14 Август 2022неделя09:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

"Те" реанимират плана за "Големия Близък изток"

Вашингтон не може да допусне САЩ да отсъстват където и да било в този голям свят

/ брой: 71

автор:Тодор Андреев

visibility 4684

Ако в Близкия изток и арабския свят, където ситуацията е извънредно сложна, властта вземат фанатиците, това ще означава пожари в продължение на десетилетия и разпространение на екстремизма, предупреди президентът на Руската Федерация Дмитрий Медведев. И развивайки тази мисъл, произнесе странните за днешния външнополитически курс на "презареждане" думи: "Трябва да гледаме истината в очите. По-рано те готвеха такъв сценарий за нас, а сега те още повече ще се опитват да го осъществят. Но в никъкъв случай този сценарий няма да мине". Като казва "те" кого има предвид президентът на Русия?
Директорът на руския Институт по демография, миграция и регионално развитие Юрий Крупнов смята, че вълненията в арабския свят са свързани с геополитическия проект "Големия Близък изток", разработен в САЩ преди повече от 30 години. В завършен вид тази американска мечта е изложена в монографията на Джефри Кемп и Робърт Харкави "Стратегическа география и променящия се Близък изток" (Geoffrey Kemp and Robert E. Harkavy Strategic Geography and the Changing Middle East). Накратко това е план за установяване на "световен ред по американски". Експерти на Пентагона подчертават, че задачата е изключително трудна, защото всяка малка грешка може да доведе до глобално поражение в текущото геополитическо противоборство. Реформирането на сложния и нееднозначен регион ще продължи десетилетия, без да е гарантиран успех. Въпреки това Хилари Клинтън казва: "Ние не можем да допуснем САЩ да отсъстват където и да било в този голям свят". Американците ще се стремят да държат своите противници в стратегическа отбрана.

   Карта на "Големият Близък изток" публикувана в сп. "Armed Forces Journal" през юни 2006 г. На нея Близкият изток е прекроен. Използувана е за обучаване на висши офицери от НАТО


По този повод Сергей Кургинян пише: "Обама снема маската! И пристъпва към глобалното преразпределяне на света". Египет и Тунис са само началото на голямата игра на Америка, счита известният руски политолог.
"Големият Близък изток", проектиран веднага след като през декември 1979 г. Съветският съюз въвежда войски в Афганистан, представлява гигантски регион, прострял се от Северна Африка до границите на Индия, Русия, включително бившите съветски републики от Средна Азия и Закавказието, обявен от САЩ за зона на "жизнените им интереси".
Географските рамки на плана са определени с отчитане на стоящите пред САЩ задачи за културно-цивилизационно поглъщане на ислямския свят и господството на западната либерална идеология. Вашингтон не се отказва от исляма, но има намерение да го подложи на модернизация, опирайки се на движението "реформистки ислям", което  според иранските политолози ще доведе до "дискредитиране на основите на ислямската религия". Икономическата основа на  "Големия Близък изток" е американците да не допуснат Близкият изток да ги конкурира. Получили монопол над нефтените и газовите му запаси, те имат намерение да манипулират страните, зависими от близкоизточния нефт - държавите от ЕС, Япония, Китай, и по този начин окончателно да се утвърдят в качеството на единствена свръхдържава. Говори се, че за тази цел САЩ си създават бензоколонка и оплитат Земята с тръбопроводи.
Според прогнози на Министерството на енергетиката на САЩ през 2025 г. две трети от целия нефт в САЩ ще се импортира именно от "Големия Близък изток". Не случайно в този регион са съсредоточени основните американски военни бази, включително 10 от най-големите военни летища и няколко морски бази за ударните сили на ВМФ на САЩ. Над 200 хиляди американски военнослужещи постоянно се намират непосредствено в Афганистан, Ирак и на Арабския полуостров.
Нахлуването на САЩ в Афганистан и в Ирак е свързано с преформатирането на източната част на "Големият Близък изток" - Афганистан, Ирак, Пакистан и другите страни от Близкия, Средния изток и Южна Азия, което не само че не е завършило, но незримата схватка за влияние в Афганистан може да доведе до ядрена война между Пакистан и Индия.
Изглежда през 2011 г. е дошъл редът за  преструктуриране на западната част на този микрорегион. В ход са нови информационни технологии за организиране на "цветни" и прочее "революции". Още през януари 2010 Хилари Клинтън прокламира: Да се борим с диктаторските режими чрез интернет". Хората се извеждат на улицата от Twitter, Facebook, You Tube и Blackberry Messenger. По електронната поща със спътникови снимки и схеми на пътища, описание на стратегически обекти за щурмуване се разпространява подробен план за сваляне на съответните режими.
Руският журналист и писател Александър Проханов стига до извода, че най-вероятно американците, които през последните 30 години, а може би и по-рано, много сериозно се занимават с теорията на хаоса, създават нови технологии, способни да хаотизират относително спокойни райони на света. По същество, казва Проханов, те създадоха "фабрика за революции", те са в състояние да взривят един след друг цели региони, те са в състояние да преформатират геопространства.
Наблюдатели правят изводи, че онова, което става в Северна Африка, в никакъв случай не е резултат на някакво народно волеизлияние, което внезапно по командата на вълшеблната пръчица обхвана страните от арабския свят. В досегашните революции и сега винаги присъства външен фактор с употребата на някаква мощна технология. Всичко, което става, има признаци на тотална "мрежова война" с основен обект, върху който се въздейства общественото съзнание, зомбиране на международното обществено мнение чрез използване на нови комуникационни технологии. В този специално  разигран от световните средства за масова информация информационен хаос трудно се различава истината от измислицата.
Все повече се говори, че отдавна е променен списъкът на съществуващите държави. Началото е сложено с изкуствено създаденото Косово.
Професорът от Калифорнийския държавен университет и Американския военен университет Роберт Дж. Банкер подчертава, че днес човечеството преживява епоха на преход от стабилност към хаос, който застрашава с разрушение цялостната система на независимите нации-държави. Съществува опасност цялата система на международни отношения да се разпадне пред лицето на новите опасности и предизвикателства, на които тя не е готова да противостои. Войната като сблъсък на две държави отстъпва мястото на хаоса - война във формата на схватки на престъпни групировки вътре в страната и на международната арена, които се борят не за държавна политика, а за нови социални и културни ценности. "Новите войници", организирани в банди и "частни армии" от транснационални "компании от наемници", ако не бъдат подавени, ще подменят държавните структури.
В бъдеще пред САЩ ще има не една-две понятни опасности, а десетки, ако не и стотици опасности от страна на различни организационни структури по света и вътре в страната, организирани в мрежи без централно командване. Да не забравяме, че щом плътно стоим до САЩ, това са опасности и за нас.
Възможно е по пътя към "Големия Близък изток" САЩ да се изправят пред съвършено нова евразийска форма на антиамериканска коалиция. Сякаш без да иска, Вашингтон заставя онези сили, които по-рано не са и мислели за сътрудничество да търсят обща стратегия. Уви, възможно е планът за "Големия Близък изток" да не бъде реализиран и за пръв път след хилядолетна колониална зависимост ту от монголците, ту от турците, ту от европейците арабите сами да решат съдбата си.
През 2004 г. неистовата опозиция на Мубарак и кралят на Саудитска Арабия принуди САЩ временно да премести проекта за "Големия Близък изток" на втори план. А преди да избухнат вълненията в Близкия изток, Иран предвидливо подчини Ливан и Ирак, като създаде в Багдад шиитско правителство и ограничи властта на сунитите, които се подкрепят от САЩ и Саудитска Арабия, и свали прозападното  правителство в Бейрут. И ако Иран, който очевидно не бърза, се справи със Зеленото движение, ще проектира цялата си власт върху целия диапазон през Персийския залив в такива места като Бахрейн, Кувейт и дори Саудитска Арабия, която не на шега се безпокои от коварните планове на персите да установят хегемония в региона. Съществува вероятност да бъде създаден регионален съюз между Турция, Сирия и Ирак. Арабите и кюрдите в Ирак, Иран и Турция може да се обединят в един юмрук с останалите народи за реализиране на регионална  интеграция. Онова, което обединява арабските революции, е жаждата за свобода от империализма и усещането за роднинство.
Движещата сила е ненавистта. Според  подполковника от резерва на американската армия Грег Уилкокс на населението на Съединените американски щати му е трудно да разбере и осъзнае онова "изобилие от ненавист", което цари в света, и разбирането, че богатата Америка не може да не бъде хищник.
Щом като всички араби са въстанали едновременно, значи те са единен народ. Възможно е да се постнигне посмъртна победа на египетския президент Насър с неговата идея за панарабизма. Арабите все повече осъзнават, че нито либерализацията, нито ислямизацията ще решат проблемите им. Спасението им може да дойде от една федерация с голяма автономия на отделните страни, нещо като Арабски халифат.
А новите мишени по всяка вероятност са Китай, Индия и Русия. Сенаторът Джон Макеин открито заплаши ръководството на Русия и Китай с повторение на египетската революция: "На мястото на Владимир Путин аз не бих бил така самоуверен, седейки в Кремъл със своите приятели от КГБ. И бих се чувствал в по-малка сигурност на морския курорт, ако бях председателя Ху или някой друг от онези хора, които управляват и решават съдбата на 1,3 млрд.души". А "Вашингтон пост" допълни: "Време е Америка да премине към настъпление и Русия е идеалното място, за да се започне офанзивата". Това изглежда е сенчестата страна на "перезагрузката" между САЩ и Русия.
Коригирането на границите днес изглежда неосъществимо, но при една кръвопролитна война  може да се появи ново преразпределение на териториите, та нали Вавилон е разрушаван неведнъж.
Американските бази на територията на България може да се разглеждат като елемент от подготовката на САЩ за новата война, в която няма как да не бъдем въвлечени. Американски военни експерти признават, че малките мобилни, изнесени напред бази в България ще са "трамплин" за развръщане на мисии в Западните Балкани, Кавказко-Каспийския район и Близкия изток - все зони, стратегически важни за американските интереси.
Сергей Кургинян стига до фундаментално заключение, че за разлика от стартиралата в средата на ХVI век архитектура на света, оформила се след Великата френска революция, новата глобална архитектура след падането на Берлнската стена не дава правото на народите да се развиват до нивото на така наречените напреднали страни. "Определена част на човечеството - казва той - е прекрачила през вратата на модернизацията. А останалите трябва да се спрат, да се затвори вратата пред носа им". И тогава ще се създадат необходимите условия за властване на Америка над света. Но дали тези условия ще бъдат достатъчни? По този въпрос разсъждава Збигнев Бжежински в книгата си "Вторият шанс", чийто отговор по някакъв начин е свързан със съдбата на България.
Във "Вторият шанс" Збигнев Бжежински с хладна безпристрастност определи първия шанс на Америка да се пробва в ролята на лидер в света след 1991 г., когато внезапно изчезва единственият глобален съперник СССР, за катастрофално и безвъзвратно пропилян. И в проблясъка на анализа и предсказателските си дарби бележитият "ястреб", който предупреждава Америка, че "трети шанс няма да има", съветва Барак Обама да предприеме съдбоносен ход, който не може да не предизвика загриженост.
Авторът на "Вторият шанс" твърдо заявява, че ако САЩ желаят да водят света към обновление, ще трябва да застанат начело на борбата не срещу, а за исляма! Именно тук е залогът за успех на Америка, нейният "втори шанс" да стане глобален лидер на човечеството. Ако тя не успее да укрепи доверието в отношенията и с ислямския свят, нейните позиции там ще заеме Китай.
Ако препоръките на Бжежински се възприемат, на първо време може да се очаква обединение на "ислямските" земи на Балканите и формирането на ислямско духовно-идеологическо пространство на територията на европейските държави като Албания, Сърбия, Македония, Гърция, Германия, Франция, Британия, Белгия и не на последно место, разбира се, България. В Европа ще навлезне Турция.
И като консултира Барак Обама по въпросите на външната политика, той възлага на него отговорната задача Америка да се утвърди като лидер в процеса на глобалното политическо преустройство на човечеството. С неговото име,  според Бжежински, е свързан "вторият шанс" на Америка.
Бжежински очаква от Обама да жертва интересите на еврейската държава в името на стратегическата дружба с мюсюлманите, насочена главно срещу Русия!
Дали напътствието на Бжежински за сближаване с исляма не е в пълен ход днес? Във всеки случай екстремистите от американския конспирологичен елит на своите сайтове, обвиняват Обама, че по някакъв начин подпомага радикалния ислям и световния джихад.
Проектът за "Големия Близък изток" има две опорни точки. Едната е "Великият Израел", другата "Великият Кюрдистан". Даровитият американски публицист, офицер от разузнаването Ралф Питърс, през 2006 г. в книгата си "Никога не излизай от борбата" пише: "Картата с "желаната конфигурация" на Близкия изток включва кардинални промени на границите практически на всички съществуващи там държави, образуването на новите държави Кюрдистан, Белуджистан, след разчленяването на Ирак, и, най-интересното, радикално накърняване на такива традиционни съюзници на САЩ, като Турция и Пакистан, и практическо унищожаване на Саудитска Арабия". Този план е пряка провокация за война, в  региона.
Турция усеща призрака на "Американският Кюрдистан", който застрашава сигурността й. Но съществува вариант, при който тя би могла да бъде компенсирана, ако й бъдат отнети територии, заселени с кюрди.
Косово е само стъпка в новата фаза на прекрояване на Балканите? Съвсем скоро може да очакваме обединение на "ислямските" земи на Балканите. И тогава отношението на Турция към плана за "Големият Близък изток", който плавно настъпва към Средна Азия, може да се промени. За да покаже, че не иска да пожертва своя партньор, хвърляйки страната му в управляем хаос, размразявайки кюрдския въпрос, Вашингтон в замяна на земите, населени с кюрди, които ще се присъединят към марионетния "Велик Кюрдистан",  може просто да подскаже на Турция, че се отнася с разбиране към апетитите и да засили влиянието си в България, която до този момент ще се окаже планомерно турцизирана. И това най-вероятно ще се реализира с вкарването на Турция в Европейския съюз и елегантното приплъзване на България към  мегаполиса Истанбул.
Няма как надеждите ни да избегнем този капан да не са свързани с Русия.
Контролирайки Северен Ирак, САЩ не само отслабват Турция като евразийска държава, но заплашват и пространството от Западна Европа до Източна Азия, защото Северен Ирак и новата държава "Велик Кюрдистан" ще станат не само опора на САЩ за контрол на енергоресурсите, но и плацдарм за военни операции срещу Евразия.
За Русия проектът "Големият Близък изток" е абсолютно неприемлив, тъй като той предлага засилване на прякото американско влияние в зоната на Централна Азия - в Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан и Афганистан.
Изпаднали в състояние на дефицит от съюзници, колкото и да е странно, и Турция, и Русия се движат една към друга. Въпреки преживените 11 войни с обща продължителност 44 години и днешните противоречия помежду им има вероятност сближаването им да се превърне в позитивен фактор. Анкара, съгласувала с Техеран сферите на влияние, след като американските войски напуснат Ирак, успешно изгражда "нова Отоманска Порта". Турция се спря "на прага" на Европа, ограничи участието си в НАТО, минимизира зависимостта си от САЩ и започна да нормализира отношенията си с всички съседи, включително с Русия.
Пред турския елит стои безкомпромисният избор да върви и в бъдеще заедно с Америка или да се преориентира към Русия. Макар да изглежда прекалено оптимистично, може да предположим един благоприятен вариант за нас, когато православна Русия ще използува влиянието си върху Турция и ще предпази православна България от ислямска асимилация като следствие на плана "Големият Близък изток".

 

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ