14 Април 2021сряда04:05 ч.

Токов удар с джуфка

/ брой: 253

автор:Валентин Георгиев

visibility 1071

Вече няма съмнение - появи ли се шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев в светлината на прожекторите, очаквайте нови по-високи цени. Било на ток, било на парно, на газ или на водата. И всеки път аргументът е някаква нова такса, нещо недовидяно, неясно формулирано, недоправено, недомислено... Така се случи и вчера. Още непреодолели шока от тазгодишното лятно поскъпване на тока с 13%, и хоп - нова подгрявка за ошашавените потребители. От 1 юли догодина се задава поредна "тесла" най-малко с 3-4%, този път заради възобновяемите енергийни източници. Освен това забележете, поради задължението България да плаща квоти за въглеродни емисии токът можел да скочи още повече. А защо не си го каже в прав текст - ВЕИ не произвеждат такива емисии, ерго - ще поскъпне и токът от ТЕЦ-овете.
Само преди месец същият господин уверяваше, че ако има увеличение догодина, то нямало да е по-голямо от... инфлационните фактори?! Като капак ресорният министър Делян Добрев вчера побърза да се дистанцира от регулатора с думите, че било прекалено рано да се правят прогнози. Разбираемо, навлизаме в решаваща предизборна фаза, а поскъпването е за след вота.
Нещо да ви стана ясно? Какво излиза от тези хлъзгави обяснения? Единствено, че се задава нов ценови шок. С колко точно, по какви причини, при какви разчети обаче, си остава мъгла. Не е ясно и защо като решаващ фактор ДКЕВР сочи разходите, които НЕК и електроразпределителните дружества правят, за да могат да присъединяват ВЕИ централи, когато те са еднократни. И не е ли по-коректно да се изчисли за колко време ще бъдат те възстановени, вместо да се калкулират до безкрай като поредно повишение?
Въпроси без отговори. А най-големият - нужен ли е въобще ДКЕВР? Държавният говорител на частните енергодружества. 
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ