20 Февруари 2020четвъртък19:50 ч.

Летопис

Уловеното неуловимо

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 816

Боян Ангелов


Не може да се отрече, че връзката между писател и читател става все по-опосредствана. Новите комуникационни технологии разрушават времевите прегради, а виртуалното пространство се превръща във втора действителност, която е на път да подмени истинската реалност. Ето защо традиционните диалози между създателите на различни жанрове от изкуството и техните почитатели не трябва да бъдат заменяни с общуване чрез телевизионни и компютърни монитори.
Като потвърждение на тези размисли се явява новата книга "Уловени мигове" на писателя Продрум Димов (изд. "Богианна"). Сигурен съм, че тя ще изненада приятно почитателите на българската изящна словесност. В книгата с фотоси и кратки словесни портрети е показана значителна част от най-новата културна история на Пазарджик. В същото време книгата е част и от българската литературна екзистенция за последните две десетилетия. Запечатаните фотомигове на десетки емблематични за литературата ни фигури имат значимостта на документи, които с времето ще повишават своята стойност.
"Уловени мигове" е своеобразна ретроспекция на дейността на писателското дружество в Пазарджик, което отбеляза своя четвъртвековен юбилей. Без да има претенциите, че показва всички важни срещи, организирани от дружеството, "Уловени мигове" се превръща в негова своеобразна илюстрирана история. Тя е история и на Клуба на културните дейци в града, чийто секретар е Продрум Димов. Авторът изказва благодарността си към ръководствата на Драматичния театър, към пазарджишките читалища "Христо Ботев 1897" и "Никола Й. Вапцаров 1897", към Младежкия дом, Художествената галерия и музеите, които са били естествени домакини на десетките творчески срещи. Авторът не забравя да изкаже и признателността си към кмета на Пазарджик Тодор Попов, който следи отблизо духовните процеси и прави всичко по силите и възможностите си, за да стимулира морално и материално пазарджишките творци.
Имената на Николай Хайтов, Христо Радевски, Иван Динков, Дамян Дамянов, Христо Фотев, Луна Давидова, Георги Недялков, Валери Петров, Георги Константинов, Евтим Евтимов, Иван Гранитски, Андрей Андреев, Кольо Георгиев, Благовеста Касабова, Никола Инджов, Велин Георгиев, Петър Караангов, Георги Стоянов-Бигор, Матей Шопкин, Христо Ганов, Николай Милчев, Антон Дончев, Иван Сарандев, Наташа Манолова, Димитър Танев и на много още изтъкнати фигури на съвременната българска култура са показател и за високото ниво на проведените творчески разговори, и на взискателността на публиката.

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 42

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 43

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 35

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 34

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 37

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 35

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ