04 Август 2020вторник17:48 ч.

Туристи негодуват, сложили Косматката под ключ

Вече близо 6 месеца все още не е изготвен проект за ремонт, няма осигурени и средства за него

/ брой: 188

автор:Христо Димитров

visibility 2044

Десетки туристи възроптаха в почивните дни заради невъзможността да разгледат култовата могила Голямата косматка край град Шипка. Пристигнали от различни краища на България мъже и жени научили на място, че обектът, разкрит от археолога Георги Китов, е затворен по разпореждане на Министерството на културата.
Причината е рухване на част от насипа още през зимата във вътрешността на прохода, отвеждащ към каменния храм.
Вече близо 6 месеца все още не е изготвен проект за ремонт, няма осигурени и средства, признаха от историческия музей ДИскраУ в Казанлък. За неработещия обект предупреждава само един надпис на стъклената витрина, убеди се и репортер, който през уикенда направи опит да разгледа културно-историческите обекти в Долината на тракийските царе. Екскурзовод има само на могилата Шушманец, който отговаря и за съседните Хелвеция и Грифоните. Информация за това имало на сайта на музея, но малцина се сещали да правят проверка там. Музейните специалисти не знаят кога ще започне ремонт, губят се и постъпления в най-силния туристически сезон.
Това не е единственият културно-исторически паметник в района, който се нуждае от спешна намеса на специалисти, коментират жители на град Шипка.
От много време се рушала северната фасада на храм-паметника "Рождество Христово", но от старозагорската митрополия не предприемали нищо. Последният ремонт на "златната черква" е бил през 2003 г., тогава той е извършен безвъзмездно от Балтийската строителна компания. Година по-късно правителството на Симеон Сакскобургготски извади черквата и земите крАй нея от активите на НПМ ДШипка БузлуджаУ и ги прехвърли на Светия Синод. По 1000 лв. струва оттогава венчавката в храма, а 500 лв. искат за кръщене. Решението е на старозагорския владика Галактион, по този начин щели да се съберат средства за поддръжката. Солените тарифи обаче отблъскват желаещите и за т.г. едва 4 двойки са се врекли във вечна обич на това място.
 

Борисов обеща милиони и на зеленчукопроизводителите

автор:Дума

visibility 95

Туроператорите излязоха отново на протест

автор:Дума

visibility 115

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 258

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 444

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 437

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ