18 Септември 2019сряда02:55 ч.

Поезия и проза

Цената на ранените илюзии

/ брой: 162

автор:Велин Георгиев

visibility 1184

Това заглавие обединява в себе си две книги на поетесата и писателката от Петрич Катерина Кирянова - на сборника й с разкази "Цената на бащиния двор" и стихосбирката "Ранени илюзии". Правя това ашладисване неслучайно. Аз съм от хората, които внимателно се вглеждат в съдбите на поети и писатели, попаднали в полето на зрението ми. Особено след промяната, върнала ни правото да пишем за всичко, което ни вълнува, без никакви ограничения, и лишила и пишещи, и четящи от редица други неща. Ето затова бях шокиран от рязката промяна в атмосферата на словото на Катерина Кирянова за осем години, през които ми убягваха нейните изяви.
В съзнанието ми тя и сега стои като жизнерадостна и пееща частица живот от най-южните кътчета на отечеството ни. Но ето че се налага да говоря в минало време. Тя беше жизнерадостна и жизнелюбива до срещата ми с нейните книги "Живее ми се още" и "Защото съм жена", които ме изпълниха с възторг от бликащото жизнелюбие от всяка страница на тези ранни юбилейни нейни антологии. Сега страдам за онази лирична героиня, която несъмнено е авторката, от сборника "Живее ми се още". Намирам отново книгата сред купищата в моя дом и търся ведрата душа на Катерина. Поетът-редактор и земляк на поетесата Емил Рупел е написал няколко думи под снимката на гърба на корицата: "...Четете бавно. Четете с добро сърце. И не може да не усетите една открита и млада душа, откровена за всички радости и болки на днешния ден."
...Сега Катерина е друга. Ранени са нейните илюзии. Разбира се, и в тази си книга тя е пак тя, но друго е състоянието на духа, друго е настроението, печал и болка лъха от страниците на сборника, остава ми усещането за някакво крушение. И дори след отминал смерч и тя като пророчицата Ванга в подножието на застиналия вулкан Кожух чете обърканите съдби на хората, докосва се до болките им, говори с мъдро упование. Такъв е пейзажът и в "Цената на бащиния двор" (изд. "Болид-инс") - житейски разкази, взети направо от протичащия край нея и през нея живот. В един от тези разкази, озаглавен "Спидата", което значи вихрушка, в самия край четем: "Спидата насмиташе всичко из пътя си и предупреждаваше за настъпващата буря..." За да обобщи: "А не е ли човешкият живот една луда и безжалостна спида, която го подхваща от първия му вик и го завихря, и го издига по безкрайните спирали на тая въздушна фуния, чиито лабиринти го блъскат безжалостно, и той ту се издига, ту потъва, ту се изправя, ту пада, докато стигне някъде между земята и небето, и повече не се завръща..."
Има ли нужда от повече думи? Такава спида е завъртяла изглежда и Катерина Кирянова. Слава Богу, че е успяла да се приземи и да заговори като пророчицата Ванга. Отново с любов.

МВнР: България осъжда атаките с дронове в Саудитска Арабия

автор:Дума

visibility 46

Борисов обвини "глупавите специалисти" за пробива в НАП

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 179

КС даде ход на делото за партийните дарения

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Набедиха технически директор за спирането на "Хоризонт"

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 179

Горивата повличат цените нагоре

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 179

Екоминистърът не знае кой замърсява въздуха

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 179

Отпадна пречката пред "Турски поток"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 179

Външна търговия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 179

Партиите на Нетаняху и Ганц с равни позиции

автор:Дума

visibility 24

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

автор:Дума

visibility 29

Тръмп вече не иска да се бие с Техеран

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 179

Путин предложи руски ракети на саудитците

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 179

Незапочнатите и незавършени концесии на София

автор:Деси Велева

visibility 88

/ брой: 179

България е застрашена, но не от Малинов и Русия

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 179

Как го правят другите?

автор:Зорница Илиева

visibility 77

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ