23 Януари 2022неделя22:46 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Цените за кърпене на шосетата - с огромни разлики

АПИ плаща на фирмите суми по силно вариращи оферти

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 84

Огромни са разликите в цените за кърпене на шосетата у нас, показва проверка на "Сега". Част от фирмите с договори с АПИ за поддържане на републиканските пътища са дали оферти, близки до пределните, докато при други те са в пъти по-ниски. Огромни разлики има и в цените на използваните материали. 

Показателни за големите разминавания в ценовите оферти са някои дейности, които не изискват експертиза, като например отстраняването на големи билбордове. При пределна цена от 1500 лева за тази дейност фирми са предложили над два пъти по-ниска - 604 лева и 580 лева. Други дружества имат оферти от 1499,96 лева и 1485 лева. 

Сериозни разлики в цените има и при дейности, изпълнявани в големи обеми. Така например ръчното изкърпване на настилка със студена асфалтова смес струва 250 лв. на тон с всички видове разходи при една фирма, докато други предлагат 390 лева на тон. 

Ако при строителните дейности могат да се търсят обяснения, при цените на материалите разликите по някои позиции са впечатляващи и необясними. За един тон магнезиева луга се предлага цена от 21,78 лева на тон, лугата в друга оферта е 109 лв. на тон, а в трета - 1366 лв. на тон. Индустриалната сол е 97 лева на тон в част от офертите, но стига 178,20 лева в друга.

Според експерти в бранша едно от обясненията за тези огромни вариации е съзнателното предлагане от страна на фирмите на завишени цени. За да проработи схемата, възложителят следва да предложи реалистично висока пределна цена и фирмите да се доближат с офертите си до нея, залагайки в тарифата и т.нар. такса чекмедже. Така през отделни съзнателно напомпани дейности крайната цена на договорите се оскъпява значително, а не е ясно къде отиват парите от надхвърлените като стойност дейности. 

Фирмите са сключили петгодишни договори за пътно поддържане от 2019 до 2024 г., а сега те се оказаха наддоговорени в пъти над официално одобреното финансиране. В момента пътният сектор и регионалното министерство търсят решение какво да правят с контрактите за пътно поддържане. При обща стойност на договорите около 500 млн. лв. без ДДС до 2024 г. по тях вече са възложени дейности за 1,4 млрд. лева. 

На този фон работници от "Автомагистрали Черно море" и "ИСА 2000", които имат да получават над 18,8 млн. лева за ремонт на лявото платно на Автомагистрала "Тракия", излизат днес на протест. Управителният съвет на Българската браншова камара "Пътища" също е готов да организира нов протест, ако не се намери решение на проблемите на сектора.

 

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ