24 Юли 2021събота04:06 ч.

Акцент

Срок на годност

Защо да не се направи допитване във всички партии кои да са представителите на България в Европарламента?

/ брой: 167

автор:Лозан Такев

visibility 1547

И в политиката, и при политиците, особено сред управляващите и желаещите да управляват непрекъснато, трябва да има срок на годност. Другото мнение е остаряло и несъстоятелно.
Нали видяхме докъде доведе тридесет и три годишното управление на Тодор Живков! Без мандатност всичко се срина набързо и безвъзвратно, но след това вече три десетилетия вървим повече към дъното, отколкото към истински промени и демократични правила...
Онези, които най-вече роптаеха срещу статуквото, го яхнаха и не слизат от него. Има депутати, които събраха пенсионен стаж в парламента, други по министерства и кметства навъртяха петилетки в осигурителните си книжки... Трети не се отказват от политиката, та като се наиграха у нас, хукнаха по европейски структури, там и като пенсионери продължават да са трудоспособни. Някои - с изтекъл вече или изтичащ срок на годност, за разлика от пенсионерите вътре в страната, които все още успяват да живеят, при съвсем различни условия, доходи, бонуси, привилегии, имунитети и прочие.
 Скоро гледах повторно биографичния филм за Капитан Петко Войвода в триото Николай Хайтов - Неделчо Чернев - Васил  Михайлов. Там се дискутираше тактиката на борбата, законите, уставите и кондиките, които важат за всички. Вярно, заимствани от Гарибалди, но нали и Гарибалди е действал на европейска територия! Може да се каже, че е част от европейските днешни институции... Но сега тук, у нас, има клаузи, алинеи, точки, които не са валидни за всички в българската политика. Примери колкото щеш... Всеки сам може да си ги намери и посочи.
 Скоро ще започнем, а някои вече са започнали и да подреждат имена за бъдещия Европейски парламент, който явно е най-скорошен като събитие... И пак ще се нагледаме и наслушаме на едни и същи имена и фамилии, които и без друго вече прекалиха и са с изтекъл срок на годност. Да, защото практиката да си минал през какви ли не постове - а после евродепутат и освен пенсията си, да получаваш и всичко останало като европейски чиновник и началник, не е за подценяване, нали!
 С изтекъл срок на годност има и други. Още повече след десетина поредни изборни провали, да продължаваш да се месиш в работата на същата политическа сила, да държиш речи, вече неодобрени и от "Историческата поляна" в старопланинския връх, е не само политическо, но и човешко нахалство и гьонсуратлък от класа.
 Помните как отведнъж се реши въпросът с мандатността на червените депутати за българския парламент. Топтан - няма значение кой за какво и колко става. А има и протестиращи срещу всичко, което става без тяхното активно участие. Но като нямат лична мярка и морал сами да преценят кога да се оттеглят от властовите си позиции, с което също показваш нещо, може да помогне и уставът... Или както ще каже капитан Петко: устав, кондика, закон важат за всички...
 Е, сега, питам се, не е ли възможно да се проведе допитване - например за кандидатите за листите за европейски народни представители в Брюксел и Страсбург! Колко е членската маса на БСП, например! Сто или поне осемдсет хиляди социалисти. Ако две трети от тях дадат мнението си кои да са следващите техни представители в Европарламента, това ще помогне особено на демокрацията в решаването на спора кои са най-достойните и одобряваните за поста европейски началник. Това се отнася със същата сила и за ГЕРБ, и за ДПС, и за всички останали кандидати за  европейска слава. При някои дори допитването ще е по-лесно съобразно количеството на привържениците им... Има и нови начини за подобен предварителен вот - по електронен път, по  фейсбук, а защо не и чрез познатите вече  и изпитани  форми  - събрания, сбирки, анкети.
 Защо трябва да се налагат еднолично нови личности или да се мъчим с хора с изтекъл срок на годност, за които просто някому е било неудобно да ги пропусне и този път за листата за Европа! Или за нещо друго "горе". А фиаското ще бъде публично и позорно. Балканско...

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 184

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 140

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 240

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Нови бежански вълни в Северна Африка

автор:Дума

visibility 1659

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1331

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 505

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 228

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 328

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ