30 Октомври 2020петък18:55 ч.

Мнение

Училището е подготвено за КОВИД-19

Господин министър, очакваме от вас не санкции, а партньорство

/ брой: 180

visibility 767

Д-р Юлиян ПЕТРОВ,
председател на СО "Подкрепа

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е шокиран от разразилия се скандал по вина на служители от Министерството на здравеопазването с техните закани, че учители и директори, работещи в образователни институции, ще бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище. Този подход на Министерството на здравеопазването към българските учители е неморален и дискриминационен, и категорично неприемвлив за синдиката! 

Уважаеми министър Ангелов, българските учители не очакват финансови санкции от вашите служители, а партниране в името на нашите деца! Защото, ако бяхте следили работата и подготовката на българските училища, щяхте да забележите, че няма сфера или бранш в България толкова добре планиран, организиран и подготвен, за да създаде възможно най-малко рисковата среда, както българските училища и детски градини! Българските учители и директори очакваха да чуят тези думи от вас, г-н Ангелов, вместо заплахите за глоби от 5000 лева. 

В системата на образованието работят най-отговорните служители, които изпълняват стриктно всеки ден и час правилата за превенция от зарази, но нека припомним, че изрична заповед за правила и досега Министерството на здравеопазването не е издавало. Насоките са важен документ, но нямат административен ранг на заповед или наредба. Липсва и алгоритъмът, по който експертите на РЗИ ще идват и ще проверяват, с цел административни актове.

През лятото всички ние гледахме отрасли, които спазват половинчато мерките за КОВИД-19 в ресторанти, барове, хотели и др., и всички виждахме абсолютното отсъствие и безпомощност на служителите от РЗИ. 

Изведнъж сега в тази трудна и взривоопасна обстановка се появиха заплахи, закани за административна гилотина!

Ние от Синдикат "Образование" няма да допуснем подобно несправедливо отношение от административни служители на МЗ и настояваме министър Ангелов да накара своите служители да партнират хармонично на работещите в образованието, без да създават институционален дисонанс.

Уважаеми министър Ангелов, работещите в образователните институции, учениците и българските родители биха били по-спокойни и по-уверени в утрешния ден, ако вие кажете истината за образователната система - че тя от всички останали е най-готова за предизвикателствата, свързани с болести и зарази. 

Нека всички кажем в унисон, че не планираме затваряне на училища, няма да обявяваме ново извънредно положение и българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92% от българските родители. 

Нека призовем българските родители да оказват контрол към своите деца в извънучилищните контакти. Нека без паника, психоза и натиск да спазваме училищните правилници. 

Защото българското училище възпитава не със силата на инструментите и глобите, то възпитава със силата на примера на учители и родители, с метода на съзнателното личностно израстване!

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ