10 Август 2020понеделник18:09 ч.

Талантлива поезия от новото време

Втора книга на бургаската поетеса Бина Калс

/ брой: 131

автор:Панко Анчев

visibility 1482

Бина Калс е едно от новите имена в българската поезия. Тя живее в Бургас и в нейните стихотворения, както и би трябвало да се очаква, присъства градът и неговата артистично-морска атмосфера. Няма как да не се забележи и духът на Христо Фотев, пищността и изяществото на неговия слог с неочакваната му метафора. Да, дори и в автори като Бина Калс отгласът от златното време на бургаския духовен живот се долавя и ни напомня за богатите му и плодотворни традиции.
Но онова време тук, във втората книга на младата бургаска поетеса, е вече преодоляно и разтворено в новото чрез особена образност, изказ, начин на построяване на стиха, необичайност на метафората и овладяване на чувството. Днешната млада поезия не е по-интелектуална от предходната, но е с повече неочаквани метафори, образи, сравнения и изводи. Това може би я прави по-трудна за четене и възприемане. Ала когато проявиш усилие и навлезеш в нейния свят, ще видиш у талантливия автор мисъл и чувство, каквито очевидно притежават само новите поети.В "12 часа Санторини" впечатлява мярката, достойнството, дори достолепието на поетесата. Тя е интелигентна, висококултурна, с изящен вкус за онова, което изобразява. Затова и словото й е почерпано от високите образци на литературата преди нея, от митологията и историята, от културата на древните цивилизации. Бина Калс красиво стилизира традицията, за да я иронизира понякога, но и да подчертае своето причастие към нея и усилие да я надмогне.
Много интересен е нейният талант. Макар и все още развиващ се, той е с премерено самочувствие, уверен в себе си, здраво владее словото, чрез което се изразява.
Сред толкова посредственост и нескопосни имитации, сред все още живото зловредие на постмодернистките брътвежи да чуеш един сдържан, премерен, вярно звучащ автентичен поетичен глас и да разчиташ зад него красотата и своеобразието на таланта, е голямо удоволствие. Такъв е гласът от новата книга на Бина Калс.
Книгата излиза с марката на Издателско ателие "Аб".

 

АФИС: Всеки втори иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 437

Затварят хотели в Албена заради малкото туристи

автор:Дума

visibility 148

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 151

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 198

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 502

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 659

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ