25 Октомври 2020неделя10:38 ч.

Тревога за дивечовите птици

/ брой: 77

автор:Милчо Андреев

visibility 1784

Учените бият тревога - птиците в земеделските земи намаляват с 16 процента годишно, което е много тревожно. Това показват резултатите от проведено национално проучване на широко разпространените видове птици. Резултатите са включени в доклад, публикуван от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Сред видовете с най-неблагоприятна тенденция са домашното врабче, папунякът, гургулицата, обикновеният скорец, черният бързолет и др.
Резултатите посочват тенденциите в популациите на 38 вида птици. Освен данните за всеки отделен вид докладът представя и тяхното състояние по групи според средата, която обитават - земеделски земи и гори. Групираните по този начин показатели, характеризират средата - т.нар. индекс за състоянието на птиците, обитаващи земеделските земи. Резултатите от проучването са за шестгодишен период 2005 - 2010 г., като в него са се включили над 100 доброволци от цялата страна. Основните послания на доклада са:
о Показателят за състоянието на 38 широкоразпространени вида птици се влошава.
о Намаляващите видове - 34 на сто, са повече от увеличаващите се - 5 на сто.
о Птиците, обитаващи земеделските земи, намаляват с 16 процента спрямо 2005 г.
о Сред видовете с най-неблагоприятна тенденция са папунякът - 29%, гургулицата - 33% , обикновеният скорец - 41%, домашното врабче - 42%, черният бързолет - 66% и др.
о Сред основните заплахи за състоянието на птиците в земеделските земи е премахването на храстите и разораването на пасищата.
о С положителна тенденция са голямото белогушо коприварче - 126 на сто и гривякът - 73 на сто.
о За първи път при оценката са установени два вида със стабилно състояние: селската лястовица и южният славей.
Сред основните заплахи за състоянието на птиците в земеделските земи е премахването на храстите и разораването на пасищата. "Резултатите от проучването са изключително тревожни", заяви Йордан Христов, координатор на проучването за БДЗП и отговорник на дейностите по мониторинг. "Само за шест години пред очите ни изчезват някои от най-често срещаните видове. Ако разораването на пасищата и изсичането на храстите не се преустановят веднага, рискуваме да последваме  Западна Европа, където широко разпространени видове са в критична ситуация. Редки и застрашени към момента видове като царския орел например, които също са свързани с пасищата и ливадите, ще изчезнат напълно, тъй като са тясно свързани със състоянието на средата и нейните обитатели."
Тревожно е състоянието на дивечовите птици, като някои от тях са на границата на изчезването, а други, като например скорецът, който е целогодишно разрешен за лов, в скоро време има опасност да ги последва.
 

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 355

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 136

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 201

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 0

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 99

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 257

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 292

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 826

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1296

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 542

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ