05 Февруари 2023неделя21:58 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Колонката на Димитър Денков

В кълбото от кризи

/ брой: 6

автор:Димитър Денков

visibility 2201

В кълбото от кризи вниманието към непосредствени проблеми и начини за решаването им върви с илюзията, че ще се върне "нормалността", кичена с картинки от социални мрежи, реклами и пътешествия до райски кътчета, достъпни за златния милиард, към който с гордото членство в ЕС, НАТО и прогресивната международна общност принадлежат все по-малкото милиони български граждани. Така запеклата се политическа криза се бори с декларации за бързо справяне с проблеми, опиращи обикновено до олицетворяващи ги лица, досадно натрапвани за възможни причинители и спасители. Често причинителите и спасителите се сливат дотам, че стават все по-безинтересни за хората. 

Днес избуява политическо късогледство, представяно за норма: важно е да се оправим тук и сега, бъдещето е далече, дойде ли, ще му мислим. Историческа ирония е, че тоя пожарникарски стил укрепна с поредица мандати на Бойко Борисов, кандидат на науките с труда "Психофизическа подготовка на оперативния състав на противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар". Дори негови идейни и морални съдници следват тая тактика за справяне с кризи, пропускайки две съдбовни: демографската и съсипването на земеделието. Свидетелство за това е злополучната проекто-декларация на "Продължаваме промяната", която и при оправданието, че се отбива номер, занемарява простите семейни и някак селски теми. Тук им приглася не само градската десница.  

Пропускът не е случаен за витаещи в офисни среди, идейни и телесни привърженици на еднополови бракове, вегани и активисти на граждански сдружения за градско земеделие, балконско биоразнообразие и домашни любимци. Не е и случаен, тъй като допирът до тях не обещава политическо дълголетие в кратки мандати. С тях се не се справиха ергенските данъци, указите за насърчаване на раждаемостта от 1968 и 1984 г., програмите за създаване на Аграрно-промишлени комплекси, кампанията Странджа-Сакар, бригадите от войници, студенти, ученици и служещи в помощ на селското стопанство, че даже и хитроумното връщане на земята в реални граници с виденията за копаещи многото дядови ниви все по-малко внуци. 

Решаването на тези кризи няма да е лесно. Не по-малко ясно е, че трудно ще се стигне дори до разговор за различни данъчни политики, осигуряване на средства за образование, здравеопазване и стимули според местоживеене, месторабота, семейно състояние, родителство и попечителство, естествени за страни с по-добри демографски и селскостопански показатели. Но най-ясно е, че без усилия по тях България е обречена на изчезване с упойките на индивидуалното добруване и слепотата за обезлюдяването на селата и малките градове, съсипващото иначе милата природа монокултурно земеделие, ликвидиране на животновъдството в полза на стесняващ се кръг получатели на митичните европейски субсидии. Симптомите за това вече са хронични болести, за което свидетелства и политическата слепота спрямо тях, и страхът, че при решаването им ще се засегнат интереси и на радетелите за плоски данъци, и на новите ни вечни съюзници. Техните водачи все пак държат на вечните си интереси, сред които България е средство за запазване на господството с продължаващо изпомпване на наш човешки потенциал към тях и напомпване на търговските вериги с тяхна селскостопанска продукция за все по-малко оставащите у нас.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 1011

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 881

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 788

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 672

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1900

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 591

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 1112

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ