23 Октомври 2019сряда04:40 ч.

Знание

Стотици проекти напразно чакат финансов одит в научния фонд

/ брой: 103

автор:Вили Гаврилова

visibility 1548

Поради неразбориите във фонд "Научни изследвания" на МОН, които настъпиха след източването на милиони от него в края на 2012 г., около 800 научни проекта от конкурсите още от 2008 г. насам напразно чакат финансов одит за изпълнението им по етапи. В големия финансов одит, извършен от АДФИ по повод на скандала, финансовата инспекция на МФ е дала препоръки отчетите на всеки проект да минават през задължителен финансов одит, обясни за ДУМА председателят на Изпълнителния съвет (ИС) на фонда проф. Георги Вайсилов. По времето на директора на фонда Николай Христов, който по-късно бе арестуван по подозрение за убийство, е обявена поръчка за одита и е сключен договор с фирма, която да прави финансовите проверки.
След 2012 г. фондът обяви един-единствен конкурс за проекти в областта на различните научни направления - през 2014 г., по времето на министър Анелия Клисарова. Отчетите за изпълнението на първия етап са предадени през януари т.г., но до момента избраната фирма за 4 месеца е одитирала само 2 от проектите. По тази причина, за да се ускори процедурата, ИС е предложил на авторите на проекти да заделят до 1% от средствата по договорите и да наемат с тях специализирани финансови одитори, които да проверят предадените отчети. Парите ще бъдат изплатени след това от средствата, предвидени за втория етап на проектите, каза Вайсилов. Проблемът е, че във финансовите разчети за първия етап пари за одита не са предвидени, тъй като никой не е очаквал, че оценяването ще става толкова бавно. По думите на проф. Вайсилов, по този начин ще се процедира само за проектите от 2014 г., за да не се бавят повече те. Оттук нататък обаче средства за финансов одит на отчетите ще бъдат предвидени във финансовите разчети за всеки етап от проектите и това ще бъде обявено в насоките за всеки конкурс. Така ще се избегне и необходимостта фондът да наема фирма, която да проверява всички проекти, а одитът и разплащането за него ще става през самите проекти. Фондът продължава да чака одобрение от МФ за проекта за новия правилник за работата му, който е огласен в сайта на фонда и за който ДУМА писа подробно.
Тъмносинята Юлияна Николова, която е приближена до лидера на ДСБ Радан Кънев, е получила тлъсти хонорари от 18 000 лв. от фонда за извършването на консултации по прилагането на рамката за държавни помощи в областта на научните изследвания, гръмнаха пък вчера електронните медии. Името на Николова бе свързано със скандала с австрийския лобист Хохерер, в чийто консултантски борд тя е участвала, се уточнява в информациите. ДУМА припомня, че Юлияна Николова бе свързана с преговорите с ЕС по времето на главния преговарящ Меглена Кунева, която днес оглавява МОН. Тя участва като външен експерт и в комисията в МОН, създадена за изясняване на въпроса с държавните помощи, по времето на управителя Николай Христов, а работи и по поредния проект за правилник на фонда по времето на служебния министър Румяна Коларова.
ДУМА неведнъж е публикувала основните европейски документи, свързани с разрешените държавни помощи, в които изрично се подчертава, че не са държавна помощ публичните средства за научни изследвания и организации, които не са стопански. Т.е. научният фонд в МОН, както всички подобни фондове в Европа, изобщо не би трябвало да има общо с регламентите за държавните помощи. Те са необходими обаче, ако фондът има намерение отново да финансира фирми... Очевидно сегашната власт не желае да остави на науката дори оскъдните средства, които се заделят за нея, а предпочита да ги пренасочва неправомерно към фирми и НПО-та без съответния научен капацитет, които като правило наемат учени от публични институции да им свършат работата по проектите.

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ