26 Юли 2021понеделник01:47 ч.

Топлогеноцид

/ брой: 29

автор:Искра Милева

visibility 912

Монополът е пазарна структура със строго определен единствен продавач, който произвежда продукция без близки заместители. Монополът е пълно отрицание на конкуренцията. Думата е от гръцки произход и означава "продавам сам". Това пояснение е за тези, които не са се поинтересували от строгото значение на думата. А явно това се оказват самите монополисти в България. Само за пример - "Топлофикация".
Само че в определението на думата "монопол" никъде не е споменато, че монополистът може да коли и беси наред. Точно това се опитва обаче да направи "топлото". Само преди дни "Топлофикация" пусна ей така в пространството идеята домоуправителите да събират задълженията на некоректните платци към дружеството. Домоуправителите обаче веднаха порязаха мераците на компанията. Мотивите им са, че няма нито написана наредба, нито на някого му е хрумвало да опише това тяхно задължение в закон.
И да, прави са. Първо, откъде накъде "Топлофикация" ще се разпорежда със задълженията на домоуправителите. Второ, откъде накъде ще прехвърля отговорностите си на един гражданин. Защото домоуправителят в крайна сметка е един гражданин, наел се с отговорности, далеч различни от това да тропа на вратите на съседите и да се държи като бирник. Да, домоуправителят може да свика събрание, да повдигне наболелия въпрос, да се обсъди, но едва ли ще бръкне в касичката на всеки от съседите си. Не за друго, а защото все пак в един блок живеят хора, не зверове. И в крайна сметка хората в един блок живеят заедно, не може да си изповадят очите един на друг, защото някой не е имал пари да си плати парното. А и ако трябва да сме честни, не е тайна, че във всеки втори блок все има някой, който краде от топлото. И какво - решението е да се избием ли?
Какво всъщност прави отговорният за дейността - монополистът? Ами пак едно голямо нищо. Защото просто разпределя "краднатото" на останалите що-годе коректни платци. След което постепенно "коректните" започват да следват примера на "некоректните".
Нормално е монополистът да печели. Продава, печели. Защото предоставяш услуга, която да речем е "уникална" и никой друг не може да пусне на пазара. Не е нормално обаче хем да скубеш луди пари, хем да прехвъляш задълженията си на същите хора, от които скубеш парите. Да си събираш задълженията е твоя работа, не на коректния платец. Не е нормално, щото по същата логика утре и КАТ ще ни накара да му събираме глобите от съседите, понеже колите са строени пред блока. И не е нормално едно управление на която и да е държава да ти позволява да вършиш това безобразие, камо ли да се прави, че не го забелязва.
Ако положението си остане такова ненормално, в тълковния речник трябва да се впише нова дума - "топлогеноцид", със специална "чавка" - "БГ" изобретение. А тълкуванието ще е - унищожаване на съсед от съседа заради неплатена сметка за парно.

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 141

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 141

Френският Сенат одобри КОВИД-пропуски

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 141

Турция отхвърли искане на ЮНЕСКО за "Света София"

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 141

Литва ще пренасочва мигранти из Евросъюза

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 60

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ