25 Октомври 2020неделя13:36 ч.

Управляващите политизират програма за "инвитро", алармират съветници от БСП

/ брой: 143

автор:Мила Христова

visibility 1138

Общинските съветници от ГЕРБ на инат прокарват алтернативно решение за финансиране на програма за подпомагане на двойки с репородуктивни проблеми, сигнализират в декларация общинските съветници от БСП в София. В края на януари общинарите от левицата са внесли доклад в Общинския съвет за приемане на Програма за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от Столичната община и осигуряване на финансова подкрепа чрез общински фонд. Предложението е фондът да разполага с бюджет от 300 000 лв. годишно и да подпомага изследвания и лечение на двойки от София, преди да се осъществи процедурата инвитро, които не се поемат от НЗОК и Фонда за асистирана репродукция. Тези предварителни изследвания са на стойност 2000-2500 лв. и в много случаи са непреодолима пречка за двойките да получат достъп до програмата "Инвитро". Представителите на БСП в София припомнят, че подобни програми действат в 41 общини като инициатори са неправителствените организации "Искам бебе" и "Зачатие".
След обявяването на Програмата за създаване на общинския фонд "Инвитро" обаче съветниците от ГЕРБ спешно решават да прокарат свое предложение, което практически изкривява замисъла на предложената от БСП програма, като дава превес единствено на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от процедури с донорски яйцеклетки. По този начин отпадат всички семейства, които имат нужда от изследвания и лечение. Затова от левицата обясняват, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ, което ще се гласува днес, и ще внесат алтернативното си предложение.


Пациентски организации скочиха срещу идеите на СО


Пациентски организации се обявиха против предложената за обсъждане програма на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Те отхвърлят противопоставянето на двойки с репродуктивни проблеми, които имат един или друг генезис на проблема. Организациите настояват Столичният общински съвет да приеме Програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, която да покрива всички нефинансирани от Националния фонд за асистирана репродукция процедури и изследвания, за да се осигури равен достъп на пациентите, нуждаещи се от асистирана репродукция.
В писмо до Йорданка Фандъкова от Пациентските организации "Заедно с теб" подчертават, че са твърдо против дискриминацията и изправянето на пациенти едни срещу други като "по-нуждаещи се" и "по-малко нуждаещи се".
 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ