07 Април 2020вторник10:10 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Летопис

Уловеното неуловимо

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 837

Боян Ангелов


Не може да се отрече, че връзката между писател и читател става все по-опосредствана. Новите комуникационни технологии разрушават времевите прегради, а виртуалното пространство се превръща във втора действителност, която е на път да подмени истинската реалност. Ето защо традиционните диалози между създателите на различни жанрове от изкуството и техните почитатели не трябва да бъдат заменяни с общуване чрез телевизионни и компютърни монитори.
Като потвърждение на тези размисли се явява новата книга "Уловени мигове" на писателя Продрум Димов (изд. "Богианна"). Сигурен съм, че тя ще изненада приятно почитателите на българската изящна словесност. В книгата с фотоси и кратки словесни портрети е показана значителна част от най-новата културна история на Пазарджик. В същото време книгата е част и от българската литературна екзистенция за последните две десетилетия. Запечатаните фотомигове на десетки емблематични за литературата ни фигури имат значимостта на документи, които с времето ще повишават своята стойност.
"Уловени мигове" е своеобразна ретроспекция на дейността на писателското дружество в Пазарджик, което отбеляза своя четвъртвековен юбилей. Без да има претенциите, че показва всички важни срещи, организирани от дружеството, "Уловени мигове" се превръща в негова своеобразна илюстрирана история. Тя е история и на Клуба на културните дейци в града, чийто секретар е Продрум Димов. Авторът изказва благодарността си към ръководствата на Драматичния театър, към пазарджишките читалища "Христо Ботев 1897" и "Никола Й. Вапцаров 1897", към Младежкия дом, Художествената галерия и музеите, които са били естествени домакини на десетките творчески срещи. Авторът не забравя да изкаже и признателността си към кмета на Пазарджик Тодор Попов, който следи отблизо духовните процеси и прави всичко по силите и възможностите си, за да стимулира морално и материално пазарджишките творци.
Имената на Николай Хайтов, Христо Радевски, Иван Динков, Дамян Дамянов, Христо Фотев, Луна Давидова, Георги Недялков, Валери Петров, Георги Константинов, Евтим Евтимов, Иван Гранитски, Андрей Андреев, Кольо Георгиев, Благовеста Касабова, Никола Инджов, Велин Георгиев, Петър Караангов, Георги Стоянов-Бигор, Матей Шопкин, Христо Ганов, Николай Милчев, Антон Дончев, Иван Сарандев, Наташа Манолова, Димитър Танев и на много още изтъкнати фигури на съвременната българска култура са показател и за високото ниво на проведените творчески разговори, и на взискателността на публиката.

Отбелязваме Световния ден на здравето

автор:Дума

visibility 26

565 са случаите на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 341

Депутатите актуализираха бюджета

автор:Дума

visibility 212

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 307

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 186

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 385

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 744

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ