27 Септември 2020неделя09:42 ч.

Теза за размишление

/ брой: 146

автор:Веселин Стоянов

visibility 1627

Тези дни в интернет някой си Е. Лилов пак отупа праха от комунизма и този път внесе значителен принос към изучаване на наследството от онова време.
Ето един текст за събитията у нас днес, с който аз напълно се съгласявам: "В същото време много хора усещат, че тежестите в обществото са разпределени несправедливо, че клиентелизмът процъфтява, че връзкарството и шуробаджанащината са се превърнали в част от манталитета на обществото, че конкурсите за обществени поръчки се правят заради определен кандидат, че лобисти са проникнали в партиите или че направо си основават нови, и че политиците всъщност са едни кариеристи, които гледат само как най-бързо да напълнят собствените си джобове."
Ето още един текст от същия материал: "Проблемът опира и до наследството от миналото, което бави окончателната победа на правовата държава. Да вземем например съдебната система - там много ръководни места все още се заемат от старите "другари", процесите се бавят, други пък си остават по папките. Изключения са случаите, когато някоя "едра риба" получава присъда."
Ето къде бил ключът от бараката! Да знаете, пък и вие сигурно си го знаете - за всичко са виновни комунистите, които бавят "окончателната" победа. Това за "окончателната победа" сме го слушали, даже все я чакахме тази победа. Тя така  и не пристигна. Но нейни рецидиви очевидно още блуждаят по етажите на общественото мислене. Този път като "анализатори", който добре знаят правилото за сто пъти повторената лъжа, която ставала истина. Автор: един Гьобелс.
Та тъй... Вземаш няколко истини, които обществото усеща на гърба си, а хората си викат: Да бе, да, верно, мама му стара! Сетне обобщаваш: комунистите са виновни. Така прави днес и нашият министър-председател, само дето вика на комунистите "тройната коалиция". Сякаш те със Сидеров не са "двойна коалиция". За Костов нищо не казвам: там нещата приличат на дебнене на подводници в Северно море - всеки слуша внимателно шумовете на другия. И така оглушават от собствената си мнителност.
Нейсе... да се върнем на темата. Според посочения автор тези 20 години на преход били крайно недостатъчни за подмяна на политическия елит. Обаче имало надежда. Защото вече се раждали хората на бъдещия политически елит. Сиреч още 20 години. Нещо като 40-годишната обиколка на Моисей из пустинята, за да умре и последният роден в робство. Та тогава да си създадат държава. Тогава Моисей е бил овчар, днес нашият Моисей е пожарникар. И той ще да мисли така: ще ги лашкам из пустинята, докато умре и последният роден през комунистическо.
И тогава, ах, тогава, както се пее в една песен... Драги Е. Лилов, напразно си се упражнявал в тезата за комунистите, защото, както се вижда според ленинската теория, те ще отмрат и ще отидат на бунището на историята. Какво ще правиш ти, ето теза за размишление.
Такива работи...

Митинг-концерт блокира „Орлов мост“ в неделя следобед

автор:Дума

visibility 0

169 са новите случаи на КОВИД, няма починали

автор:Дума

visibility 15

Слънце пробива облаците, но остава хладно

автор:Дума

visibility 45

22 кметства и 2 общини избират кмет

автор:Дума

visibility 92

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1243

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 610

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ