19 Май 2021сряда06:19 ч.

Цената на джипката

/ брой: 71

автор:Евгени Гаврилов

visibility 585

В навечерието на изборите народният представител от БСП Румен Гечев каза, че премиерът е превърнал прословутата си джипка в изнесено гише на Министерството на финансите, откъдето щедро се раздават пари. Изборите отминаха и е логично да видим колко ни излезе джипката. Без да е финансов експерт, човек може да усети, че тя се оказва доста скъпичка. Разбира се, властта намира основното оправдание - пандемията и героичната битка на отиващото си правителство с нея. В тази борба, оказва се - според различни изчисления - Той е хвърлил близо 7 милиарда лева! Някой да ги е усетил?

Какво показват числата според официалната информация от МФ и БНБ? В края на март миналата година, след като бе въведено извънредно положение, държавният дълг бе 23,547 млрд. лв., или 20,1% от БВП. Близо година по-късно - в края на февруари 2021 г. - дългът на сектор "Централно управление" вече е 28,935 млрд. лв., или 23,2% от БВП. Реално дългът е нараснал с 5,388 млрд. лв. Това се дължи на пуснатите на международните пазари облигации на стойност 2,5 млрд. евро през септември 2020-а. Парите се използват за покриване на бюджетния дефицит.

През последната година не само нараства държавният дълг, но наличните пари в хазната - т.нар. фискален резерв - намалява. Това са нещо като спестените пари на правителството. В края на февруари фискалният резерв е 8,813 млрд. лв. В края на март 2020 г. той бе нараснал до 10,297 млрд. лв. Оказва се, че за около година спестяванията на кабинета са намалели с близо 1,5 млрд. лв.

Разходите по консолидираната фискална програма бележат сериозен ръст през първото тримесечие на тази година. Към края на миналия месец те са 11,870 млрд. лв., при 9,551 млрд лв. за същия период на 2020 г. Само през март, последния месец от управлението на Борисов, са изхарчени близо 4,6 млрд. лв.

Намалението на фискалния резерв и увеличението на държавния дълг от началото на пандемията досега показват, че джипката ни струва поне 6-8 млрд. лв. Задава се нов дълг. Честито на електората!

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ