България участва в мониторинга на плажовете и може да се похвали с добри места за къпане.
А присъствието на спасител(к)и прави пребиваването на плажа не само по-безопасно, но и особено занимателно...

Превозвачите заплашват с бойкот на тол-системата

автор:Дума

visibility 36

Спецпрокуратурата подхваща продажбата на ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 142

Теглим нов дълг от 200 милиона лева

автор:Дума

visibility 210

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 37

Експерти от СЗО ще посетят Италия заради коронавируса

автор:Дума

visibility 42

В Берлин замразяват наемите на 1,5 милиона жилища

автор:Дума

visibility 66

Тежък провал на ХДС на изборите в Хамбург

автор:Дума

visibility 98

195 излекувани отново са се заразили с коронавирус

автор:Дума

visibility 153

Какво разказва каскетът

автор:Дума

visibility 0

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 622

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 941

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 611

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ