08 Юли 2020сряда13:00 ч.

Цветелина усвоява 800 бона без конкурс през Столична община

ГЕРБ тихомълком прокараха решението за кандидатстването на бизнесменката по ОП „Регионално развитие”

/ брой: 54

автор:Ира Тодорова

visibility 2380

Цветелина Бориславова е кандидат за усвояването на 800 000 лв. по ОП "Регионално развитие". Парите трябва да отидат за провеждането на културни фестивали, а решението бе прокарано тихомълком от ГЕРБ на последното заседание на Столичния общински съвет въпреки острото възражение на групата на БСП. Решението влиза в зала след последното заседание на общинската бюджетна комисия, като под него подписа си слага зам.-председателят й Иван Нейков. Това става след триседмично отлагане на предложението. То е внесено от председателката на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.
Общинският съвет одобрява 800 000 лв. безвъзмездна финансова помощ на Цветелина Бориславова Карагьозова, председател на фондация "Кредо Бонум", и на Асен Бориславов Асенов, председател на фондация "София за култура и изкуства", по проект "Фестивали за изкуство в публичното пространство: Sofia Contemporary" и Фестивал на открито в "Западен парк".
Предложението предизвика скандал в комисията по култура, като тогава съветникът от БСП Калоян Паргов настоя то да бъде отложено, докато не бъде предоставена информация за дейността на двете фондации. "В зала казах и потвърждавам, че в началото на мандата заявих, че ще подкрепям всяко предложение, независимо дали е ляво или дясно, свързано с усвояването на средства и насърчаване на работата на общината с гражданските организации", коментира пред ДУМА Паргов. Според него обаче двете фондации са избрани по непрозрачен начин. По въпросната програма на МРРБ е допустим по един проект за всяка община. В София има стотици културни организации, а публичен конкурс в случая липсва, заяви социалистът. Паргов е категоричен, че не е възможно само тези две фондации да имат капацитет за партньорство с общината.
Съветникът разкри, че Асен Асенов, партньор на Бориславова по печелившия проект, присъства в културния календар на столицата с проекти за над 100 000 лв. Паргов не е получил отговор на питането си защо Столичната община работи приоритетно с едно и също лице.
За "Кредо Бонум" на Цветелина Бориславова и "София за култура и изкуства" на Асен Асенов няма никаква информация и в сайта на неправителствените организации. Поисканата от Паргов справка от общината така и не става факт. Проверка на съветника показва, че "Кредо Бонум" е била активна единствено покрай предизборната кампания на ГЕРБ, като е организирала дискусии за управленската платформа на партията. "София за култура и изкуства" пък засега няма дейност. Паргов предполага, че фондацията е регистрирана специално за случая.
Много организации са били възмутени от начина, по който от общината са ги отпращали  с обяснението, че вече има избрани кандидати. "Всичко това не кореспондира със заявената в началото позиция на ГЕРБ за прозрачност, демократичност, справедливост. Всичко това звучи много хубаво, но на практика не е така", заяви Паргов. Той допълни, че цялата ситуация може да се тълкува и като конфликт на интереси.
При гласуването на проекта ГЕРБ отново са изиграли хитър ход, за да не разберат журналистите какво предстои да се приеме. Медиите били поканени групово да отразят сваляне на реклами за цигари и алкохол в центъра на София.


Георги Кадиев:
Защо общината не кандидатства сама?


"Неформално всички знаем, че има конфликт на интереси. Защо това трябва да се прави чрез фондация, след като Столичната община може да си го направи сама?", коментира съветникът от БСП Георги Кадиев. Ако общината не може да кандидатства сама и да поеме организацията на въпросните културни фестивали, тогава за какво е, запита Кадиев. Според него отделно трябва да бъде анализиран въпросът чия е тази фондация, колко пари ще усвои и какви средства ще останат за нея и за самите фестивали. Кадиев бе категоричен, че не може една община да се отказва от дейност като културата за сметка на досега неизвестни фондации.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ