26 Септември 2020събота09:39 ч.

Усмивки от народната памет

/ брой: 64

автор:Велин Георгиев

visibility 1396

Макар съставителят на "Бисери от Брацигово" Владимир Батаклиев да ме предупреждава да чета това народно творчество, "когато ти е много тъжно и чоглаво", аз изчетох сборника наведнъж. Владо е заел особено място в паметта ми и ще го нарека с точно това, което е в мисълта ми: Владо Батаклиев - брациговската култура. То е достатъчно...
Той и на корицата на това луксозно томче, издание на брациговското издателство "Зеница - НДА", е подчертал в обръщението си към читателя да чете на порции, не като роман, защото тук няма сюжетна линия, героят е все оня наш брациговец зевзек, жаден за живот и винаги майтапчия... дай томчето на деца и внуци...
Ето вече се разбира що за книга ми е изпратил моят чудесен приятел - брациговският културмертек Владо Батаклиев, който си е сътворил траен, вековечен паметник сред своите съграждани дори и с тези "Бисери от Брацигово", защото знам, че той самият е бисер...
Хващам се за един след 101-ва страница, на който попадам неизбирателно...
"Някога войни много, и то една след друга. Мъжете - кът, вдовици - бол. И не на всяка може да излезе късметът, за да повтори. Но ето един ден абсазън овдовял бай Филип - мъж заможен, запазен, с други думи, не за изпускане. Той имал комшийка - Цилка, която също била вдовица - жена работлива, милостива, готова за "жертви".
Изпратили покойната с "Упокой, Господи", после раздали и четирийсет дни, но Цилка - сън я не хваща. И една нощ, по късна доба, без всякакъв "нишан", става и право у Фильо. Мандалото на портата не е залостено, тя знае; на горния кат, дето спи сайбията - няма ключ, няма дявол. Влиза тихо, поляга кротко в края на широкия нар до похъркващия мъж и така осъмнала.
На сутринта, когато се надига вдовецът, гледа, пули се и не вярва на очите си - до него жена, комшийката Цилка. И преди да проумее още станалото, тя му се усмихнала и рекла: "Честита ти, Филипе, съпруга!", а после свенливо закрила влажните си очи."
Бъди честит и ти, читателю.
Какъв капитал е народната памет!
Книгата ще бъде представена в "Старинният файтон" на патерица за деня на шегата - на 3 април от 18 ч. Рецитал по нея ще направи актрисата Богдана Вульпе.
 

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ