20 Октомври 2021сряда14:27 ч.

В гетото на път към Европа

/ брой: 217

автор:Веселин Стоянов

visibility 1520

Правилно е прозрял Бойко Борисов, че ромите са номадски племена, на които трябва да се даде възможност за свободно пътуване. Само дето забрави да добави и другото правило, че когато такива номадски племена все пак уседнат някъде, трябва да изпълняват обществения договор. В който, освен права до права, има и задължения.
Въобще тази тема, за задълженията, нещо съвсем убягва от полезрението на циганско-ромския народ. Маргинализирано до крайност, това население е придобило изцяло хищнически инстинкти, организирани в стаден вариант. Тези горчиви констатации се налагат след историята с прочутия панелен блок в Ямбол.
Всъщност този случай е фиаското на българските политици, които с десетки години развращаваха племето на избирателите, помпайки ги с глупаво самочувствие и консерви с изтекъл срок на годност. Циганските някога махали сега вече наистина са се превърнали в гето. Странно гето, чийто неизменен символ са огромните сателитни чинии, понякога по-големи и от самия покрив на циганската колиба. Така цялата махала се превръща в някакъв извънземен кораб, който пътува в някаква своя измислена вселена. Щеше да е много приказно, ако не беше жестоко.
Жителите на гетото ни мразят. Те не искат да живеят с нас. Имат си своите лихвари, тоест банкова система, имат и свое отношение към данъците - не ги плащат, имат и мешерето - съда, който единствено важи в тяхната държава. Освен всичко това те си имат и кланове - тоест цивилизация на родово ниво. Настаняват се да живеят по вилите край градовете, а хората, уплашени от кръвожадните им закани, зарязват имоти и се крият в градските си апартаменти. Всякакъв вид храна, която се гледа по полето, редовно бива обирана, защото номадът-ром смята, че всичко е негово.
И още, и още, и още...
Сигурно някой ще каже, че насаждам етническа омраза. Напротив, аз съм убеден, че трябва отново да пренапишем обществения си договор с държавата. Особено важни са тези клаузи, свързани с маргинализацията на гетото. И на обществото. И на политическото мислене и поведение. Трябва да направим така, че да изчезнат глутниците. Както социалните, политическите, така и тези от гетото. Но не чрез хайки за вълци, а чрез истински социални програми. И то още днес, веднага, защото със застаряващото си население и неграмотното младо поколение скоро цялата ни татковина ще се превърне в Гето. Където всеки ще мрази всеки под сянката на огромните сателитни антени.
Какъв път към Европа, моля ви се?!
Такива работи...