08 Август 2020събота09:47 ч.

Трай, коньо...

/ брой: 88

автор:Ева Костова

visibility 832

За пореден път социалните партньори в тристранката предъвкваха часове наред добре познатите ни от месеци предложения за допълнителни социално-икономически мерки в кризата. Въпросните предложения са точно 65. Синдикатите за пореден път обявиха, че минималното обезщетение за безработица от 9 лв. на ден е извън закона и че то трябва да е 60% от минималната заплата, сиреч 17 лв. И че трябват допълнителни отпуски с компенсиращ доход за майки с малки деца, възрастни и други уязвими групи.

Добилата известност като 60/40 схема за компенсиране на работодателите за запазване на заетостта бе разкритикувана от тях за пореден път. Въпреки многобройните корекции, тя така и не дава очаквания от властта грандиозен резултат. Въпреки фанфарите в главите на социалното министерство, работодатели не спряха с кръчмарските си сметки и поискаха мярката пак да се промени в тяхна полза и да стане 60/0. Бизнесът за пореден път извади от нафталина мечтата си да се разтовари от плащане на първите три дни от болничните и да прехвърли тази "тежест" към НОИ. Той поиска също замразяване на заплатите в публичния сектор, където учени и учители явно не го интересуват. Иска и нов вид отпуск - карантинен, пак за сметка на НОИ, освобождаване от такса битови отпадъци на затворени обекти и пр.

Е, социалните партньори дори не могат да се хванат за косите - нали заседават онлайн! 

Похвално е, че и страните твърдо стоят на позициите си. Сметките им обаче пак са без кръчмар, понеже се разбра, че по огромната част от тях няма становища нито от социалното, нито от финансовото министерство. Т.е. всичко виси във въздуха. Закъснението е огромно, не се знае ще има ли конкретен резултат за тези 65 мерки. Затова у българина пак преобладава скептицизмът. Поредни говорилни работа не вършат.

По последни данни, засегнатите от кризата големи и средни предприятия са 110 с 48 000 работещи. Едва 7% от тях са заявили, че планират да възстановят работа напълно или частично. 12% са съкратили хората. Трай, коньо...

Оранжев код за пожари в 15 области

автор:Дума

visibility 0

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 202

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 321

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 563

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1036

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ