02 Юни 2020вторник01:53 ч.

Трай, либе, за китка

/ брой: 65

автор:Евгени Гаврилов

visibility 472

Напоследък властта демонстрира намерения да върне надвзетите пари на фирмите и битовите абонати за парно, топла вода и природен газ заради поевтиняването на синьото гориво. Оказва се обаче, че процедурата ще бъде тежка, сложна и продължителна. Най-напред трябва да бъде променен Законът за енергетиката. Промените вече са внесени в парламента, но заради коронаситуацията там се бавят за пленарна зала. Те са дело на работна група, но са минали и през правителството за одобрение. Уж за пестене на време, проектът е внесен от шефа на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. Затова обществено обсъждане почти нямаше. Липсва и задължителната оценка на въздействие. В подобна ситуация логично е бизнесът да има възражения. Защото трябва да се преизчисляват цени за осем месеца назад.

За преизчисляване на сметки със задна дата и връщане на надвзети пари се заговори, след като "Булгаргаз" и "Газпром" се договориха за намаляване на цената на руския газ, считано от 5 август 2019 г. Така за периода до 31 март руската компания трябва да върне на "Булгаргаз" 150 млн. лв., а на свой ред българското държавно предприятие трябва да възстанови парите на клиентите си - химически заводи, топлофикации, газоснабдителни дружества. След това доставчиците на енергия трябва да върнат на своите абонати надплатените суми. За всеки от тези етапи на преизчисления по веригата трябва да се произнесе Комисията за енергийно и водно регулиране, като одобри коригирани цени за всеки от месеците от август до март.

Засега е ясно само, че пари "на ръка" на хората няма да се връщат, а надвзетите суми за парно и природен газ ще се приспадат от следващи сметки - след като законовите поправки бъдат одобрени и след като цените и фактурите бъдат преизчислени със задна дата, което ще отнеме месеци. Явно властниците и този път няма да изневерят на народната мъдрост "Трай, либе, за китка".

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ