25 Септември 2020петък03:48 ч.

ГЛОБУС

Технократ и композитор ще изпълнява проекти за E351,6 млрд.

Премиерът Михаил Мишустин е извършил данъчна революция в Русия и е привърженик на цифровизацията на икономиката

/ брой: 13

visibility 1072

Неочаквана, но удачна - това бе всеобщата оценка за кандидатурата на новия руски премиер Михаил Мишустин, която бе одобрена от Държавната дума. Премиерският избор на президента Владимир Путин получи шестици като администратор и личност не само от консерваторите, но и от либералите. Ръководителката на Съвета на федерация Валентина Матвиенко, която спада към първия лагер, е убедена, че Мишустин ще може да се справи с поставените пред правителството задачи, защото е професионалист, който знае как да осигури растеж на икономиката. "Много удачна кандидатура...Защото данъчната служба (чийто шеф е бил Мишустин - ред.) е една универсална служба. Мишустин вижда и познава цялата държава, какво става в икономиката, какво става в промишлеността, в частния и средния бизнес". 

Висока оценка за Мишустин бе дадена и от едно от знаковите лица в либералния лагер на Русия - шефа на Сбербанк Герман Греф, който беше министър на икономиката при първите два президентски мандата на Путин: "Той е от хората, които могат да постигнат резултати, и има колосален опит. Това е един от най-подготвените и обнадеждаващи кандидати. 

Човек с най-висока управленска квалификация, 

работил е на различни длъжности. Умее да гради екип, да изгражда отношения и прави това много коректно, постига резултати също много коректно".

Според шефа на Сметната палата Алексей Кудрин,когото Путин цени високо, в обществото се е натрупала умора от това, че властта не си изпълнява обещания: "Сменяемостта на правителството, властта, лидерите са важен елемент за повишаване на доверието. Защото има умора, има неизпълнение на собствените обещания. И новият екип винаги идва с нови идеи и получава мандат за провеждане на реформи", каза Кудрин. 

Вестник "Ведомости" извърши допитване сред администрацията и всички чиновници дадоха високи оценки за Мишустин. Данъците са единствената сфера, където бе извършен пробив в държавното управление. Руската служба е една от най-добрите в света по събираемост на данъците и развитието на технологиите, сподели чиновник от финансовия сектор.  

В правителството Мишустин има репутацията на добър мениджър. При правенето на бюджета финансовото министерство всяка година залага ръст на данъчната събираемост. В острата фаза на последната криза Федералната данъчна служба (ФНС) изигра важна спасителна роля, добави високопоставен чиновник.

Той извършил няколко реформи във ФНС. Една от ключовите е задействането на автоматизирана система за контрола върху плащанията на ДДС, която позволява да се установи на момента разминаването между веригата от доставки и неплащането на данъка. Ако през първото тримесечие на 2016 г. такива разминавания представляваха 8% от всички операции, през ноември 2019 г. показателят вече беше под 0,6%. Създаден бе личен кабинет на данъкоплатците, внедрени бяха онлайн каси, които фиксират печалбата в търговската точка и предават данните във ФНС. Появи се и приложение, с чиято помощ самонаетите могат да се регистрират и да платят данъците - 4 или 6% от доходите.

Мишустин е равно отдалечен  от политическите и бизнес групировките, добре разбира положението в различните отрасли, тясно работи с правораздаването, умее да решава конкретни задачи, а също да изгражда отношения, характеризира го чиновник от президентската администрация.

 

Той е авторитет и в чужбина, включително в ОИСР. 

Той е вицепрезидент в глобалния Форум на данъчната администрация, където отговаря за технологичните иновации в събирането на данъците.  ФНС дори консултира отделни държави в провеждането на данъчни реформи, разказва финансистът Алексей Артюх пред "Ведомости". Мишустин има стратегическо виждане, разсъждава друг чиновник, който посочва данъчния режим за самонаетите: техният дял на трудовия пазар ще се увеличава, това е резерв за бъдещето.

Хвали го и бизнесът: "Данъците се събират по-безкомпромисно, но и се засили предсказуемостта. ФНС започна да работи по-професионално, а относно внедряването на IT-технологиите службата изпреварва всички държавни органи",  казва Олег Новиков, президент и основен собственик на издателската група "Ексмо-АСТ". Условията и организацията на работа на ФНС сега са прозрачни и разбираеми.

Главната заслуга на Мишустин е  превръщането на ведомството в служба за услуги, смята Артюх. Реформирано бе администрирането на най-големите данъчни платци, бизнесът може по-отрано да съгласува сделките в замяна на достъпа на ФНС към счетоводните системи на компаниите.  Ако такива подходи бъдат разпространени и върху други служби, това ще бъде огромен прогрес, убеден е Артюх. Престараване в работата на ФНС има, но единните конкурентни правила за бизнеса и премахването на черните пазари са благо за икономиката.

Положително говори за Мишустин и агенция Франс прес: "Той има репутация на ефективен мениджър. Мишустин преструктурира и цифровизира данъчната служба, превръщайки преди това доста тромавата структура в ефективна система". Медията определя новия руски премиер като "активен поддръжник на цифровизацията на руската икономика".

В Украйна също са впечатлени от избора на Путин: "Мишустин въведе дигитални технологии и контрол върху данъкоплатците. Той може да бъде наречен с популярната в Украйна дума "дигитализатор", пише "Страна". Според изданието, основното, което е впечатлило украинците, решили да правят бизнес в Русия, е, че там е нормално да си плащат данъците.

Оказва се, че новият руски премиер има и други качества. Герман Греф например сподели, че се отнася с огромно уважение към неговите човешки качества: "Това е рядък тип човек, талантлив, много разностранен. Не са много такива хора". 

Разностранният талант 

на Михаил Мишустин блесна от съобщенията, че той е и композитор - писал е песни за култовия  руски певец Григорий Лепс. И някои от песните му са станали хитове. В официалната му биография пише, че свири и на пиано. Отделно той съчинява текстове за частушки (хумористични песни), пише и епиграми.

Мишустин ще трябва да реализира националните проекти на Путин, които са за 26 трилиона рубли (351,6 млрд. евро). Тяхното бавно изпълнение и слабият икономически растеж бяха сред основните причини за критики към Медведев и правителството му. В края на годината чиновниците се опитваха панически да наваксат пропуснатото и, примерно, цели 20% от годишния бюджет на националния проект "Цифрова икономика", бяха похарчени от 28 до 31 декември. 

А ето какви приоритети на правителството обяви Мишустин преди одобрението на кандидатурата му в Държавната дума:

- старт на нов инвестиционен цикъл;

- ефективно използване на възможностите и ресурсите, заложени в националните проекти, които правителството му ще форсира;

- развитие на отбранително-промишления комплекс с акцент върху производството на гражданска иновативна продукция; 

- стимулиране на технологическото развитие на икономиката;

- растеж на аграрния сектор;

- развитие транспорта и премахване на  инфраструктурните ограничения в регионите.

Мишустин е готов да приема активна конструктивна критика и всички членове на правителството трябва да носят лична отговорност за реализирането на националните цели за развитие. Според него за съхранението на макроикономическата стабилност е необходимо да бъдат генерирани допълнителни доходи, включително за най-бедните семейства, а инфлацията да бъде задържана на ниво от 4 процента. В същото време той смята, че не трябва да се опрощават кредитите за населението, защото това крие риск от негативни последици.

Новият руски премиер е убеден, че бизнесът трябва да се чувства защитен. Той ще работи за възстановяване на загубеното доверие между властта и бизнеса: да се подобри предприемаческият климат, да се отстранят излишните административни бариери, ефективно да се реформира контролно-надзорната дейност.

 По образование Мишустин е инженер програмист. Бил е предимно на държавна служба, от 2010 г. е оглавявал данъчната агенция на Русия. 

Новият премиер 

За данъка разкош:

Несъмнено хората с големи доходи трябва да плащат повече, защото са на съвсем друго равнище като жилище, коли, някои летят с частни самолети. Това може да се облага с данък, който да се нарича "данък разкош". И масовата оценка за недвижимостта позволява на страната да има такъв данък, чийто привърженик съм аз. Що се отнася до прогресивния данък, не смятам, че в момента той е целесъобразен". Пред в. "Российская газета", 2011 г.  

За амнистията на капитала:

"Мнозина в света попадат в сложна ситуация. На всички е известно колко пари са загубили руските бизнесмени в Кипър. По този въпрос държавата не просто ви протяга ръка, тя е готова да ви стисне ръката, ако вие сте честни". Пред в. "Комерсант", 2018 

За отношението към данъкоплатците: 

"Днес имаме опита и инфраструктурата да застанем до данъкоплатеца и да останем незабелязани". Из словото му на Гайдаровския форум, 2018

(По материали от руския печат)

Ден 78: Яйца и домати за централата на ДПС

автор:Дума

visibility 56

МВР обяви пред депутатите, че протестиращите си търсели боя

автор:Дума

visibility 151

България отново се забърка в международен скандал

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 182

Борисов призна, че експертен кабинет му е най-изгоден

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 182

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Хайки в Германия срещу злоупотребите в кланиците

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 182

Разнобой в ЕС за мигрантите и екологията

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 182

Брюксел не признава Лукашенко за президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 182

Байдън-син замесен в съмнителни сделки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 325

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ