11 Май 2021вторник03:16 ч.

Талантлива поезия от новото време

Втора книга на бургаската поетеса Бина Калс

/ брой: 131

автор:Панко Анчев

visibility 1840

Бина Калс е едно от новите имена в българската поезия. Тя живее в Бургас и в нейните стихотворения, както и би трябвало да се очаква, присъства градът и неговата артистично-морска атмосфера. Няма как да не се забележи и духът на Христо Фотев, пищността и изяществото на неговия слог с неочакваната му метафора. Да, дори и в автори като Бина Калс отгласът от златното време на бургаския духовен живот се долавя и ни напомня за богатите му и плодотворни традиции.
Но онова време тук, във втората книга на младата бургаска поетеса, е вече преодоляно и разтворено в новото чрез особена образност, изказ, начин на построяване на стиха, необичайност на метафората и овладяване на чувството. Днешната млада поезия не е по-интелектуална от предходната, но е с повече неочаквани метафори, образи, сравнения и изводи. Това може би я прави по-трудна за четене и възприемане. Ала когато проявиш усилие и навлезеш в нейния свят, ще видиш у талантливия автор мисъл и чувство, каквито очевидно притежават само новите поети.В "12 часа Санторини" впечатлява мярката, достойнството, дори достолепието на поетесата. Тя е интелигентна, висококултурна, с изящен вкус за онова, което изобразява. Затова и словото й е почерпано от високите образци на литературата преди нея, от митологията и историята, от културата на древните цивилизации. Бина Калс красиво стилизира традицията, за да я иронизира понякога, но и да подчертае своето причастие към нея и усилие да я надмогне.
Много интересен е нейният талант. Макар и все още развиващ се, той е с премерено самочувствие, уверен в себе си, здраво владее словото, чрез което се изразява.
Сред толкова посредственост и нескопосни имитации, сред все още живото зловредие на постмодернистките брътвежи да чуеш един сдържан, премерен, вярно звучащ автентичен поетичен глас и да разчиташ зад него красотата и своеобразието на таланта, е голямо удоволствие. Такъв е гласът от новата книга на Бина Калс.
Книгата излиза с марката на Издателско ателие "Аб".

 

Борисов завещава 7 млрд. лв. дефицит

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Петър Чобанов: В бюджета няма резерви

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 88

Всеки трети не смогва със сметките, наема и ипотеката

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 88

1500 средни фирми осем месеца чакат помощи

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 88

Военните с ново писмо до Макрон

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Лайен: Скопие да се разбере със София

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 88

Швеция настоява за старт на преговорите със Скопие

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 88

Маас: ЕС е готов за диалог с Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 88

Парламентът умря, да живее парламентът!

visibility 80

/ брой: 88

Не удължавайте учебната година!

visibility 101

/ брой: 88

Парад на мира...

автор:Лозан Такев

visibility 94

/ брой: 88

Невинните

visibility 104

/ брой: 88

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ