30 Май 2020събота19:18 ч.

Четиво

Увлекателна книга за руската поезия

/ брой: 193

автор:Тихомир Йорданов

visibility 1274

Московският "Издательский дом "Звонница - МГ" е предоставил на руските любители на книги изданието "Стихове и съдби", чийто автор е видната съвременна поетеса Валентина Коростельова, позната и на българския читател с малотиражното си, сувенирно издание в български превод, стихотворна книга "Една за нас съдба", дело на Варненското издателство "Морски свят" (2014).
"Това повествование за поетите на двадесети век може да се смята за уникална книга. Тя е като песен, като памет. Тя е за руските поети на двадесети век, внесли своя дан в руската култура. Създадените от тях стихове са нетленни. Своя век те са представили чрез себе си, в творчески мъки, в любов, в разлъки и в неочаквани радости. Всичко това не може да се изтрие, да се премахне от хорската памет. Както отбелязва и авторката на книгата, преди всичко поетеса, В. Коростельова, повествованието за тях е подготвено на документална основа: дати, събития, биографични сюжети и, разбира се, редове от стиховете на поетите."
Такава е кратката издателска анотация. Но аз, прочелият тази книга, искам да споделя с многобройните български любители на руска поезия, че това е най-вече едно увлекателно четиво. Защото е написано от развълнуван автор, съумял изкусно да предаде увлечението си и на други читатели, заинтригувани от неповторимия жизнен път на поетите, за които се разказва в книгата. 28 разказа за Пушкин, Фет, Маяковски, Есенин, Ахматова, Пастернак, Симонов, Твардовски и други също така бележити, но по-малко познати ни поети от нашето съвремие. С мнозина от тях се знаем от нашето школско обучение, но в книгата на Коростельова отново ще се срещнем с тях с вълнението и удивлението на първа среща. Четенето на тази книга е истинско естетическо удоволствие. И какво повече може да се търси в едно художествено четиво?

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 567

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1637

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 453

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ