09 Август 2020неделя11:18 ч.

В галерията в Добрич редят изложба на поколение творци

/ брой: 64

автор:Дана Русева

visibility 1082

Художествената галерия в Добрич подема нова инициатива - да подреди творби на художници от едно поколение, влюбени в живота, които разказват в платната си с преклонение за своето време, за родния град, добруджанската природа и морския бряг. Картините са от фонда на галерията и са на Ангел Иванов (1925-2014), Драгни Цветков (1927-1999), Съби Георгиев (1925-1994) и Филип Филипов (1925-1994). Те са сред основателите на Дружеството на художниците в Добрич, създадено преди повече от 50 години. Подредените творби "съжителстват" хармонично в изложбената зала и са пример за реалистичните традиции на живописната естетика в българското изкуство в периода 60-те - 80-те години на миналия век, казват домакините.
В картините на Ангел Иванов самотата е породена от оставените на брега рибарски лодки, съхнещите в здрача мрежи и огромното синьо, което ги смалява. В платната си Драгни Цветков разказва за безкрайността на добруджанската земя. От творбите на Съби Георгиев лъхат спомени, мечтателност, отблясъци, запазени в строгите форми на сградите, а Филип Филипов минава с четката си в покрайнините на града, рисува схлупените кирпичени къщички и се спуска към балчишкото море, удивен от света около себе си.
Преподаватели от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна пък представиха изложба живопис, графика, скулптура, рисунка в галерия "Тихото гнездо" на културния център "Двореца" в Белия град. Тя е с името "Първа пролет" в културния календар на "Двореца" и може да се разгледа и през днешния ден. Творбите са на Красен Бербенков, Емануела Цонева, Димитър Борисов, Георги Кенаров, Свилен Георгиев, Васил Пенчев, Миряна Койнова, Цветомира Богданова, Васил Танев, Светлан Стефанов и Надежда Антова.
 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ