09 Юли 2020четвъртък08:42 ч.

Судан отваря нова страница

Референдумът за независимост е крачка към разделянето на най-голямата африканска страна

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 932

Жителите на Южен Судан казват тежката си дума на исторически референдум за това дали Югът да стане независима държава. Народното допитване продължава от 9 до 15 януари, а за участие в него са регистрирани 3,9 милиона южняци, но също представители на малцинства от Севера и диаспората.
Дългоочакваното гласуване обаче не преминава спокойно. Най-малко девет души загинаха в сблъсъци между две бунтовнически групировки и южносуданската армия в навечерието на референдума. Нападенията срещу войници на Суданската народноосвободителна армия бяха извършени през последните дни в богат на петрол район на границата със Северен Судан. Високопоставен началник от силите за сигурност изрази подозрения, че бунтовниците се опитват да намалят избирателната активност в някои райони. Въпреки това повечето наблюдатели очакват вотът да протече мирно.
Референдумът е решаващ етап в прилагането на мирното споразумение, което през 2005 г. сложи край на продължилата 21 години гражданска война. Конфликтът отне живота на над 2 милиона души и доведе до изселването на 4 милиона суданци.
Министър-председателят на Южен Судан Салва Кир Миардейт направи обръщение към гласоподавателите на специална пресконференция.
"Призовавам ви да направите избора си по мирен начин в края на нашето най-дълго пътуване. Ние, правителството на Южен Судан, ви гарантираме атмосфера на спокойствие и сигурност", заяви той, като подчерта важността на този "исторически момент".
Федералният президент на Судан Омар ал Башир заяви, че ще се натъжи, ако Северът и Югът се разделят, но ще приветства решението на жителите на Юга дори да се произнесат за независимост. Той направи своя коментар в южната столица Джуба, където направи необичайно посещение.
Отношенията Север-Юг са сложни от десетилетия заради робството, както и политическите и религиозните различия за ролята на централната власт в Хартум и светския характер на държавата. От 1920 г. до 1947 г. британската колониална власт управлява двата района поотделно, ограничава движението на населението и насърчава християнизацията и английското влияние на Юга, в противовес на арабско-мюсюлманския Север. В края на 1955 г., точно преди провъзгласяването на независим Судан, избухва първата гражданска война, която продължава до 1972 година. Югът започва втора война през 1983 г., завършила с подписването на мирното споразумение от 2005 година.
Югът има политическа автономия от 2005 г. и е твърде вероятно жителите му да се произнесат за независимост. За да бъде валиден резултатът от референдума, в него трябва да участват 60 на сто от регистрираните избиратели. Гласуването ще бъде следено от наблюдатели от ЕС, Арабската лига и центъра "Картър".
Ако южняците изберат пътя на независимостта, Югът може да стане нова държава още през юли, когато изтича шестгодишният преходен период, предвиден в мирното споразумение.


*Судан е най-голямата по територия държава в Африка - 2,5 млн. кв. км, с население 42 милиона. Южен Судан се простира върху около 1/4 от територията - 589 хил. кв. км, и има население между 8 и 10 млн. души
*Северът е преобладаващо арабски и мюсюлмански, а Югът - африкански и християнски.
*Икономиката се опира на петрола - дневното производство е около 500 000 барела, който осигурява 90% от експортните приходи. 3/4 от петролните залежи са в слабо развития Юг
* По данни на МВФ очаквания БВП (по номинална стойност) на глава от населението за 2010 г. е $1638,065, а по паритет на покупателната способност - $2464,901
* Безработицата е 18,7% според CIA Factbook, а суданците, които живеят под прага на бедността, са 40%
*Външният дълг на страната (2009 г.) $35,71 млрд.
  


Според анализатори почти сигурно е, че по-голямата част от населението на Южен Судан ще гласува за отцепване и така ще подготви почвата  за официалното създаване на 54-та суверенна държава в Африка вероятно през юли. Според екпертите обаче това ще е празничен момент с привкус на лоша поличба, въпреки че е единственият път напред. Дългият брак между арабско-мюсюлманския север и черния анимистичен и християнски юг на Судан винаги е бил неподходящ и нещастен, посочва в свой коментар сп. "Икономист". Федерално споразумение можеше и да свърши работа, ако дветe страни бяха показали гъвкавост и великодушие, но нито една от тях не се оказа способна на това. Това не означава, че всичко отсега нататък ще бъде спокойно.
 Според изданието едно стегнато споразумение за развод все още предстои да бъде договорено. Границата, която минава през богатия на петрол район, разделящ двете области, предстои да бъде начертана, а се предполага, че ще има и друг референдум. На север може да има проблеми. Много мюсюлмани може да решат, че Омар ал Башир, който бе преизбран в силно критикувани избори м.г., е "изгубил юга". Той продължава да е преследван от Международния наказателен съд в Хага за престъпления срещу човечеството в непокорния западен регион Дарфур.
Според експерти Судан не трябва да отваря кутията на Пандора, пълна с африкански държавици, неудържимо настояващи да бъдат освободени. В някои настоящи случаи като Сомалиленд единствената част от Сомалия, която е ефективно управлявана, дълъг период на успешна автономност може да доведе до постепенното й приемане като суверенна държава. В други - като Западна Сахара, бивша колония на Испания, чийто стремеж да избяга от марокански контрол отдавна разединява Африканския съюз, конфликтът ще продължи вероятно безкрайно. В други случаи като остров Занзибар, който е част от Танзания, или богатия на петрол анклав Кабинда, част от Ангола, щедра доза автономност е единственият разумен път напред.

Страшно е. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 65

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 129

Хиляди протестираха за чиста природа

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 353

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 149

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 227

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ