26 Септември 2020събота08:42 ч.

Събеседник

Илия Пеев:

Вапцаров - най-песенният поет в света!

Да се учреди Вапцаровска международна премия "Морето и машините", предлага професорът

/ брой: 238

автор:Петра Ташева

visibility 3347

- Проф. Пеев, вие самият сте вапцаровец и 33 години обучавате и възпитавате вапцаровци. Знаем, че Никола Вапцаров попада във Военноморското училище не по своя желание, а по волята на баща си. Но морето и машините пленяват поетичната му душа, той написва прекрасните си поеми за тях и справедливо получава прозвището "Моряка". Вие, роденият в планината, доброволно се отдавате на морето. Сега сте в достолепната 70-годишна възраст - да направим равносметка на извървяния от вас път!

- Роден съм в китното родопско село Жребичко, община Брацигово, през 1948 г. То е първата ми люлка, тук моите родители Славка и Петър Кузеви ми дадоха първите уроци. От тях научих, че Човещината, Любовта и Обичта са в основата на Щастието и тайната към него! В училището, уникално с учителите и учебно-материална база за времето си, получих първите познания за света на природата и човека. Замечтах за морето отрано, отначало с морските книги, а после и при първите ми срещи с Черно море. Родителите ми и дядо Васил ме насърчаваха да стана морски офицер. В механотехникума в Пазарджик любовта ми към морето и машините се засили от поезията на Никола Вапцаров, чиито стихове рецитирахме в клуба на неговото име. А преподавателите ми по литература и руски език стимулираха избора ми. Бях приет в Софийския университет, но предпочетох Военноморското училище във Варна. Повече от 50 години отдадох на морската шир, плавах по морето и в душите на моряците.

- На 7 декември т.г. се навършиха 109 години от рождението на Никола Вапцаров. Автор сте на статии, изследвания и на книга за поета. През 2009 г. излезе монографията ви "Никола Йонков Вапцаров - Моряка"...

- Вапцаров сроди морето и машините с човешката душа, възпя вярата и любовта, свободата и мира. Изследвах малко известни творби на Никола Вапцаров, проучих неговите тетрадки и тефтерчета! В книгата съм представил Вапцаров с импресии, пътеписи, есета, непознати стихове. Повечето от тях са за морето и корабите. Вапцаров е творец - маринист!

- Каква е ролята на Морското училище за формирането на твореца?

- Темата заслужава отделен разговор. В монографията направих изчерпателна характеристика на този въпрос и съзнателно поставих акцента най-вече върху живота и творчеството на Вапцаров в Морско училище.

- Чувстват ли се вапцаровци всички, които се обучават днес и се учат във ВВМУ?

- Отговорът на този въпрос се съдържа в специалната анкета с вапцаровци от различни поколения - от Вапцаровския випуск (1948-1953) досега, която направих през месец май 2016 г. - за юбилейния вестник "Вапцаровец"! От нея се вижда отношението към Вапцаров и същността на неговия дух. Половината от анкетираните са курсанти. За младите читатели ще бъде интересно да научат отговорите на техните връстници.

- Вапцаров е ярка пътеводна звезда в нашия и в световния поетичен небосклон. Защо и днес е толкова обичан? Защо и сега ни е нужен?

- Много често съм се питал защо именно младите хора в България и по света са най-големите почитатели и рецитатори на Вапцаров и много обичат неговата поезия. Стигнах до извода: Обич за обич! Песен за песен! Никола Вапцаров е най-песенният поет в света! Всичко в него е любов и песен - песни за моторите, корабите, морето, самолетите, ракетите, за човешката душа и любовта. Той учи младите хора, че няма "бронебойни патрони" срещу Любовта, Вярата, Песента, Дързостта и Мечтите. Вапцаровият оптимизъм покорява и днес сърцата на младите хора: "Да, нашто ярко слънце ще просветне".
Младежта носи в себе си още едно послание от поета Моряк - красива моряшка любов свързва навеки Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова. Тяхната безсмъртната любов през 2010 г. беше избрана от зрителите на БНТ за най-вълнуващата българска любовна история на XX век! 

- Разказвате за световното признание на поета, за известността му по света, за големите му награди, за нашия поклон към него, за кръщаването на неговото име на училища, институти, върхове. С какво още сме длъжници към паметта на Поета?

- Поетът Никола Йонков Вапцаров - Моряка, има неоспорим принос за утвърждаване авторитета на България като държава на духа, по израза на академик Дмитрий Лихачов, което се илюстрира с редица международно признати доказателства. По най-нови данни от 2014 г. произведенията на Вапцаров са преведени в 92 страни на 64 езика и се четат по всички континенти на Земята. На световните сцени се играят пиеси за Вапцаров. В Двора на писмеността в Плиска, създаден от Карен Алексанян, се изгражда Алея на писателите. Бюстът-паметникът на Никола Вапцаров, дело на художника Владимир Киров, заема своето законно и достойно място.

- Догодина ще се навършат 110 години от рождението на Вапцаров. Какви са вашите предложения за честването на тази годишнина?

- В монографията през 2009 г. достигнах чрез научни доказателства до идеята за учредяване за Вапцаровска международна морска премия, която получи подкрепа у нас и в чужбина и бе публикувана в научни форуми на български и английски език. Предлагам през 2019 г. да се учреди Президентска награда "Вапцаровска международна премия "Морето и машините"". Става дума за нова държавна премия, а не за литературната награда от 1979 г. "Никола Вапцаров", която през 2009 г. е възстановена от кмета на Банско. Заедно с Клуб "Военни моряци" към СОСЗР-София сме направили конкретни предложения до президента на Република България.

- Проф. Пеев, повече от 11 години плавате на надводни бойни и учебни кораби, на подводници и ветроходни кораби. Какво взе и какво ви даде тази служба?

- Моряците знаят, че морето повече взима, отколкото дава. Плаванията са свързани с огромни лишения от самия моряк и от моряшкото семейство. Но магията на Океана е по-силна от лишенията. Моряците преодоляват  трудностите на корабната професия. А на мене моряшката служба ми даде удовлетворение от свободата да плавам в необятните морски простори и дълбочини. Посетих десетки пристанища. Изучавах други култури. Транскултуралният подход ми помогна в научната работа. Всеки моряк на борда на кораба със своята душа е един сложен микрокосмос, а животът в екипаж месеци наред е преживяване, което мотивира и стимулира творчеството.

- Участвате в подготовката на моряците за бъдещата им служба. Като психолог сте изследвали поведението на офицерите в продължителните плавания. Кои човешки качества са най-важни за тази професия?

- Много хора изпитват страх от водата и не се качват на "дърво без корен". Народът  мъдро казва: "Всяка майка моряк не ражда". За корабните офицери се изисква голям комплекс от качества, които от 1995 г. насам Международната морска организация изисква да се доказват не само чрез дипломи, но и чрез сертификати на всеки 5 години.

- Влюбен сте в морето. В романтичната ви душа е поезията, поетиката на Вапцаров. Как пленихте съпругата си? И как запалихте с романтиката и децата си, та и те са посветили живота си на морето?

- Ключът за покоряването на жената е Любов! Сътрудничеството, позитивното окуражаване и разбирателството са доминиращи в нашето семейство. Споделяме радостта от житейските постижения, по-голямата част от които са свързани с морето. Любовта към корабите и морето се възпитава у децата от малки. Заедно със съпругата ми успяхме да предадем морската романтика на децата и на внуците си. Вапцаровската романтика е фамилната ни черта. Житейският урок от мъдростта на годините е, че силата и на моряка, и на учения е в неговото семейство. А още през януари 1883 г. Вазов  е казал: "Една звездица - и тя тоже моряка води сред морето." Тази звездица астрономите не я познават, няма я в звездните карти, но още древните мореплаватели са я използвали за ориентир към любимите хора на брега. И великите поети са я възпявали в песните си. Тя е най-ярката звезда над Океана и се нарича Моряшката любов!

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ