23 Септември 2021четвъртък02:35 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Акцент

Циркът изгоря. Да живее циркът!

Опичайте си акъла за новите ценности

/ брой: 134

автор:Лозан Такев

visibility 55

Помните ли кога изгоря циркът в София? Оттогава циркът е на улицата, по площадите, в парламента и Министерския съвет, в общините или в партийните централи. Някои сега, едва минали единия процент на изборите, дори имат държавни субсидии за представленията си...

А да сте виждали скоро деца и ученици да ги водят на изложба, на театър? Някога дори имаше летни детски лагери. И с подрастващите се занимаваха родителите и възрастните. Водеха ги на екскурзии, на кино, имаше разни игри и забави, във всяко училище имаше куп кръжоци, децата четяха книги и дискутираха за ценностите...

Няма да отварям темата за физкултурата и спорта. Сега повечето народ смята, че вече нямаме футбол, има покупко-продажба на играчи. И няма как да загубим мач на европейско и световно първенство... Казват, че в Англия има силно развит детски футбол. Нищо, че италианците им биха дузпата. В Англия детските футболни школи пак са си на ниво.

Някога у нас имаше и фабрики, и заводи, изнасяха продукция за милиони, сега има предимно РАПфак и фолк. Там се печели, не от работни места в производства, дето ги няма. И герои на труда няма, героите са из телевизиите, в шоуто. 

Само погледнете учебниците и прочетете някои анализи и коментари по произведения на Пенчо Славейков, на Елин Пелин... Ще се успокоите ли от характеристиката за героите в "Неразделни", че били "смотаняци"!? Половината ни история я няма в учебниците, в литературата пък творците ни от времето на соца ги е хванала липсата. Нищо чудно скоро да извадят от учебниците Христо Ботев - и без туй публицистиката му вече я махнаха, то бива ли днес някой да приказва за "политическа зима" и лоши асоциации да навява?! Ще махнат и Иван Вазов, Петко Славейков, Смирненски и Вапцаров. Е, из фейсбук все ще остане нещичко и от тях! Цяла държава вече през фейсбук управляват, та едни "ескадрони" ли ще ни се опрат? За Русия да не говорим - мръсна дума и толкова! Прогресът иде от западняшките дипломи и от "Америка за България". Опичайте си акъла за новите ценности!

А когато държавата абдикира от спорта, от културата, от духовните ценности, когато и образованието е някъде там, в ъгъла на безпросветността, няма как да искаме грамотността и манталитетът на населението да са други, няма как да имаме претенции към културата на младото поколение и да искаме то да се интересува от книги, театър, изкуство, изложби, концерти... И най-вече - да се интересува от истината. Чалгата, рап-културата са достатъчни, нали?

Циркът изгоря! Да живее циркът на Прехода и демокрацията! Утре наистина започва от днес...

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ