15 Май 2021събота01:19 ч.

Творба, заселена с много обич, болка и загриженост

/ брой: 119

автор:Продрум Димов

visibility 1706

През последните десетина години младата авторка от Пещера Минка Гемиева издаде две многообещаващи стихосбирки - "Потребен огън" и "Искри в огъня", с които навярно подсказа за безспорните си творчески възможности и литературно дарование. Неслучайно творбите й се посрещнаха с подчертано радушие в литературните ни среди. Това несъмнено я зареди с литературно-творческо самочувствие и съвсем наскоро ни изненада приятно и с първата си, определено успешна, белетристична рожба - романа "Кръстът на спасението".
Всъщност магнетичното съдържание на произведението започва с едно случайно запознанство във влака на детската лекарка Вера и младата журналистка Мария, което съвсем неочаквано прераства в неподозирано взаимно и сърдечно семейно приятелство. Зареждат се задушевни разговори, срещи, взаимни гостувания, излети, чрез които авторката разкрива не само щастливите житейски мигове, но и неизбежните болки, проблеми, нравствената и психологическата характеристика на своите герои. Разказът е жив, емоционално обагрен, поднесен с много диалози. Писателката умее да вниква надълбоко в същността на човешките преживявания, служейки си с приличен художествено-естетически инструментариум. Налице е един истински и проникновен труд на художник-сърцевед.
Свидетели сме на същия подход и при въвеждането ни в сложните и драматични взаимоотношения на младата и красива учителка в Родопите Милена и д-р Борис Петров, завършил медицина във Виена. Въпреки че е семеен с две деца, той се влюбва до безумие в Милена. Пламва голяма и неудържима любов, която за жалост завършва трагично и за двамата влюбени.
В композиционно отношение заглавието също впечатлява с честото преливане на съвременни с ретроспективни случки и събития, като някои глави звучат и напомнят Чехови новели. Значителна част от персонажа обаче присъства доста епизодично в книгата, докато във фокуса на авторовото внимание са централните фигури - Вера, Мария, Милена и д-р Борис Петров, разкрити детайлно и цялостно като човешко поведение и житейска философия.
Книгата завладява и с присъствието на ужасната ни съвременност, обезлюдила хиляди български села и прогонила стотици хиляди наши съвременници да търсят своето спасение отвъд океана. Тъжна е атмосферата на днешното ни погубващо съвремие, довело до безпрецедентна комерсиализация на обществото и деградация на нравите. Новата книга на Минка Гемиева, заселена с много обич, болка, мъка и загриженост, грабва и впечатлява с искрената си добронамереност.
 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 401

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 369

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 356

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 415

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ