30 Май 2020събота18:40 ч.

Съвети

Универсални захранки

/ брой: 57

автор:Любо Николов

visibility 3549

Най-икономичната и универсална захранка е съставена главно от обикновен хляб. Избягвайте плесенясалия хляб, препечените кори и сухите франзели. Предварително намокряте хляба, изцеждате го и тогава го смесвате с другите съставки.
Задължително трябва да добавите нещо за слепване и за баласт - например фин пясък. Ако искате захранката да е с екстри, добавете пръст от къртичина. Най-добре е да намерите пръст със същия цвят като този на дъното. За да споите примамката, може да избирате между брашно, захар, мляко на прах или глина.
Глината свързва и придава тежест, но внимавайте с дозирането - топчетата може въобще да не се разтворят. Единственият недостатък на тази примамка, приготвена вкъщи, е нейното тегло, тъй като се добавя вода за замесването. В замяна на това, докато я пренасяте, тя има достатъчно време да набъбне. Един съвет - използвайте гореща вода (но не вряща), която, "сварявайки" леко съставките, ги прави още по-апетитни. И не забравяйте да съхрянявате примамката в хладилника.
Вкусът на примамката може да подобрите с различни есенции, без да прекалявате с количеството, както и с конопено семе, картофено пюре и фъстъци. Малко трици или смлян корк ще спомогнат за разтварянето на топчетата. Те ги издигат към повърхността, т.е. правят ги по-привлекателни. Тук трябва да внимавате с количеството на хранителните съставки, които, от една страна, могат лесно да заситят рибата, а от друга, да се разложат и да станат толкова отблъскващи, колкото примамливи са били в началото.
При много студена вода не слагайте повече от 50% хранителни съставки. Обратно, в най-горещото време може да ги намалите до 10%. Добрите рибари през лятото подхранват само с пръст, обогатена с използваната стръв. Защото ефикасността на примамката зависи също от добавянето на стръв. Предпочитаната стръв си остава кашата от ларви на големия комар, но белите червеи също са ефективни.
Риболовът с оцветени червени или жълти червеи понякога е по-успешен, след като за подхранване са използвани бели червеи. Нарязани торни червеи също са подходящи, както и различни насекоми - надробени и смляни на прах. И да не забравяме семената. Най-общо казано, примамките, които се носят като облак във водата (тези, които съдържат мляко, трици, брашно), привличат предимно дребните риби. По-компактните примамки се размиват по-бавно, но привличат по-едрите риби.
Първоначално подхранването трябва да бъде масирано. Хвърлете половината от вашите запаси, или една трета, ако ще ловите цял ден. Добре е това да са три-четири топки с големина на портокал. По-нататък на всеки половин час трябва да хвърляте по една-две топки с големина на кайсия. Съобразявайте се и с теченията. Стръвта се прибавя към примамката в последния момент. При риболов на повърхността хвърляйте примамката на шепички и по-често.
Някои риболовци предпочитат да не хранят рибата, а да я дразнят. За целта омесват примамката с галета, която се разтваря бързо. Ако нямате галета, добре е да опаковате в дамски чоропогащник част от примамката. По този начин рибата ще се събира от миризмата, но ще е гладна за стръвта ви.
И накрая един малък номер, който ще ви облекчи живота, ако брегът е надвиснал над водата. Използвайте за избърсване на ръцете кухненска гъба, завързана с достатъчно дълга връв, така че да стига до водата.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1062

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 566

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1630

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 453

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ