15 Юли 2020сряда14:41 ч.

Няколко думи

Удар по хората

/ брой: 54

автор:Велиана Христова

visibility 1073

ГЕРБ суспендират Кодекса на труда и това е мярката им за справяне с кризата от пандемията. Какво правят по света в тази ситуация? В САЩ предлагат по 1000 долара месечно на всеки човек от населението, за да може да се оправи някак с евентуални щети и загуби. Ще помогнем на семействата и на работниците да се справят и ще стимулираме потреблението в страната, казват там. Грижата е за семействата и за работниците. И ще се дават грантове на малките предприятия, които са най-засегнати.  Испания пък заделя 200 млрд. евро  - половината са държавни кредитни гаранции за компании, а втората половина е помощи за уязвими хора. Никой няма да бъде оставен сам, така премиерът Педро Санчес успокои хората и бизнеса, изпаднали в паника.  Подобни мерки вземат и в Италия, в Германия, във Франция и всъщност навсякъде. 

А какво прави ГЕРБ? Българите са в не по-малък стрес от останалите хора по света, дори повече, защото са най-бедни. Не знаят какво ще е утре с тях и семействата им, малки магазинчета и фирми вече фалират, работещите в тях се втурнаха да търсят работа, а такава няма. И в този момент, вместо да се грижи за хората, ГЕРБ ги удря смъртоносно.

Няма да разсъждавам доколко законопроектът на ГЕРБ за "мерките" се разминава с Конституцията и с международното право, за това си има юристи. Но с този закон - с преходни разпоредби (!), властта, вместо както се прави по света да помогне на хората, изпадащи все повече в стрес от тежката ситуация, ги лишава окончателно от основните им конституционни права и от защита. На работодателите се разрешава да правят каквото си поискат с работниците, да ги гонят в отпуск и да им плащат половин заплата, да намалят задължителната минимална заплата с 25 %, да закриват части от предприятия и да изхвърлят работещите, да спират работа изобщо, записаното в колективните и индивидуалните трудови договори не важи, правилата за трудовите правоотношения и задълженията на работодателите се отменят и т.н. Но плащането на битовите сметки си остава, а гръмко обещаното поемане от държавата на 60 % от заплатите за облекчаване на закъсали работодатели просто липсва. 

Да, трябва спешно да се въведат извънредни мерки, за да може бизнесът да реагира по-гъвкаво на ситуацията, поставяща в риск не само здравето на българите, но и икономическото бъдеще на държавата. Ала дори работодателските организации, които вечно се мъчат да изкопчат ограничения за хората на труда в своя изгода, не са и сънували безобразието, което управляващите искат да въведат. Санчес ряпа да яде. Посланието у нас звучи така: Всеки ще бъде оставен да се оправя сам, но ще му се отнемат всички възможности да пази живота и хляба си - своя и на децата си!   

Дисниленд в Хонконг отново затворен

автор:Дума

visibility 67

Два влака са удариха в Чехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 218

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ