19 Септември 2021неделя01:52 ч.

Стига заблуди

/ брой: 98

автор:Мая Йовановска

visibility 195

Темата за чуждите инвестиции е болезнено актуална. От една страна - заради продължаващия им с години спад у нас, а от друга - заради новата реалност, която ожесточи конкуренцията за привличането им.
Само в последните месеци големи чужди инвестиции ни заобиколиха. Буквално. Защото тези вложения бяха направени в съседни нам държави. Малко по малко започна осветляването на скандални подробности за навиците на току-що заминалото си правителството на ГЕРБ. Компетентните органи трябва да си свършат работата, но корупцията, административната тежест и лошата съдебна система от години принуждават чуждите инвеститори да ни подминават.
Макар да няма окончателни резултати, по данни на БНБ за цялата 2020 г. притокът на преки чужди инвестиции е в размер на 561 милиона евро - 50% спад в сравнение с 2019 г. На фона на тези данни напълно излишен е коментарът за хвалбата от последните дни на предишното правителство за двойно по-високи привлечени чужди инвестиции през миналата година. Което, видите ли, било рекорд за последните десет години.
Освен чуждите предприемачи, които не рискуват да инвестират у нас, има и една друга група. На онези, дето бягат от страната. На фирмите, които си прибират капиталите от България. За първите три месеца на годината преките чужди инвестиции са с отрицателен знак - минус 27,8 милиона евро. Този минус се дължи на изтеглен дялов капитал от 142 милиона евро от чуждестранните собственици в български фирми, както и на върнати заеми към компаниите майки в размер на 384 милиона евро. Негативната тенденция на спад е очевидна дори за децата. И тя не е от вчера или онзи ден.
ГЕРБ оставят тежко наследство и на следващите управляващи се отваря доста работа. И не само по отношение на чуждите инвеститори. Родните предприемачи, в основната си част малки, имат огромна нужда от нормална бизнес среда. Но нека първо назовем действителността с истинските думи. Процесът вече започна. Дано след десет години ситуацията е друга.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ