15 Август 2020събота23:12 ч.

снимка личен архив

Булевард

Васил СТОЯНОВ: Държавата обърна гръб на младите

По-добрият и достоен живот на хората са водещите ми принципи, споделя младият общински съветник

/ брой: 225

автор:Юлия Кулинска

visibility 781

Васил СТОЯНОВ е роден на 2 януари 1991 г. Има бакалавърска степен по икономика на туризма във Висшето училище "Земеделски колеж" в Кърджали. Член е на БСП от март 2013 г. Стоянов е председател на Младежкото обединение на БСП в Нова Загора. На последните местни избори става общински съветник.

"През последните 10 години държавата се грижи единствено за по-лесния достъп на младите до Терминал 1 и 2" 

- Г-н Стоянов, вие сте млад човек, току-що завършил висшето си образование. Защо решихте да учите и да се реализирате в България?

- Решението да остана в България взех много отдавна. Чувствам се най-добре, когато съм на родна земя. За съжаление в последните 30 години българите са разделени. Делението на сини и червени е огромно и това пречи на младите да се реализират. Хората са изморени и обезверени от този безкраен преход. Вярвам, че все повече българи ще остават по родните си места, ако разбием сентенцията, че "сите са маскари". Затова съм останал в родината и ще се боря за доверието на хората без значение колко трудно ще бъде.

- Създател и администратор сте на една от най-големите групи за хора с леви убеждения "БСП за България". Какви са вашите хобита и с какво обичате да се занимавате в свободното си време?

- Понякога хубавите неща наистина стават случайно. Създадох "БСП за България" на 5 Февруари 2017 г., макар вече да имаше много групи, свързани с левицата, и като цяло за хора с леви убеждения. Моята беше първата с новото име на коалицията. 

Постепенно "БСП за България" се превърна в голяма общност и към днешна дата има над 9100 души, на които съм признателен, защото в групата има живот благодарение на тяхната активност. Примерно за последните 28 дни общият брой на новите постове, коментари и публикации е над 110 хиляди, което е средно по 4 хиляди дневно. 

Имам няколко хобита, с които прекарвам голяма част от свободното си време. Обичам животните, спорта и технологиите. Най-богат се чувствам, когато съм полезен. Приел съм като лична кауза борбата с безстопанствените животни. Имам конкретни мерки и идеи, които ще предложа като общински съветник на по-късен етап. 

Още по време на кампанията дадох и обещание да отделям по 100 лева на месец от заплатата си, ако бъда избран за общински съветник. Тези пари ще давам като дарение на Деси и Нели - две момичета, които напълно доброволно се грижат за бездомните животни, докато общината абдикира от тези си задължения.

- Много от вашите връстници не харесват политиката и стоят далече от нея. Защо избрахте БСП?

- Всички партии от последните 30 години имат вина за апатията, която изпитват хората. Политиката може да е нещо добро, ако с нея се занимават личности с чисти сърца. На някои може и да им прозвучи клиширано, но това е самата истина и голяма част от усилията ми ще са насочени именно в тази посока. Винаги съм бил ляв по убеждения и избрах БСП, защото е единствената от всички партии, в която има демокрация и може спокойно да се изрази различното мнение. В Нова Загора при 6 общински съветници имаме двама, единият от които съм аз, на възраст под 30 години. Това доказва, че БСП се подмладява както на национално, така и на местно ниво. Този процес се препотвърждава и чрез въвеждането на мандатност при ръководните постове в партията, както и за народните ни представители. Именно тези неща ни правят различни и привличат все повече хора към социалистическата идея. 

- Вашите съграждани ви гласуваха доверие и ви избраха за общински съветник. Какви ще са принципите, от които ще се ръководите при работата си в местния минипарламент?

- Благодаря на всички, които гласуваха на местните избори. Високо ценя това доверие и вярвам, че ще го оправдая чрез своите действия. Не властимащите, а хората са на първо място, и това ще бъде един от основните принципи, по които ще се ръководя в работата си като общински съветник. Ще се боря, колкото и да е трудно. Няма да се откажа или поддам на натиск. За мен по-добрият и достоен живот на хората са водещите принципи, но за жалост огромна част от днешните политици виждат в човека една ходеща бюлетина.

Основен проблем остава обезлюдяването, което е резултат от останалите проблеми на общината. Нова Загора се управлява феодално и местната власт не зачита мнението на хората, нито ги допуска до заседания на Общинския съвет. Това може да се промени с прозрачно управление, което да е отворено към гражданите и техните предложения.

Сигурността в Нова Загора е под всякаква критика. Пряко доказателство за това е, че международна верига от бензиностанции преустанови денонощния цикъл на работа на обекта си в града ни заради проблеми със сигурността.

Най-голямата бензиностанция в Нова Загора вече работи до 22, тъй като от поне 6-8 години служителите и част от посетителите са подложени на тормоз от една определена група клиенти, срещу която местната власт и полицията си затварят очите. Една от идеите ни, които ще реализираме като общински съветници от левицата, е нулева толерантност към нарушителите на обществения ред. Успех можем да имаме само и единствено, ако прилагаме закона за всеки нарушител без значение от общественото му положение и месторабота. 

В Нова Загора има моменти, когато дори дишането е затруднено. Проблемът с мръсния въздух е от 5 години и все още не е решен. Тази пречка продължава да стои на дневен ред, но, за да има промяна, трябва местната власт да покаже воля за борба. Именно тук ние, от БСП, смятаме да бъдем безкомпромисни към всеки, който застрашава качеството на живот в общината ни, без значение дали става дума за обикновен човек или голям инвеститор. 

От известно време се засилва и недоволството за нарастващия брой на бездомни животни. Има няколко момичета, които на практика се опитват на доброволни начала да свършат работата на общината относно този проблем. Ние вярваме, че при една загрижена за животните и хората местна власт този проблем може да бъде решен, както и почти изцяло да бъде ограничена агресията на отделни хора към бездомни животни и да се вземат мерки за агресивните, когато има такива. Има няколко конкретни начина това да се реши и един от тях е изграждането на общински приют, който да се грижи за болните бездомни животни, както и да извършва кастрации с цел намаляване на тяхната популация. Това може да бъде свършено най-добре в синхрон със зоополицията. 

Не трябва да се пропускат и проблемите в здравеопазването. В община като Нова Загора от години няма денонощна аптека, а общинската болница е със затихващи функции и все по-малко хора я посещават при нужда.

Чрез по-строг контрол на разходваните средства и помощ от държавата, вярваме, че общинската болница може да бъде спасена. Имаме конкретни идеи и ще направим всичко възможно възрастните хора по селата да имат по-чести посещения от доктор, както и по-лесен достъп до лекарства от първа необходимост. 

Градът ни има огромен проблем с липсата на инвестиции. Могат да се разкрият нови работни места, ако се спре с рекета над бизнеса, което, от своя страна, ще доведе до повишаване на доверието към отговорните институции.

- Грижи ли се държавата за младите хора? Чува ли се гласът им и техните желания?  

- Колкото и тъжно да звучи, през последните 10 години държавата се грижи за по-лесния достъп на младите до Терминал 1 и 2. Чуваемост има основно в социалните мрежи, но не и по националните телевизии. Те обслужват властта в жалките й опити да покаже, че живеем прекрасно. Липсата на визия за бъдещето и младите хора е основен проблем на правителството. Младите искаме да видим перспектива за развитието на България, а тя не се изразява в решения на парче. Държавата има нужда от политици с план за следващите 10 и дори 20 години. Ще завърша с една латинската поговорка, а именно "Fortuna favet fortibus. / Съдбата обича смелите." Повярваме ли, че можем, ние ще успеем, защото няма по-смели и борбени хора от българите!

И църквата във възхвала на Борисов

автор:Дума

visibility 33

Потоп удави Благоевград

автор:Дума

visibility 108

Двама лекари с коронавирус от Добрич са починали

автор:Дума

visibility 272

Румен Гечев: БСП няма да влиза в игрите на Борисов

автор:Дума

visibility 363

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 215

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ