09 Юли 2020четвъртък08:39 ч.

Мисия Брюксел

Тотален шпионаж

/ брой: 170

автор:Георги Готев

visibility 2583

Земетресенията биват малки като в Перник, големи като в Япония, и още по-големи като това, което предизвика Едуард Сноудън. Не мога да твърдя, че е руски агент или е бил манипулиран от Москва. Но в момента той се намира, по официални сведения, в транзитната зона на летище Шереметиево. Тайните, които той би могъл да издаде, са най-лошият кошмар за Обама. Това е до такава степен силен коз за Путин, че Вашингтон тотално се е оттеглил от териториите, които са интересни за Русия. Разговарях с посланици, които почти са отписали Украйна като част от геополитическата територия на ЕС в полза на Русия. Те ми казаха, че Вашингтон е престанал да оказва натиск върху съюзниците си, за да се подпише споразумението за асоцииране ЕС - Украйна, по време на срещата на върха на Източното партньорство в края на ноември във Вилнюс. Заради Сноудън цялата външна политика на САЩ е парализирана, твърдят дипломати.
Какви са тайните на Сноудън? Възможно е и той самият да не знае. Но със сигурност са с гигантски размери. Всички известни шпиони от недалечната история са изнасяли тайни, заснети на микрофилм или преснимани на ксерокс. Тази информация може да бъде сравнена с капка вода, докато тайните на Сноудън са качени на сървъри и могат да бъдат сравнени с океан. Освен това тайните, с които разполага Сноудън, не само свидителстват за това какво шпионира САЩ, но как го прави.
Всъщност Сноудън по всяка вероятност не е шпионин, а разобличител, whistleblower, както са казва на английски. Много вероятно е неговата мотивация да не е да навреди на САЩ, а да разобличи методи на тотален шпионаж, които му се струват неприемливи.
В ЕС реагираха като ощипани госпожици, когато Сноудън обяви, че САЩ шпионира съюзниците си и особено евроинституциите и най-влиятелната страна членка - Германия. Барозу нареди да проверят кабинета му за бръмбари. Смехория!
Факт е, че разкритията дойдоха във възможно най-неподходящия момент - когато ЕС и САЩ трябваше да лансират преговорите за установяване на безмитна зона ЕС-САЩ. Какво подозрително съвпадение! Затова в ЕС престанаха да се правят на госпожици и отидоха в САЩ, за да лансират преговорите, които се очаква да продължат поне две години. Въпреки че не е много гот да преговаряш, когато другата страна те подслушва. Без майтап, американците оставиха на седалките на делегацията на ЕС следния надпис: "Агенцията за национална сигурност предварително поздравява комисаря Барние за речта му. Защото четем всичките му имейли." http://twitpic.com/d3arbl
Когато стане гаф, но той е неудобен за всички, настъпва така нареченото дедраматизиране. (Има един подходящ виц за английската кралица, която пръднала пред посланиците, Димитри Иванов го разказа завчера). Появиха се достатъчно услужливи публикации, че всички всъщност пръцкат, тоест всички шпионират и четат имейли. Разликата е само в това, че някои са способни да го правят наистина глобално. Но при глобалния шпионаж рискът са глобалните провали и разкрития. Уикилийкс на Джулийн Асанж качи в интернет шифрограмите на американските посланици от близкото минало. Офшорлийкс качи в интернет част от информацията за собствениците на офшорните сметки. Учудва ли се някой, че изтичат толкова много сересета? Проблемът не е да подслушваш някого, въпросът е как да го "удариш" с получената информация, използвайки станала популярна у нас терминология.
Не искам тази статия да звучи антиамерикански. Шпионират и руснаците, и японците, и турците, и китайците. Китайският телекомуникационен гигант Хуауей е смятан от САЩ за заплаха за националната сигурност, въпреки че същият концерн е получил достъп до светая светих на телекомуникациите на много от страните от ЕС. В шпионажа има само едно правило - да не те хванат.
Дали нашата страна шпионира някого? Доколкото знам, разузнаването ни е унищожено от свои. Подиграват се на бившия му шеф Кирчо Киров с някакви проверки за злоупотреби. Почти не го познавам, разговарял съм с него веднъж, но със сигурност знам, че го обвиняват в нещо, което е физически невъзможно да е направил.
Знам също, че чуждите разузнавания гледат на България като на курорт, защото вместо те да ни шпионират, повечето ни политици тичат в посолствата да разказват тайните на държавата... 
Живял съм в чужбина по времето на студената война и съм закоравял - в личен план пет пари не давам, ако ме шпионират. Но шпионирането на журналисти се прави, за да се стигне до източниците им, за да бъдат "ударени". И Сноудън, и Асанж, и Офшорлийкс разчитат на журналисти и на тяхното умение да пазят източниците си. Вече усещам, че страхът да се обадиш на журналист стана повсеместен. Тази професия става все по-трудна в един свят, който Джордж Оруел блестящо описа през 1948 г., опитвайки си да си представи далечната 1984 г.

Страшно е. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 65

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 129

Хиляди протестираха за чиста природа

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 353

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 149

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 227

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ