08 Юни 2023четвъртък02:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Интервю

Владимир Маринов:

В центъра на нашата политика са хората

Сега е моментът лявата коалиция да се утвърди като стабилната политическа сила, която с разумните си решения да изведе страната от кризата, казва водачът на листата на "БСП за България" в 29 МИР - Хасково

/ брой: 215

автор:Ростислава Иванова

visibility 367

ВЛАДИМИР МАРИНОВ е роден през 1981 г. в Пловдив. Средното си образование завършва в ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив. Има висше образование по "Мениджмънт" от Московския държавен институт по международен мениджмънт. От 2004 г. се занимава с частен бизнес в сферата на земеделието. От 2010 г. влиза активно в политиката. Бил е общински съветник от БСП в община "Родопи". В периода 2015-2016 г. е заместник областен управител на Пловдив. От 2019 г. е зам.-кмет на община "Родопи" в коалиционното управление "БСП-АБВ". Зам.-председател на ПП АБВ от 2016 г. На изборите през юли за 46-о НС е избран за депутат като водач на лявата листа в Хасково. Владее английски, руски и испански език.


- Г-н Маринов, на миналите парламентарни избори се случи нещо отдавна желано от хората с леви убеждения - партиите вляво се обединиха около БСП. Какво обаче не достигна на обединената левица, за да спечели доверието на огромната маса онеправдани, бедни и страдащи хора в България?

- На 4 април левият избирател ясно показа, че не е готов да ни подкрепи, когато сме разделени. Радвам се, че всички осъзнахме необходимостта от обединена левица. Макар коалиция "БСП за България" да не получи очакваната подкрепа на вота на 11 юли, нашите леви формации извървяха път, който е изключително важен за България. Сега е моментът лявата коалиция да се утвърди като стабилната политическа структура, която в краткосрочен и средносрочен план е алтернативата на близо 12-годишното управление на ГЕРБ. Вярвам, че на 14 ноември резултатите за лявото обединение ще бъдат значително по-добри. Има достатъчно обективни и субективни предпоставки за това. Българските граждани разбраха вече кой носи отговорност за това да няма правителство и страната ни да е в такова социално и икономическо състояние. Те очакват разумните решения, с които да изведем България от тежката ситуация.

- Според социолозите "БСП за България" е единствената от парламентарните формации, която бележи ръст в доверието в последните два месеца. На какво се дължи това?

- В 46-ото крайно фрагментарно Народно събрание се прокараха разделителни линии, някои партии действаха инфантилно, а други искаха постове, преди да се говори за политики. За съжаление, задкулисието продължи да управлява. "БСП за България" отказа да участва в този процес. Очаквам т.нар. партии на протеста, които осъдиха хората на безвремие с неизбирането на редовно правителство, да получат на 14 ноември оценката, която заслужават.

В последния парламент "БСП за България" беше факторът за диалогичност, стабилност, спокойствие и сигурност. Показахме, че голямото обединение вляво и ляво-център е реална политическа формация, която е носител на промяната. Политиките, които предлагаме, стигат до хората, и мисля, че те отново ще ги оценят и мотивират, за да ни дадат подкрепата си на 14 ноември. Трябва да се погрижим в тези трудни месеци за социално слабите, възрастните, младите семейства. Лявото е в подем в Европа, защото настоящите проблеми и множеството страдащи хора изискват социална справедливост и по-леви решения.

"БСП за България" в коалиционния формат, в който се явява за втори път на парламентарни избори тази година, носи разум, присъединява способни хора, които разбират какво е род и родина, милеят за страната си, живеят тук и искат да се развиват в нея.

- С кои от спасителните мерки за излизане от кризите в програмата на "БСП за България" за първите 100 дни на 47-ото НС се ангажирате, включително и на регионално ниво?

- Тежката криза, която идва, може да се реши само с работещи и разумни действия, а не с популизъм и емоции. Затова е изключително важно новият парламент да излъчи стабилно и редовно правителствo и "БСП за България" ще бъде ключов фактор за съставянето му. Важно е обаче да се види кой какви политики предлага. Нашата програма цели стабилност, устойчивост, увеличаване на доходите, спокойствие в енергетиката, здравеопазването, което да отговаря на нуждите на хората. Ние можем да предприемем тези действия.

Програмата ни за първите 100 дни на управление предвижда системно увеличение на доходите, тъй като България е страната в ЕС с най-голям брой население в риск от бедност. Увеличаването на доходите на всички български граждани ще се случи още в първите седмици и месеци на управлението чрез мерки със силен социален и икономически ефект.

Предлагаме намаляване на ДДС от 20 на 9% за енергоносителите и основните храни, спешна целева подкрепа за семействата с ниски доходи. Първо трябва да се определят групите, нуждаещи се от помощ. В момента 1 237 080 семейства ползват само дърва за огрев. Заради скъпия ток хората започнаха да търсят дърва, такива обаче няма на пазара, цените се качиха, а камионите с дърва излизат за Гърция. Първото решение е временно спиране на износа на дърва, за да се помогне на над 1 милион домакинства. Като мярка срещу скъпия ток предлагаме схема за отложено плащане, а на енергийно бедните семейства държавата да поеме и по 200 киловатчаса.

Здравеопазването трябва да е абсолютен приоритет за държавата. С колегите от хасковската листа на "БСП за България" посетихме общинската болница в Харманли. Това е едно от най-старите лечебни заведения в страната, с едновековна история, което в момента е в окаяно състояние и с безкрайно остаряла материална база. Управителят на болницата, подкрепен от групата съветници от БСП в ОбС в Харманли, многократно са отправяли искане за финансова помощ и ремонт на сградата. Кметът на общината обаче нехае за болницата, която обслужва населението на Харманли и съседните общини. В разгара на четвъртата КОВИД-вълна управителят на лечебното заведение подаде оставка. За десет години управление на държавата и общината ГЕРБ не направи нищо за лечебното заведение и за подобряване на базата му. В тaзи здрaвнa кризa, тoчнo в тoзи мoмeнт, кoгaтo цялoтo нaceлeниe изпитвa ocтрa нуждa oт дocтъп дo бoлничнo лeчeниe, oт пoмoщ, да оставиш здравно заведение нa ръбa на оцеляването, е прecтъплeниe! Здравеопазването повече не може да е търговия. Затова от "БСП за България" предлагаме да има и защитени болници, както има защитени училища. Това означава тези болници да се подсилят с допълнително целево финансиране. Това ще гарантира сигурност на хората в региона и на лекарите, че ще работят там, ще се осигури регионално здравеопазване и достъп до качествена здравна услуга за всеки гражданин.

Относно "зеления сертификат" трябваше да има предвидимост и подготовка. Всяка здравна мярка трябва да бъде обявявана заедно с икономическа и социална. Ние бихме направили следното: издаваме заповед, че училищата се затварят след един месец, а родителите, които излизат в неплатен отпуск, за да гледат децата си, ще получават по една средна работна заплата за страната. На самоосигуряващите се също се изплаща по една заплата. Така се създава спокойствие и сигурност у хората. Наличието на антитела също да е възможност за издаване на "зелен сертификат", което може да се направи сега и веднага. На хората, които имат заболявания, непозволяващи да им се постави ваксина, трябва да се даде възможност също да се придвижват. Да се осигури и заплащане на лекарите и медицинските екипи, които в момента са свръхнатоварени.

- Какви са посланията ви към избирателите?

- Да бъдат преди всичко здрави, с критично мислене, с активна гражданска позиция и обществено ангажирани. Изправени сме пред предизвикателства. Всеки от нас усеща огромната липса на справедливост в България. Само действащ парламент може да вземе очакваните от обществото решения и редовно правителство да преведе държавата през кризата. Затова парламентарните избори са много важни. Без нас в следващия парламент няма да може да се състави правителство. Затова и отговорностите ни са още по-големи. Вярвам, че хоризонт и перспектива има. Нужна е обаче политика, която да постави в центъра най-важния ресурс - хората. Те са големият потенциал на България, без който няма държава, работещи институции и икономика. 

Oбикаляйки област Хасково, виждам няколко големи работещи предприятия, но виждам и неизползвания огромен икономически и географски потенциал на региона. Днес областта е загубила изгражданата с десетилетия наред индустрия, традиционния си поминък, работните места, професионалния потенциал.

Солидните биографии и професионализмът в листата на "БСП за България" в област Хасково са сериозна предпоставка за успех на тези избори. Призовавам всеки, който излезе да гласува на 14 ноември, да избере двата вота - за парламент и президент! Да гласуваме за промяна, стабилност, предвидимост и сигурност с бюлетина номер 33!

 

 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 298

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ