01 Юни 2020понеделник02:23 ч.

Творба, заселена с много обич, болка и загриженост

/ брой: 119

автор:Продрум Димов

visibility 1465

През последните десетина години младата авторка от Пещера Минка Гемиева издаде две многообещаващи стихосбирки - "Потребен огън" и "Искри в огъня", с които навярно подсказа за безспорните си творчески възможности и литературно дарование. Неслучайно творбите й се посрещнаха с подчертано радушие в литературните ни среди. Това несъмнено я зареди с литературно-творческо самочувствие и съвсем наскоро ни изненада приятно и с първата си, определено успешна, белетристична рожба - романа "Кръстът на спасението".
Всъщност магнетичното съдържание на произведението започва с едно случайно запознанство във влака на детската лекарка Вера и младата журналистка Мария, което съвсем неочаквано прераства в неподозирано взаимно и сърдечно семейно приятелство. Зареждат се задушевни разговори, срещи, взаимни гостувания, излети, чрез които авторката разкрива не само щастливите житейски мигове, но и неизбежните болки, проблеми, нравствената и психологическата характеристика на своите герои. Разказът е жив, емоционално обагрен, поднесен с много диалози. Писателката умее да вниква надълбоко в същността на човешките преживявания, служейки си с приличен художествено-естетически инструментариум. Налице е един истински и проникновен труд на художник-сърцевед.
Свидетели сме на същия подход и при въвеждането ни в сложните и драматични взаимоотношения на младата и красива учителка в Родопите Милена и д-р Борис Петров, завършил медицина във Виена. Въпреки че е семеен с две деца, той се влюбва до безумие в Милена. Пламва голяма и неудържима любов, която за жалост завършва трагично и за двамата влюбени.
В композиционно отношение заглавието също впечатлява с честото преливане на съвременни с ретроспективни случки и събития, като някои глави звучат и напомнят Чехови новели. Значителна част от персонажа обаче присъства доста епизодично в книгата, докато във фокуса на авторовото внимание са централните фигури - Вера, Мария, Милена и д-р Борис Петров, разкрити детайлно и цялостно като човешко поведение и житейска философия.
Книгата завладява и с присъствието на ужасната ни съвременност, обезлюдила хиляди български села и прогонила стотици хиляди наши съвременници да търсят своето спасение отвъд океана. Тъжна е атмосферата на днешното ни погубващо съвремие, довело до безпрецедентна комерсиализация на обществото и деградация на нравите. Новата книга на Минка Гемиева, заселена с много обич, болка, мъка и загриженост, грабва и впечатлява с искрената си добронамереност.
 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ