14 Април 2021сряда04:50 ч.

Сянката на Трайков

/ брой: 166

автор:Дума

visibility 1298

Мая Трифонова

Наскоро бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви пред ДУМА, че в българската енергетика на политическо ниво върх взема антиядреното лоби. Това, разбира се, е ясно дори на мишките в тая държава, защото проектът за АЕЦ "Белене" е на път да бъде натикан в миша дупка. Докато от друг, апропо доста зациклил проект, бе изтупана прахта и му се даде път. Разбира се, няма нищо лошо в реализирането на кой и да е проект, който ще укрепи икономиката ни. На сцената на българската енергеника обаче започва все по-ясно да се очертава още едно лоби, зад което стои сянката на настоящия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Лоби означава преддверие, коридор, а значението му идва от названието на преддверната зала, в която активните граждани са пресрещали членовете на долната камара на английския парламент преди заседание, за да разговарят с тях. Когато говорим за лобиране обаче, най-често си мислим за ходатайство. Между двете понятия обаче имало тънка граница, основната нишка на която е, че едното се прави, образно казано, на тъмно, а лобирането - невинаги. В развитите демократични държави дори лобирането е съвсем явно.
Извън темата за това мръса или не е думата лоби и как изглежда това на българска почва нека си припомним откъде се появи на нашата политическа сцена Трайчо Трайков? От австрийската EVN! Преди да стане министър, той бе прокурист на "EVN България Топлофикация" и "EVN Електроразпределение". Срещу него дори бе открита процедура за установяване на конфликт на интереси, какъвто не бе доказан. Това не бе изненадващо. И когато ДКЕВР оповести данни от одита на електроразпределителните дружества, при който бяха констатирани фрапиращи нарушения при възлагането на външни услуги срещу огромни суми, Трайков ги защити като заяви, че договорите за предоставяне на общи услуги в ЕРП-тата са единственият начин да се свърши повече работа с по-малко хора. Както и че едва ли външните услуги са оказали влияние върху цените на тока. Е, това също не е учудващо? Все пак предстои прокуратурата да прецени има ли нарушения.
Преди дни във Виена бе подписано акционерно споразумение между НЕК и EVN за изграждане и експлоатация на хидрокаскадата "Горна Арда". Сделката стана възможна, след като австрийците изкупиха дела на наследника на турския "Джейлан холдинг" (CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm) в хидроенергийната компания "Горна Арда". Това бе условие да отпадне съдебният иск на "Джейлан" срещу НЕК за неизпълнение на проекта. Променя се и акционерното участие в "Горна Арда", като EVN става мажоритарен собственик със 70%, а НЕК вече ще държи 30%. За тази цел капиталът на австрийското дружество ще бъде увеличен и то ще внесе 1,39 млн. лв. в проекта. В момента EVN води преговори с италианската компания Еnel за покупка на дяловете й в ТЕЦ "Еnel Марица изток 3". Всеки чужд инвеститор, който влага много пари в българската икономика, е добре дошъл, особено сега, когато сърбаме горчивата попара на икономическата криза. И когато зад нея пълзи сянката на Трайков.
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ