25 Октомври 2020неделя13:49 ч.

Сюжет по Гершуин

На сина ми Тихомир Стоянов - мечтател, който знае как се изтрива облаче от небето!

/ брой: 208

автор:Веселин Стоянов

visibility 2450

Нощта е заредена с тежки облаци, неясен страх и статично електричество, което пращи в ефира на старото радио. Елла Фицджералд и Великият Сачмо - един огромен кроноп, както го ласкае Хулио Кортасар, пробиват шума с "Лятно време": "Лятно време е и животът е лесен. Рибите скачат, а памукът расте. Баща ти е богат, а майка ти - красива. Тихо, миличко, спи и не плачи...". Тези бляскави, като звездички, думи някога приспивали негърските дечица. Те се унасяли в сънливо мечтание и клепачите тихо покривали жълтите им очни ябълки. От тази песен Джордж Гершуин ще сътвори неувяхващ шлагер, с чиято шеметна простота и магична протяжност ще приспива цялото човечество.
Такива работи, миличко, баща ти е безработен, а майка ти все така красива... Хайде, днес ще се опитам да ти разкажа приказка.
Помниш ли как веднъж, докато ядеше филията с масло на балкона, ти ми разказваше колко е лесно да изтриеш облаче от небето. Според теб беше изключително проста работа: лягаш по гръб между тревичките, късаш си една от тях, без значение каква, а после с нея направо си изтриваш облаче от небето. Значи сам си прозрял колко е хубаво всичко и колко е прекрасно... Винаги има река, в която ти да си Том Сойер, нали и твоите начални буквички са същите. Винаги ще има и девойка, която може и да не се казва Беки Татчър, но при всички случаи ще бъде с панделка в косата и непременно ще е най-красивата. Обикновено всички те са такива - най-красивите. Само че един съвет между мъже: не го разправяй наляво и надясно това, дето е най-красивата. Четири милиарда очи веднага ще погледнат към нея, а аз никак не съм сигурен дали това е полезно, защото и най-красивото нещо, ако го зазяпат с възторг отвсякъде, нещо се променя.
Не е лошо да знаеш, че всички се раждаме на този свят, за да зарадваме родителите си, да обичаме някого, може и няколко някого, но винаги поотделно, и... естествено - да извикаме на същия този свят нашите си дечица. А и не забравяй да се научиш да плетеш кошници. Едно време, в моите приказки, това беше единственото условие да се ожениш за принцеса. Питаш ме защо аз не съм се научил?! Е, тия неща се случват понякога - отмина ме тая радост. На много неща не успях да се науча. Затова пък свикнах да не съжалявам. Тук, разбира се, малко поизлъгах, но мисля, че ще ме разбереш. Понякога тайничко съжалявам, че никога вече няма да бъда такъв светъл ангел като теб. Но и това си има своите хубави страни, като тая например - мога да разказвам приказки.
Е, хайде, че ни викат...
А-а, да! Щях съвсем да забравя - ако някой те попита все пак кое е най-грозното нещо на света, спомни си за Грозното пате!
Няма да забравиш, нали?

 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ