22 Септември 2023петък18:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Таско Ерменков: Енергийната сигурност на Европа бе силно ударена

По-евтин газ от 190 евро на мегаватчас няма как да бъде доставен в България при тази влошена обстановка, казва председателят на енергийния съвет към БСП пред БСТВ

/ брой: 191

автор:Нора Стоичкова

visibility 9

Интервю на Нора СТОИЧКОВА


- Как коментирате това, което се случи в Балтийско море?

- Това е жесток удар срещу енергийната сигурност на Европа. Защо и как е станало - който и да каже нещо сега, ще бъде в сферата на спекулациите. Да напомним и изказването на полски политик, който, веднага след като научи, че спират "Потоците", каза "Благодаря ви, САЩ!". Това е едната страна на въпроса. Другата е, че, освен вертолета, който са видели над региона, там е летят и самолет. Той е направил няколко кръга, след което е отишъл към Полша и е презаредил във въздуха, след което се връща в района и изключва транспондера си. Тоест вече не могат да се проследят неговите действия. Има голяма вероятност това да е саботаж и когато такива саботажи се случват, основният въпрос е кой има интерес от такова действие и кой би могъл да не пострада от него.

Някои твърдят, че Русия е свършила този акт. Не виждам смисъл Русия сама да си взривява газопроводите, когато тя стои в началото и може само да затвори крана. Няма да има проблем, още повече, че с тези санкции руснаците няма да се съобразяват с това как биха изглеждали в очите на света, ако затворят тръбите. 

От друга гледна точка, този саботаж или инцидент съвпадна с момента, когато бе открит газопроводът Норвегия-Полша. Но там също има определен капацитет и най-важното - запасите от природен газ на Норвегия намаляват. Те вече не са в такъв обем, че да осигуряват достатъчни количества за Европа. Единственото нещо, което остава, е втечненият газ, който може да бъде намерен по света.

Германците постигнаха "забележителен успех", успяха цял танкер да договорят от Саудитска Арабия. Остават САЩ с техните доставки на природен газ, който те продават 6-8 пъти по-скъпо на Европа, отколкото струва при тях.

Всичко това ще доведе до деиндустриализацията на Европа, удар срещу най-голямата икономика в Европа - немската, и васалното положение на Европа към своя по-голям съюзник просто ще се засили, за съжаление. А  нормалното бъдеще на ЕС щеше да бъде, ако бяха си осигурили всички условия за подобряване на своя икономически възход и биха се превърнали в самостоятелна политическа и икономическа величина в международните отношения, където не да следват чужди интереси, а да формират своите. За съжаление, нещата не са такива. 

- Как това ще се отрази на цените на газа в България?

- Първият опит за саботаж срещу газовата инфраструктура на Европа беше, когато в Русия хванаха диверсанти, които искаха да взривят "Турски поток".

Засега няма тенденция за намаляване на количествата газ, които протичат по "Турски поток", но България не я топли това по никакъв начин, защото нямаме отношения с "Газпром". В момента служебното правителство се опитва да шикалкави и да обяснява как писало на "Газпром", но той бил в изчаквателна позиция. То зависи и какво точно пишеш... Ако питаш "Има ли начин да получавам газ, без да плащам в рубли", мисля, че няма и да ти отговорят, защото на този въпрос има даден отговор отдавна. 

- Кои са служебното правителство, че да водят преговори с "Газпром"? Това е временно правителство...

- Служебното правителство може да изпълни оперативна задача в момента, свързана с гарантиране на доставките на газ по съществуващия договор с "Газпром", което на практика означава, че схемата на заплащане е въпрос на съгласуване между "Газпром и "Булгаргаз". Там нещата са ясни, казано е как трябва да се плаща, просто се дава разпореждане "Булгаргаз" да плаща така, както плащат останалите европейски страни, и нещата щяха да се уредят. Но ми се струва, че не това е целта на упражнението. 

Много ми е интересно какво означава "обявявам търг за дългосрочни доставки на газ" или търг за доставки на втечнен газ. Ами втечненият газ се продава на борса. Има борса в Щатите, отиваш и си купуваш оттам. Какво значи "обявявам търг" - че някой или няколко търговеца ще се явят и ще ти предложат цена, ти ще избереш най-ниската цена, но тя вече ще е натоварена с това, което търговецът иска да спечели, както и с комисиона за участниците в търга. Това на практика означава, че ще имаме скъп газ и нещата няма да са в никакъв случай розови за икономиката на България.

Бизнесът у нас вече обяви пределната си цена от 250 лева на мегаватчас, която той може да си позволи, и то с голям риск. Аз съм убеден, че газ по-евтин от 190 евро на мегаватчас няма как да бъде доставен в България при тази още по-влошена обстановка и за Западна Европа, когато търсенето на втечнен газ ще скочи рязко. А ние с нашите дребни количества ще се чудим на какви цени ще го получим. 

Нещо друго - не съм убеден, че ги имаше онези 7 танкера, за които говореше предишното правителство, но причината, поради която не бяха купени, беше това, че няма осигурени слотове. Сега пак няма осигурени слотове, ще търсим, но организираме търг за втечнен газ. Виждаме непоследователни действия на това правителство, които говорят или за некомпетентност, но, имайки предвид кой е начело на "Булгаргаз", това не е учудващо, или за несериозно отношение към проблема, или за обслужване на нечии други интереси, които нямат нищо общо с българските. 

- Най-вероятно е съчетание на трите... А тази цена, която коментирахте - 190 евро на мегаватчас, как ще се отрази като цяло на инфлацията?

- Инфлацията ще скочи, ще фалират предприятия, ще скочи и безработицата, а разходите в бюджета за помощи и обезщетения ще се увеличат, ще се намалят приходите от данъци от тези предприятия. Нещата са много лоши и единствено разумното, което трябва да се случи, е това, което предлага БСП. Първо, категорично да се седне с "Газпром" и да се договори доставката на онези количества газ, които имаме да вземаме за тази година. Те са на цена при всички положения много по-ниска от тази, за която говорим в момента. Второ, да започнат веднага действия по приемане на закон, който още при първото заседание на новия парламент да въведе таван на цените на газа за бита с предвидени компенсации за газоразпределителните дружества, защото те не са длъжни да плащат масрафа на държавата, която не си е осигурила газа, а тя е длъжна да компенсира техните загуби, които ще имат от тавана на цените. Това е нормален държавнически и бизнес подход. Да се предвиди помощ за предприятията - целево, а не на всички, защото някои не губят от това, че се вдига цената на газа, защото международните стоки, с които търгуват и се конкурират, са също с висока цена на газа.

Но на онези, които са силно засегнати, особено свързаните с изхранването на населението, да им се осигури същата държавна помощ, каквато бе осигурена на фирмите по отношение на електроенергията. Примерно, това което е над 250 лв. на мегаватчас, да бъде поето от държавата. Пари могат да бъдат взети от тези, които сега реализират свръхпечалби от електроенергия. Не само от държавните, а от всички играчи на пазара.   Производствената цена на тока у нас не е променяна, ние почти нямаме влияние на цените на газа върху електроенергията. Но международните цени, по които се продава, скочиха 6-7 пъти. 

Другото нещо, което трябва да се направи, е в условията на стагнация в индустрията да започнем да строим АЕЦ "Белене". Защото, ако бяхме построили "Белене", досега щеше да се е изплатила, ако не изцяло, то поне на 3/4, и електроенергията от нея щеше да оказва много добро влияние не само на цените в България, а и в целия регион. Само при управлението на БСП, при това в коалиция, имаше прогрес в енергетиката...

Представяте ли си, ако сега имахме "Южен поток", дали щяхме да се чудим какво правим с газа в България? Тук щеше да има опашка на тръбата за доставки. И ние само щяхме да събираме такси. И виновните за това имат имена. Едното име е Бойко Борисов. 

Обвиняват ни, че сме били присъдружна партия в миналия парламент. Напротив, бяхме партията коректив, защото, ако не беше БСП, щяхме да изнесем и ракетите си С-300, и танковете си за Украйна. Да не говорим, че нямаше да ги има социалните придобивки. Затова ни трябват повече гласове, за да имаме повече депутати, за да участваме с повече министри. 

- В събота, в деня за размисъл, президентът Радев покани председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да открият заедно интерконектора в Гърция. Нямаше ли по-добра дата?

- Вече писах във Фейсбук за президента и го запитах кое е истинското му лице. Но не ме учудва датата, защото през двата месеца това служебно правителство беше елемент от предизборната битка. Това не беше неутралното правителство, което да закрепя постигнати позиции и да организира изборите, а се занимаваше с критика на предишни правителства, с кадрови размествания. Така че поканата към Фон дер Лайен е, както се казва: маските падат, колкото и хубаво да са залепени на лицата.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Корнелия Нинова: Честит празник, българи!

автор:Дума

visibility 27

Издирват изчезнала 77-годишна жена край Чепеларе

автор:Дума

visibility 186

Комисия ще проверява машините за вота

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 184

Комисия ще проучва сигурни ли са машините за гласуване

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 184

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 184

НАП сменя сметките за плащане на данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 184

България и Румъния представят Дунав мост 3 в Брюксел

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 184

Няма да проверяват фондациите за пране на пари

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 184

Полша спира доставките на оръжие за Украйна

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 184

Отложиха делото за побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 184

Сърбия иска заседание в ООН за Косово

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 184

Кипърската църква подкрепи сексуалното образование

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 184

От нас зависи

автор:Ина Михайлова

visibility 151

/ брой: 184

Кухи обещания

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 184

Футболът копае дъното

автор:Марин Милашки

visibility 165

/ брой: 184

Липсва стратегия за българската ядрената енергетика

visibility 164

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ