17 Септември 2021петък08:15 ч.

От дума на дума, та в... ДУМА

Трайността на новините и на сметките

/ брой: 289

автор:Панчо Панчев

visibility 2522

Има нещо необяснимо в това колко време една новина е новина. Кога ще я измести друга. Ако човек има време и мерак да следи, това би било много интересно и полезно занимание.
Дни наред цяла България се вълнуваше от трагедията в Хитрино. Ние също със съчувствие и повишен интерес следяхме по радиото и телевизията, а също и във вестниците, какво е станало, колко са жертвите и т.н. Обявен бе ден на траур. Цяла България се интересуваше от развитието на нещата, защото бедствието беше голямо!
Ето и заглавията на някои от журналистическите материали: "Осем станаха жертвите на трагедията в Хитрино", "Да бъдем заедно, всички да помогнем", "БСП в Шумен осигури 500 пакета с храна за пострадалите", "Еврокомисията е готова да помогне" и т.н., и т.н.
Друг път съм упреквал средствата за масова информация, че пренебрегват важни теми и проблеми от живота на хората. Сега, въпреки усилията на компетентните органи да установят кой е виновен, по-важно беше да се помогне на пострадалите, на останалите без подслон... Имаше и обещания, че занапред ще бъдем внимателни, че няма да допускаме подобни инциденти там, където живеем или работим... Дано!
Лошото е, че при подобни случаи - аварии и други инциденти, се сещаме за предпазните мерки едва когато нещастието е станало. Известен е изразът "Всяко чудо за три дни". После всички, освен пряко пострадалите, забравяме за бедствието и животът продължава по старому. Хубаво би било бедствия и аварии да не се забравят, а да се вземат мерки втори път да не се повтаря нещастието.
И друг път съм упреквал вестниците и другите средства за масова информация, че премълчават или потулват някоя важна информация. Освен това се вземат мерки да не се повтаря злината, но въпреки това тя се повтаря. Станало е нещастие в Хитрино, но какво е направено, за да не се повтаря това нещастие?
Защо от Българския червен кръст обясняват, че е станала "грешка", която ще бъде отстранена. И парите, дадени за отстраняване на този "проблем", ще отидат по предназначение, т.е. още в понеделник ще се направи необходимото?
Да не говорим за това, че част от тези пари (дошли от есемеси) отиват при операторите. Много лесно се вземат пари, но докъде стигат? Дали не пълнят гушите на разни хуманитарни организации? Вестниците и другите средства за масова информация бързат да съобщят новината за нещастието, но после я забравят...
Иска ми се и у нас, както в други държави, да се държи сметка кой е виновен и той да плаща за щетите! А те не са малко. Въпреки това лесно е да се забравят. И това - държавно, и другото - държавно, все едно от единия джоб в другия... Отделните предприятия или фирми - няма значение, имат свой бюджет. И от него трябва да плащат своите или по-точно на своите служители некомпетентности или небрежности.
Много са случаите, при които работникът си казва: "Това е държавно, а държавата е богата!"
Беше богата, а сега не е! И какво като Германия е богата - да не мислите, че там прощават подобни грешки?
А може би други държави затова са по-богати от нас, защото си правят сметката!
Време е и ние да си правим сметката!

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ