28 Ноември 2021неделя13:38 ч.

Земеделци и животновъди:

Управляващите ни ликвидират

След натиск от правителството правната комисия разреши да се строят ВЕИ на плодородна земя

/ брой: 142

автор:Милена Николова

visibility 1751

Възможни са фалити на земеделци и животновъди през следващата година, алармираха вчера на среща в парламента с депутати от Коалиция за България представители на различни организации. Причината за краха е, че по линия на земеделското ведомство са забавени с повече от половин година проекти за модернизация на отраслите съгласно изискванията на ЕС, обясниха те.
Заради административни неуредици, причинени от управниците във Фонд "Земеделие", земеделските стопани няма да отговорят на изискванията по т. нар. "нитратна директива", изискваща да се поддържа точно определено количество нитрати в обработваемата почва, каза Мария Степанчева от Съюза на млекопреработвателите. Тя обяви, че правителството не предвижда никакви средства за договорените директни плащания на държавата към отраслите. Вземете спешни мерки, заделете 100 млн. лв. и съживете животновъдството, призова тя.     Степанчева заяви, че България не използва европейските програми и даде пример с мярка 121. Брюксел дава всичко, което е регламентирано, но няма кой да го подготви у нас, категорична беше тя.
Депутатът Меглена Плугчиева съобщи, че ПГКБ ще внесе предложения за промени в проекта за актуализация на бюджета преди второто четене. Коалиция за България ще настоява националните доплащания да бъдат гарантирани поне на нивата от  миналата година.
Според Костадин Демерджиев, председател на регионалния съвет на земеделските кооперации в Пазарджик, липсата на национални доплащания за земеделските производители в актуализирания бюджет ги обрича на фалит. По думите му това ще увеличи още повече загубите, а миналата година отчетената печалба в сектора е била само благодарение на националните доплащания.
По 7 лв. на декар ще загубят земеделските производители, каза депутатът Пенко Атанасов.
 На срещата с левицата е взето решение през есента да се проведат кръгли маси по проблемите на земеделието и животновъдството. Междувременно стана ясно, че с натиск от "Дондуков" 1 вчера правната комисия в НС прегласува текст, даващ право да се изграждат фотоволтаични и ветрогенератори на плодородна земя. Михаил Миков каза, че веднъж същата комисия е отхвърлила лобисткия текст, но депутатите от мнозинството се поддали на политическия натиск. Тези земи, от I до IV категория, могат да бъдат включвани в национална енергийна карта, която управляващите в момента работят. Тези съоръжения са вредни за земеделието, категорични бяха участниците в срещата.

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ