25 Октомври 2020неделя13:14 ч.

Традиция на кича

/ брой: 4

автор:Велиана Христова

visibility 977

Хвърлянето на кръста във водата по Богоявление този път надмина по кич всички досегашни. Отколе в Българско го има този ритуал, но в последните години стана модерно мало и голямо да търчи при водата като Йоан Кръстител при река Йордан да кръщава Христос. Впрочем малцина от хвърлящите се в леденото подир кръста знаят, че кръщават Господа, щото не са вярващи, но пък с езически хъс спазват традицията. Лошо няма. Лошото идва с цирка, който с всяка година се разраства все повече. Един отец в Любимец вади кръста от... надуваем басейн, друг благославя "спасителите" сред струите от някакъв полуизгнил маркуч. Белоградчишкият епископ Поликарп пък сбра деца в София да ловят кръста по бански в закрит топъл басейн, ама го хвърля три пъти в СПА водите, понеже "ритуалът" бил за три възрасти. А преди това бил съпроводен с тренировки за... безопасност. Той обаче не е пионер в делото за усвояване на добродетелта, щото още миналата година в пловдивска детска градина един отец вкара малчуганите в басейна да въртят мокро хоро с все народните си носии, ама ден по-късно от "кръщението", щото то се падало в неделя...

Едно на ръка, че хорото в ледените води, което го изкарват "традиция", се появи от 2000 г. насам. Второ - ако наистина иде реч за религия, а не за поредна криворазбрана атракция, в нея не може да бъдат въвличани деца. И стигаме до същественото - споменатият отец Поликарп преди няколко дни пак поиска православието и вероучението да са задължителни в училище. Едно си баба знае..., ако ще и сто пъти да се повтори на Светия синод, че имаме и католици, и будисти, и дори езичници, а задължителното вероучение означава разделение - в едната стая "Благослови, Господи", в другата "Аллах е велик". А в третата: "Човекът е произлязъл от маймуната"? Да задължиш атеиста да се моли Богу е като да смениш вярата на мюсюлманина. Добродетелите не са монопол на религията. Когато обществото ги е изгонило, религията най-лесно става измама. Като Христовия кръст в надуваем басейн.        

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 61

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 104

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 136

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 81

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 855

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1348

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ