02 Октомври 2020петък00:59 ч.

СНИМКИ БГНЕС

Актуално

В Англия - възрастните вкъщи за три месеца

Държавата дава 250 млрд. паунда помощи за останалите без работа заради COVID-19

/ брой: 59

автор:Галя Кларк

visibility 3083

Само преди няколко седмици в Англия все още се живееше нормално, макар и да имаше напрежение заради коронавируса. Хората се опитваха да пазят дистанция, миеха си като луди ръцете, шегуваха се, но излизаха все пак по събития - с повишено внимание. 

В началото на март позицията на правителството бе обратна на тази на повечето страни с крути мерки, разчиташе се на придобиване на т.нар. стаден имунитет. Така бе и в Швеция, както и в Нидерландия. На 12 март обаче излезе доклад на учените, от който стана ясно, че има опасност да загинат не стотина, а стотици. Това тотално промени политиката на кабинета "Джонсън". 

Постепенно, но бързо, правителството взима мерки и така поозапти "стадото", без да използва термини като "извънредно положение". Възрастните над 70 години трябва да живеят по къщите си, самоизолирани, цели три месеца! Да разчитат на децата си да им пазаруват. На 20 март бяха затворени ресторантите и пъбовете, останаха само местата за продажби на храна за вкъщи - тейкауей. Затвориха курорти и къмпинги. Хлопнаха врати театрите, концертните зали, стадионите. 

На 22 март бе Денят на майката - обичан и популярен празник тук, като нашия 8 март. Ден преди това премиерът призова хората да не посещават майките си, защото това би било изключително опасно! С неговите призиви обаче не всички се съобразиха. 

На 23 март в 8,30 ч. вечерта Борис Джонсън обяви "national emergency", т.е. извънредно положение. Спешните мерки затвориха почти изцяло Британия. Училища, колежи и университети заключиха врати за неопределено време. Тази година децата няма да се явяват на изпити. Сега армията от деца и младежи се чуди какво да прави и как да не полудее от бездействие. Само децата на медицински работници и полицаи - т.нар. ключови работници, имат право да учат в училище, тъй като няма кой да ги гледа. 

Майките обаче не могат да не разхождат бебетата, собствениците на кучета няма как да не излизат. Големите хранителни вериги и дори по-малките магазинчета сложиха рестрикции - пазарува се един по един, максимум по два продукта, за да се пресече презапасяването. В първия ден, когато затвориха училищата, имаше голямо презапасяване - изчезнаха картофите, лукът и морковите. След ден-два лавиците бяха отново почти пълни. Появява се ту един, ту друг дефицит. Отначало изчезнаха дезинфекционните гелове за ръце, последваха ги течните сапуни, тоалетната хартия, определени храни като тези в метални кенчета. Хранителните вериги дават най-доброто от себе си, почистват с препарати дръжките на количките за пазаруване, зареждат редовно. 

Към армията нови безработни от ресторанти, хотели, пъбове, курорти се прибавиха и тези от магазините за дрехи, козметика и пр. Магазините постепенно хлопваха кепенци, а след извънредните мерки затвориха всички, с изключение на хранителните и аптеките. 

Хората трябва да не излизат, да работят от къщи, с изключение на тези от ключовите професии. Могат по един път дневно да излизат за упражнения или разходка, при спазване на дистанция от два метра помежду си.

Не достигат защитните средства 

Маските и защитните костюми са в дефицит в здравната система, лекари и сестри не се чувстват в безопасност. В първите дни на мерките срещу вируса властите и учените обясняваха, че маските не помагат и са нужни само за медицинските лица. Препоръчваха маски да носят само болни хора, за да не заразяват другите. Това изглежда подейства, защото хора с маски почти няма по улиците. Ако човек си сложи маска, останалите го гледат като болен и опасен; молят го, ако е здрав, да я свали, а ако е болен, да не ходи на работа. Имаше такъв случай с българка, работеща в пицария. Правителството бързо взе мерки за нови големи доставки на предпазни средства за здравната система. Тук очакват ситуацията да се влоши като в Италия, преди да спадне кривата на вируса. Лондонската зала "Ексел", в която обикновено има младежки фестивали и концерти, бе превърната в болница с 4000 легла. 

Още от първите дни започнаха дискусии по медиите как да се омекоти предстоящата икономическа криза. Много хора останаха без работа, бизнесмените - без бизнес, работниците -  без заплати. В момента се обявяват работни места основно в магазините за храни, както и в хранителната индустрия. Кризата се отрази и на

 

българските общности

Някои българи бяха пуснати в неплатен отпуск без конкретен срок, де факто останаха безработни. 

Дни преди да се затворят училищата за неопределен период и да се помолят възрастните да се самоизолират за три месеца, имаше дискусии в медиите какви мерки са правилни - някои призоваваха за драстични като в много европейски страни, други подкрепяха по-меките, защото според тях извънредните мерки са признак на тоталитаризъм. Политици и лекари използваха  думата "моля", а не "забранено". На 22 март лондонският кмет Садик Кан призова по телевизията лондончани да спазват разпоредбите, тъй като има много хора, безотговорни към себе си и към другите. Той използва три пъти думата "моля":  рlease, please, please. 

Отпадна делението на консерватори и лейбъристи

 

на брекзитиери и римоанъри, как да се действа в този критичен момент спореха дори съпартийци консерватори. Джереми Корбин като лидер на опозицията критикуваше не мерките, а липсата на достатъчно подкрепа за икономиката. Много са големите въпроси - опазване на физическото здраве, но и на икономиката. 

Грижата за психичното здраве на нацията е не по-малко съществено, мнозина се страхуват, не могат да спят. Организациите за психично здраве като Mind дават съвети какво да се прави в самоизолация, за да поддържаме духа си. Актьорът Стивън Фрай като председател на Mind даде интервю по телевизията. По медиите човек може да чуе хубава музика, да гледа отпускащи сериали, но няма как да се заблуди, като види леко напрегнатите лица на водещите. Те обаче се стараят да поддържат ведри лица, защото знаят, че трябва да подкрепят зрителя. 

По развлекателните страници на пресата се явиха материали как да останем в добра форма, докато сме изолирани; съвети за физически упражнения, занимания в градината, кулинария и пр. Мнозина, които преди са разчитали на сандвичи от кафетата и на полуготови храни от супера, сега са се захванали да се учат на готвене вкъщи и на елементарно градинарстване. Медиите не пропуснаха да иронизират звездите, които отново прекаляват с показни акции - правят си дизайнерски маски като Гуинет Полтроу, изпълняват глупаво песните си у дома като Мадона. Те, както винаги, целят да повишат интереса към собствените си персони. 

Военновременият дух ще ни спаси, заявиха някои ветерани, по радиото пускат песни на най-известната певица от Втората световна Вира Лин, повдигала духа на войниците. На 20 март тя отпразнува рожден ден, стана на 103 години! Принц Уилям и Кейт, т.е. херцогът и херцогинята на Кеймбридж, отидоха при лекари и сестри в Кройдън, за да покажат пълната си подкрепа. Междувременно на 25 март стана ясно, че и принц Чарлз се е заразил с коронавируса. 

Икономическите мерки

Парламентът гласува сериозен бюджет за справяне с последиците от вируса. Дни по-късно финансовият министър обяви драстични мерки за подпомагане на внезапно обеднелите, а такива са почти всички работещи. Ще бъдат изплатени 80% от заплатите дори на хората от частните фирми. Самонаетите преминаха в отбора на тези, които кандидатстват за социални помощи. Разшириха таваните на финансова подкрепа на основната социална помощ, наречена универсален кредит. Общо 250 млрд. паунда е стимулиращият пакет, което е 12,5 на сто от БВП. Само за два-три дни половин милион души, останали без работа, са кандидатствали за универсален кредит. 

Преди дни слух обиколи страната - че Лондон ще бъде затворен. Той обаче бе опроверган, управляващите не посмяха да предприемат такава драстична мярка, независимо, че една трета от случаите на заразени са в британската столица. Армията се подготвя за помощ на болниците. Не е изключено да има нови спешни мерки в следващите дни. Сухите научни модели предполагат, че социалните рестрикции ще продължат до края на годината. Но правителството се надява през следващите три месеца да се обърне тенденцията и ситуацията да бъде овладяна.

Мониторингът над България остава

автор:Дума

visibility 86

Орязват основни трудови права

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 187

ЕП зове Брюксел да ни спре еврофондовете

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 187

Президентът: Главният прокурор системно погазва закона

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 187

ЕЦБ вече ще отнема лицензите на банките у нас

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 187

САЩ пак се обявиха срещу АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 187

Излишъкът в бюджета се стопи до 890 млн. лв.

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 187

КЕВР одобри поскъпването на газа с 10%

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 187

В Брюксел търсят компромис с Кипър

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 187

Маас: Скопие да реши въпросите с България

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 187

Словакия връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 187

Путин, Тръмп и Макрон с призив за Карабах

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 187

Мариян Огнянов: Националите не ме радват

автор:Мони Георгиев

visibility 105

/ брой: 187

Хайде да съберем пари!

автор:Деси Велева

visibility 116

/ брой: 187

Датата

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 187

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 577

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ